Intervju: Ammunition

MGP-finalen er like rundt hjørnet og vi har tatt en prat med Åge Sten Nilsen for å bli bedre kjent med hans nye band AMMUNITION og låten de stiller med.

Etter seier i MGP 2005 pakket WigWam kofferten og reiste til Kiev for å representere Norge i Eurovision-finalen, der de oppnådde en 9. plass med «In My Dreams». 12 år har gått og Åge er nå tilbake i MGP-sirkuset sammen med sitt nye band AMMUNITION, i håp om å få en tur tilbake til Ukraina. Med seg på laget har han fem artister med god fartstid innen rock og heavyrock, der blant annet to av bandmedlemmene deltok i Melodifestivalen 2016.

AMMUNITION deltar i året MGP-finale med låten «Wreking Crew». Tekst og Melodi: Erik Mårtensson og Åge Sten Nilsen:


Selv om det norske folk er godt kjent med Åge Sten Nilsen så er det sikkert flere som nå er nysgjerrige på hvem AMMUNITION er. Kan du fortelle oss litt om bandet deres?
– AMMUNITION er et relativt ferskt skandinavisk band jeg startet sammen med Erik Mårtensson i 2014 etter å ha skrevet og spilt inn en del demoer i hans studio i Stockholm. Erik er en utrolig anerkjent produsent og låtskriver i den melodiøse hardrock scenen. Resten av bandet består av tidligere TNT bassist, Victor Cito Borge, gitaristen fra mitt Queen show gjennom 10 år, Jon Pettersen, Wig Wam’s keyboardist, Lasse Finbråten, og en av Sveriges beste trommiser, Magnus Ulfstedt. Vi ga ut vårt debutalbum «SHANGHAIED» i 2015 og har allerede gjort en Spania turné og konserter i England, USA, Sveits, Sverige og Norge selvfølgelig.

En MGP-deltakelse kan ofte bety at det er låter, album eller andre spennende prosjekter på gang. Får vi mer musikk fra dere i nærmeste fremtid?
– Vi gir ut vårt neste album «AMMUNITION» på et multinasjonalt selskap i august. WRECKING CREW var helt enkelt skrevet til dette albumet og var opprinnelig over 4 minutter. Vi har noen utrolig sterke singler på lur før albumet slippes.

Låta deres heter «Wrecking Crew». Fortell oss litt om innholdet i teksten og hvordan den ble til?
– WRECKING CREW ble skrevet som de fleste andre av våre låter. Erik og jeg med hver vår gitar i hans studio i Dalarna i Sverige. Akkurat denne kom til oss seint på kvelden mens vi tok oss ett par øl og bare jammet litt. Dagen etter satt vi den i system, og så kom ideen om plystringen brått når jeg begynte å pusle litt med tekstideer. Teksten handler om å ikke bli værende i uholdbare situasjoner, men våge forrandre det som ikke fungerer, selv om det i mange tilfeller kan virke litt utrygt. Jeg ble inspirert av boken «When Everything Changes, Change Everything» av Neale Donald Walsh. Teksten er skrevet litt ironisk om et alvorlig tema mange sliter med. I dette tilfellet finnes det en nødtelefon for de som vil bryte ut av sitt forhold, jobbsituasjon osv..Just call the Wrecking Crew.

Du var med i ESC i Kiev for 12 år siden. Er det helt tilfeldig at AMMUNITION meldte seg på MGP i år, nå som Ukraina skal arrangere Eurovision igjen?
– Sannheten er at jeg sendte noen av demoene våre til Stig Karlsen i MGP for å få litt feedback. Stig var tidligere general i KISS ARMY NORWAY, og vi har kjent hverandre i mange år. Han kicket veldig på Wrecking Crew og hintet om at den kunne vært en god kandidat i MGP. Så jeg spurte gutta om det var greit at den ble vurdert av MGP juryen og alle ga tommelen opp. Siden band i vår sjanger svært sjelden blir spilt på radio eller TV var dette en fantastisk mulighet å få AMMUNITION ut til en bred forsamling i beste sendetid. Det var først senere at det gikk opp for meg at «HEY!! I Kiev!!» Tilfeldighet….no way…jeg tror ikke på tilfeldigheter. Jeg hadde allerede laget et video manus for musikkvideoen med Wrecking Crew jenter i oransje kjeledresser…I 2005 befant vi oss midt i den oransje revolusjonen i Ukraina…og mot Nrk’s vilje og viten knøt jeg et oransje skjerf på mikrofonstativet som en symbolsk støtte. Jeg husker bilder fra 250.000 ukrainere gå bananas på markedsplassen i Kiev mår jeg viftet det oransje flagget. Tilfeldighet…no way. Tror ikke på tilfeldigheter…

