Disse landene er med å avgjøre MGP

Under gullfinalen i lørdagens MGP-finale er det norske folk herre i eget hus. Da er det kun de norske SMS stemmene som avgjør. I finalens første del er det 50% internasjonal jury, og 50% SMS stemmer fra folket som avgjøre. Det er mye matematikk, og utregning. På sending lover NRK at alt vil bli tydeligere, enklere og mer spennende enn før. Og de som vil gå nærmere inn i tallene kan gjøre dette på nett, da alle stemmer i hele finalen vil bli offentlig. 

Det er ti land som har hver sin jury som skal stemme i kvalifiseringen til gullfinalen.

De ti landene som skal være med å avgi stemmer er: 

Armenia, Finland, Irland, Israel, Malta, Storbritannia, Sverige, Tyskland, Ungarn og Østerrike.

Hver jury består av fem personer med enten musikkfaglig bakgrunn, eller har annet sterkt engasjement i populærmusikk. Disse fem ser finalen sammen, under oppsyn av hvert lands kringkaster. Men de avgir stemmene individuelt fra 1-8 og 10 og 12 poeng. Hver jury vil altså ha 58 poeng å avgi. Ti juryer gir derfor en totalsum på 580 poeng.

Folkets SMS stemmer vil da prosentvis bli omregnet på samme måte, slik at SMS stemmene også totalt vil utgjøre 580 poeng. Om du er matematikknerd og vil vite mer om desimaler og avrunding kan du selv se mer detaljert informajon på NRKs egen MGP-side ved å klikke HER

Under sending vil seerne kun få vite hvilken låt hver enkelt jury har på topp. På den måten vil vi når gullfinalen starte vite noe om hvilke låter den internasjonale juryene liker aller best. Dette blir nesten som et råd til seerne, men det er seerne som bestemmer totalt i gullfinalen. Før gullfinalen vil stemmene bli nullstilt.

Norge har brukt internasjonal jury to ganger før. I 1985 ville den internasjonale juryen ha Anita Skorgan som vinner med «Karma», mens folket stemte fram Bobbysocks som vant. I 1995 var den utenlandske juryen som satt rundt et pub-bord i Dublin enig med folket om at «Nocturne» med Secret Garden skulle vinne. Både folket og juryen ga 80 poeng.

En jury på totalt 50 personer fra ti land med kompetanse innen populær musikk skal være med å avgjøre hvilke låter som skal komme til gullfinalen i lørdagens Grand Prix finale. Deres stemmer teller 50% og folkets SMS stemmer teller 50%. I gullfinalen avjgør det norske folks SMS stemmer det hele. 

 

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien