Sverige velger: Finale i Melodifestivalen i kveld

I kveld blir det klart hvem som skal representere Sverige i ESC i Kiev i mai. Etter seks ukers turné er Melodifestivalen kommet frem til sitt endelige mål: Finalen i Friends Arena i Stockholm, der 12 bidrag skal slåss om sluttseieren.

Sveriges vinnerbidrag vil få store fotspor å følge i etter at ‘söta bror’ har nådd en topp 5-plassering i fem av de siste seks ESC-finalene. Siden 2011 har Eric Saade, Loreen, Sanna Nielsen, Måns Zelmerlöw og Frans Jeppsson-Wall høstet suksess for svenskene, og bare Robin Stjernberg med sin 14. plass i 2013 bryter den knallsterke rekken.

Kveldens finalister er:

1) Ace Wilder – Wild Childace wilder jpg
Tekst og musikk: Thomas G:Son, Peter Boström, Ace Wilder
Plassering på oddsen (snitt): 7

Ace Wilder, alias Alice Gernandt, er med i Melodifestivalen for tredje gang og har en andreplass i 2014 med Busy Doin’ Nothin’ og en tredjeplass i 2016 med Don’t Worry på CV’en. Etter en mangeårig karriere som danser og backing-sanger satset hun for fullt på en solokarriere i 2012 og har siden gitt ut tre studioalbum. Hun gikk direkte til finalen fra delfinale én i Göteborg.

2) Boris René – Her Kissboris rene jpg
Tekst og musikk: Tim Larsson, Tobias Lundgren
Plassering på oddsen (snitt): 12

Boris René, med etternavn Lumbana, deltar i MF for andre året på rad, og nådde en 10. plass med Put Your Love On Me i fjor. Den Kongo-fødte artisten har en bakgrunn som fotballspiller for blant andre Örebro og Degerfors, men har også rukket å gi ut fire singler. Han måtte via Andra chansen for å komme seg til finalen, der han vant over bandet Dismissed i sin duell.

3) Lisa Ajax – I Don’t Give Alisa ajax jpg
Tekst og musikk: Ola Svensson, Joy Deb, Linnea Deb, Anton Hård af Segerstad
Plassering på oddsen (snitt): 11

Også 18 år gamle Lisa Ajax er med i sin andre MF-finale på rad etter å ha knepet en 7. plass med My Heart Wants Me Dead i fjor. Tidligere har hun deltatt i Lilla Melodifestivalen (2012) og gått helt til topps i 2014-utgaven av svenske Idol som den yngste noensinne. Til årets finale kom hun gjennom å slå ut Axel Schylström i duell i Andra chansen.

4) Robin Bengtsson – I Can’t Go Onrobin bengtsson jpg
Tekst og musikk: David Kreuger, Hamid ‘K-One’ Pirouzpanah, Robin Stjernberg
Plassering på oddsen (snitt): 4

Robin Bengtsson er enda en artist vi møtte i fjorårets Melodifestival, da han fikk et aldri så lite gjennombrudd gjennom å kapre en femteplass med låten Constellation Prize. Karrieren startet med en Idol-opptreden som 18-åring i 2008, og siden har han gitt ut ni singler under ulike artistnavn. Han gikk rett til finalen fra delfinale tre i Växjö.

5) Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)jhf och aninia jpg
Tekst og musikk: Jon Henrik Fjällgren, Sara Biglert, Christian Schneider, Andreas Hedlund
Plassering på oddsen (snitt): 3

Også Jon Henrik Fjällgren er med i sin andre Melodifestival, og skal prøve å matche en knallsterk 2. plass bak Måns Zelmerlöw med Jag är fri (Manne leam frijje) i 2015. Jon Henrik ble født i Colombia og adoptert av en samefamilie i Mittå i Härjedalen. Han får selskap på scenen av debutanten Aninia, og sammen gikk de to direkte til finalen fra delfinale fire i Skellefteå.

6) Anton Hagman – Kiss You Goodbyeanton hagman jpg
Tekst og musikk: Christian Fast, Tim Schou, Henrik Nordenback
Plassering på oddsen (snitt): 9

18 år gamle Anton er debutant i Melodifestival-sammenheng og slo igjennom ved å legge ut sine coverversjoner av kjente låter på YouTube. Senere var han med i to ulike duoer, ‘JA’ og ‘Royal Sunset’ før han nå satser for fullt på en solokarriere. Han tok seg til finale via Andra chansen, der han til manges store overraskelse danket ut selveste Loreen i duell.

7) Mariette – A Million Yearsmariette jpg
Tekst og musikk: Thomas G:Son, Johanna Jansson, Peter Boström, Mariette Hansson, Jenny Hansson
Plassering på oddsen (snitt): 5

Mariette, med etternavn Hansson, er i likhet med mange andre i årets startfelt med i sin andre Melodifestival etter å ha nådd en tredjeplass i 2015-finalen med Miss Lis låt Don’t Stop Believing. Hennes artistkarriere strekker seg tilbake til årtusenskiftet, men den første solosingelen kom i 2011. Finaleplassen ble sikret gjennom direkte avansement fra delfinale to i Malmö.

8) FO&O – Gotta Thing About Youthe fooo conspiracy jpg
Tekst og musikk: Robert ‘Mutt’ Lange, Tony Nilsson
Plassering på oddsen (snitt): 10

Trioen FO&O består av Felix og Omar på 18 og Oscar på 20, og var tidligere en kvartett kjent som både The Fooo og The Fooo Conspiracy. De har opptrådt sammen siden 2013 og gitt ut ett studioalbum og ti singler, og har blant annet vært oppvarmingsband for selveste Justin Bieber. De måtte via Andra chansen for å sikre finaleplassen, og slo der ut De Vet Du i duell.