Og hva er dine beste minner fra 2005?
– Å stå i konfettiregnet i Oslo Spektrum som vinnere og føle en enorm nærhet til bestefaren min Rolf. Han gikk bort 2 uker før finalen, og det siste han sa til meg på dødsleie var at vi «kom til å vinne hele greia». Bestefar var musiker selv inntil det siste.

Hva er målet deres med MGP-deltakelsen? Går dere for gull?
– Man blir ikke med i MGP om man ikke tror at man kan vinne. Samtidig er det jo helt umulig å konkurrere i musikk. Vi holder jo på med underholdning, ikke sport. Så all oppmerksomheten rundt et singel slipp og muligheten til å få fremført en ny låt for et såpass stort publikum i beste sendetid er verdt millioner. Og at et band i vår musikksjanger får være med på denne festen er en gavepakke. Og det er jaggu på tide med litt rock’n roll og trøkk i disse EDM tider vi lever i. Dj’enes tid er snart forbi. Rockedinosaurene var ikke utryddet likevel. De har bare ventet på rett tidspunkt. Og tiden er NÅ!

Hvilket forhold har resten av bandet til MGP og Eurovision fra tidligere?
– Erik og Magnus var med i den svenske melodifestivalen i fjor med Eclipse, og har kun hatt positive opplevelser med deltakelsen. Resten av gutta er nok ganske grønne i forhold til MGP, haha! Men alle gleder seg og tar det for det det er; et gigantisk release-party for 10 singler.

Hva syns du om at en internasjonal jury skal være med å stemme på låtene i den norske finalen?
– Aner ikke hva jeg skal tenke. Det er jo utrolig avgjørende hva slags mennesker som sitter i disse juryene da. Er det en gjeng med finkulturelle gubber som er allergiske mot rock er vi jo sjanseløse. Spørsmålet er om disse folka representerer folket eller kun en snever forstå-seg-på’isme.

Vi er vant til både glitter og glam når du står på scenen, men hva kan vi forvente oss av AMMUNITION i Oslo Spektrum? Er pyro-budsjettet til NRK sprengt når dere går av scenen?
– GLAM er død og begravet. Men med kaller man seg AMMUNITION skal man selvfølgelig forvente en eksplosiv performance på alle måter. Og ja; vi har allerede sprengt pyrobudsjettet før vi har sprengt Spektrum…

Dere slår et slag for rocken i årets MGP, men dersom dere måtte skrive «Wrecking Crew» i en annen helt sjanger, hva ville dere da ha valgt og hvorfor?
– Vi testa faktisk et bluegrass arrangement en gang mens vi skrev låta, og det funka utrolig bra. Kanskje den dukker opp med banjo og vaskebrett en gang i fremtiden, haha!

Og til slutt; har du en hilsen til våre lesere?
– Sjekk ut våre tidligere låter og join the Wrecking Crew. Og uansett utfall i MGP blir det rockefest på Union Scene 6 dager etter MGP med AMMUNITION!! Sist men ikke minst; STEM AMMUNITION! STEM ROCK!
WE WILL MAKE EUROVISION GREAT AGAIN!!!!

Du kan se AMMUNITION med «Wrecking Crew» i MGP-finalen lørdag 11. mars. Begivenheten sendes direkte fra Oslo Spektrum, hvor ti bidrag skal kjempe om æren av å representere Norge i den internasjonale Eurovision-finalen i Kiev. Sendingen starter kl. 20.55 på NRK1.

escNorge ønsker AMMUNITION lykke til med prøver og forberedelser frem mot årets MGP-finale!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien