Slik blir startrekkefølgen i lørdagens MGP

I dag ble startrekkefølgen i årets MGP offentliggjort. Den følger oppskriften fra tidligere finaler. Målet til NRK er å lage en variert TV-sending, og gi alle låtene best mulighet for å «skinne». 21 år gamle Ulrikke får gleden av å åpne ballet med sin låt «Places» som er kjent fra P3. Mens Ella og hennes «Mammas Boy» avslutter finalen på lørdag. 

For MGP nerder og fans knytter det seg stor spenning til startrekkefølgen i MGP og Eurovision. Grunnen til det er at flere mener å ha statistisk belegg for at et sent startnummer gir bedre resultater enn et tidlig. Med noen unntak. Startnummer èn regnes av mange som et ganske gunstig startnummer, fordi det nummeret er lett å huske.

Det finnes de som hevder at NRK og SVT og andre som arrangerer nasjonale finaler favoriserer låtene de vil skal vinne ved å gi dem gunstige, eller sene startnumre. Mens andre hevder at plasseres mot slutten av sendingen fordi de er favoritter på oddsen og ute blant fansen. Og det er sjelden dramaturgisk smart å svi av alt kruttet i starten av sendingen. 

I MGP har vi i flere tiår hatt tradisjon for at det er to finaler i finalen. En kvalifiseringsrunde, og en gullfinale med de fire beste. I gullfinalen er rekkefølgen tilfeldig, og dermed høyst sannsynlig annerledes enn i kvalifiseringen. Derfor utligner på mange måter gullfinalen både fordeler og ulemper startnummeret i kvalifiseringsrunden gir. 

Prosjektleder Stig Karlsen sier på NRKs egen MGP-side at rekkefølgen er satt opp for å skape en best mulig TV-sending med variasjon og spenning, og på grunn av scenetekniske forhold. 

Som nevnt følger startrekkefølgen oppskriften fra tidligere finaler. Det starter med en glad poplåt med dansere og fullt show. Ulrikkes «Places». En låt som på oddsen ligger i Topp 5. Mot slutten kommer oddsfavorittene Ammunition og Elin & The Woods. Ella som ligger an omtrent som Ulrikke avslutter. Kristian Valens «You and I» er den fjerde låta som ligger i toppsjiktet på oddsen og er årets eneste ballade. Den har oppskriftsmessig fått plass helt i midten som en «hvilerett». En kule kjølende «sorbét» mitt i måltidet. 

Med dette mener nok NRK at de har sikret at alle låtene får  best mulighet for å skinne, og at låtene ikke skal slå hverandre ihjel ved å komme rett etter hverandre. Det er riktignok to litt countryabaserte låter etter hveranre som nummer 2 og 3, men de er allikevel ulike nok til at NRK tydeligvis ikke har sett det som et problem. 

Slik blir rekkefølgen på lørdag. Klikker du på låttittelen kan du høre hver enkelt låt, eller se videon til de som har laget en slik. 

1. Ulrikke «Places» 

2. Jenny Augusta «I go where you go»

3. Rune Rudberg «Run Run Away»

4. Jowst «Grab the moment»

5. Kristian Valen «You and I»

6. In Fusion «Nothing ever knocked us over»

7. Amina Sewali «Mesterverk»

8. Ammunition «Wrecking Crew»

9. Elin & The Wood «First step in faith»

10. Ella «Mamma Boy».

 

Hva er dine tanker rundt startrekkefølgen? Gir det alle låtene best mulig sjanse til å skinne? Hvilke låter tror du har best sjanse til å ta seieren hjem med denne startrekkefølgen, og har den noe å si? Kommenter gjerne i kommentarfeltet eller delta i diskusjonen i vårt debattforum

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien