Med starten på årets Melodifestival rett rundt hjørnet er det på sin plass å gjøre et lite tilbakeblikk i historien. I år er det nemlig 16. gang MF arrangeres etter den ‘oppdaterte’ modellen med delfinaler, oppsamlingsheat og stor finale. I løpet av denne perioden har svenskene stemt frem 15 vinnerlåter i ulike sjangre og som har oppnådd varierende resultater i den internasjonale finalen. Men hvordan ville vinnerrekken ha sett ut om escNorges egen Sverige-korrespondent hadde fått bestemme? Her får du svaret.
I den første artikkelen, som du finner her, kan du se mine favorittlåter (og et godt andrevalg) fra perioden 2002 til 2009. Nå beveger vi oss fremover i tid og tar for oss 2010 til 2016.
Hiv dere gjerne på i diskusjonsfeltet nedenfor, kommenter mine valg og kom med deres egne favoritter.
2010 – ‘I Did It For Love’
Dette året nådde svensk ESC-historie sitt absolutte ‘bottennivå’ da de for første gang måtte utebli fra den internasjonale finalen etter at vinnerlåten deres røk ut i semifinalen. For meg var det ingen overraskelse, for Anna Bergendahls sorte hull av en låt var vel i mine ører omtrent den svakeste av de 32 som stilte opp (OK, Py Bäckmans Magisk stjärna var vel hakket verre da…) Som vinner ville jeg mye heller sett den vakre, melankolske balladen til Jessica Andersson, som dermed får ‘revansj’ for at jeg skjøv Fame ut i kulden i 2003. Og at flotte Jessica ville nådd finalen i Telenor Arena er jeg ikke et øyeblikk i tvil om…
Alternativ: Darin – You’re Out of My Life
2011 – ‘Popular’
For bare andre gang i ‘Nye Melodifestivalens’ historie vant min favorittlåt, så dette året setter jeg selvsagt Popular, en skikkelig, helstøpt kraftpakke av en poplåt på topp. På sitt andre forsøk i MF stakk Eric Saade helt fortjent av med seieren og brakte etter noen mørke år heder og ære tilbake til svensk ESC-historie med sin tredjeplass i Düsseldorf. Skulle jeg velge en annen vinner, må det bli den klassiske popschlageren til Sanna Nielsen, stilriktig fremført inne i en gigantisk Alessi-fruktskål.
Alternativ: Sanna Nielsen – I’m In Love
2012 – ‘I din himmel’
Få, om noen, vil vel hevde at Sverige valgte feil når de sendte Loreen til Baku med Euphoria. Resten, som man sier, er ESC-historie, men selv om jeg liker låten godt, når den ikke helt opp hos meg dette året. Jeg velger meg i stedet en låt som urettferdig nok røk ut i delfinalen – en ballade med nydelige melodilinjer og en sterk og varm fremførelse fra Sonja Aldén, som godt kunne vunnet tilbake i 2007 også. Finalens andreplassvinner Danny får være mitt andrevalg også.
Alternativ: Danny – Amazing
2013 – ‘In and Out of Love’
Etter å ha vært mitt andrevalg med BWO i to år (2006 og 2008) får det endelig være Martin Rolinskis tur til å gå helt til topps. Låten, som røk i Andra chansen med knappest mulig margin for bidraget som senere endte opp med å representere Sverige i Malmö, You, er en herlig ‘throw-back’ til 80-tallets discolåter á la Modern Talking. I et år med få øvrige høydepunkter får en annen Andra chanse-låt, denne med et norsk innslag bak mikrofonen, være andrevalget.
Alternativ: Erik Segerstedt & Tone Damli – Hello Goodbye
2014 – ‘Undo’
Endelig ble det Sanna Nielsens tur til å juble for en MF-seier, på sitt syvende forsøk. Undo er også min soleklare favoritt dette året, en vakker og inderlig ballade som – selvsagt – fremføres perfekt av Sanna. Tredjeplassen i København var vel fortjent, og jeg tror ingen andre låter i MF-startfeltet dette året kunne toppet det resultatet – i hvert fall ikke spetaklet til Ace Wilder. I et år der både Helena Paparizou og Alcazar stilte med gode låter, velger jeg meg like fullt unge Oscar Zia som en god nummer to.
Alternativ: Oscar Zia – Yes We Can
2015 – ‘Guld och gröna skogar’
Dette er et vanskelig år å plukke en vinner fra, fordi det er et såpass jevnt startfelt. Måns vant med Heroes og kammet hjem seieren i Wien, men jeg plasserer både ham og bidraget langt, langt unna toppen på min liste. I stedet velger jeg en låt som garantert ikke ville oppnådd et liknende resultat internasjonalt, men som like fullt får go’foten til å gå og – faktisk – er en god representant for typisk nasjonal musikk, som Eurovision også skal gjenspeile. Eric Saade slår ut Jessica Andersson på målstreken i kampen om å være andrevalget.
Alternativ: Eric Saade – Sting
2016 – ‘If I Were Sorry’
Etter at bare en av vinnerlåtene i perioden 2002-2009 også var mitt førstevalg, har min favoritt gått til topps hele tre ganger mellom 2010 og 2016 – sist gang i fjorårets konkurranse. Nå skal det sies at startfeltet i 2016 kanskje var ett av de svakeste i MFs historie (i mine ører), men sluttresultatet – en sterk 5. plass i ESC-finalen i Stockholm – tyder på at unge Frans var det riktige valget når alt kom til alt.
Alternativ: SaRaha – Kizunguzungu
Dermed er vi kommet til veis ende i min reise gjennom de siste 15 årene med Melodifestivalen, og det eneste som gjenstår er å vende blikket mot årets konkurranse som starter førstkommende lørdag – og håpe at Sverige nok en gang disker opp med en heidundrandes musikkfest full av sterke, melodiske bidrag og flotte fremføringer. Måtte den beste låten vinne!