9) Nano – Hold Onnano jpg
Tekst og musikk: Nano Omar, Gino Yonan, Ayak, Carl Rydén, Christoffer Belaieff, Rikard de Bruin, David Francis Jackson
Plassering på oddsen (snitt): 2

30 år gamle Nano Omar er debutant i MF-sammenheng etter at han slo igjennom som artist med singelen Lion i 2015. Han har en broket fortid, vært involvert i kriminelle miljøer og sittet i fengsel, men tok skjeen i en annen hånd og satset på musikkarrieren da kjæresten ble gravid. Han gikk direkte til finale fra delfinale én i Göteborg.

10) Wiktoria – As I Lay Me Downwiktoria jpg
Tekst og musikk: Justin Forrest, Jonas Wallin, Lauren Dyson
Plassering på oddsen (snitt): 1

Wiktoria Johansson (20) er også med i sin andre Melodifestival og vant manges hjerter etter at hun sikret seg en tredjeplass i fjorårets finale med Save Me. Artistkarrieren startet da hun var med i Lilla Melodifestivalen i 2011 og fortsatte med duoen Dash4 The Band i et par år før hun gikk solo og nå har gitt ut fire singler. Hun tok seg direkte til finale fra delfinale fire i Skellefteå.

11) Benjamin Ingrosso – Good Lovin’benjamin ingrosso jpg
Tekst og musikk: Benjamin Ingrosso, Louis Schoorl, Matt Pardon
Plassering på oddsen (snitt): 6

Benjamin Ingrosso, med mellomnavn Wahlgren, er sønn av ikke ukjente Pernilla Wahlgren, som har medvirket i MF hele fem ganger. 19 år gamle Benjamin er selv debutant, men vant hele Lilla Melodifestivalen med låten Hej Sofia tilbake i 2006. Han har opptrådt i flere musikaler og vant i 2014 den svenske utgaven av ‘Skal vi danse’. Til finalen gikk han direkte fra delfinale to i Malmö.

12) Owe Thörnqvist – Boogieman Bluesowe tho ernqvist copy jpg
Tekst og musikk: Owe Thörnqvist
Plassering på oddsen (snitt): 8

Finalens – og tidenes – eldste Melodifestival-deltaker er rock- og blueskongen Owe Thörnqvist, som fyller 88 år (!) på søndag. Han slo igjennom som artist tilbake i 1953, fikk store hiter med Dagny i 1958 og Varm korv boogie i 1959 og har holdt artistkarrieren ved like siden. Dette er hans første opptreden som artist i MF, men han har vært med som låtskriver to ganger på 1960-tallet. Han gikk rett til finale fra delfinale tre i Växjö.

Ti av kveldens låter fremføres helt og holdent på engelsk, én på engelsk og svensk og én på svensk og samisk. Seks av artistene har vært med på skrive låten sin selv.

Du kan lytte til bidragene og stemme på din favoritt ved å klikke her.

Den to timer lange direktesendingen ledes av David Lindgren, Clara Henry og Hasse Andersson, som også har loset TV-seerne gjennom de fem tidligere programmene. Som et av flere pauseinnslag får vi se vår egen Alexander Rybak i en ‘Skam’-parodi der han spiller rollen som ‘William’ mens Clara Henry tolker ‘Noora’.

I de musikalske pauseinnslagene får vi møte Zara Larsson, og fjorårets vinnerlåt If I Were Sorry skal fremføres av funkrock-bandet Damn! sammen med Shirin El-Hage. Frans, som vant fjorårets MF-finale, dukker også opp for å dele ut vinnertroféet Sångfågeln til årets vinner.

På samme måte som i de siste årene er kveldens avstemning delt i to bolker. Først skal elleve jurygrupper fra ulike europeiske land avgi sine stemmer, og deretter skal resultatet avgjøres når telefon-, SMS- og app-stemmene fra det svenske folket blir lest opp.

De internasjonale juryene kommer i år fra Armenia, Australia, Frankrike, Israel, Italia, Malta, Norge, Polen, Storbritannia, Tsjekkia og Ukraina. Norges stemmer leses opp av musikalartisten og danseren Anette Lauenborg Waaler.

Jurygruppene avgir 1, 2, 4, 6, 8, 10 og 12 poeng til sine utvalgte favoritter. Til sammen gir dermed hver jury ut 43 poeng, og de elleve juryene deler totalt ut 473 poeng.

Etter at jurygruppenes stemmer er opplest, vil det svenske folket fortsatt ha tid på seg til å stemme på sine favoritter. Folkestemmene utgjør også 473 poeng, og disse fordeles proporsjonalt på alle tolv finalelåtene ut fra hvor mange prosent av det totale stemmeantallet låten har fått. Et bidrag som har fått 10% av folkestemmene får altså 10% av potten på 473 poeng, her avrundet til 47 poeng.

Omtrent klokken 21.50 i kveld er sluttresultatet klart, og vi får vite hvem som blir årets svenske ESC-representant. I år er det mange som nevnes i favorittsjiktet, og det kan bli hard konkurranse om sluttseieren. Med introduksjonen av Melodifestival-appen, der man kan stemme gratis, har poengene fra folket blitt spredd ganske jevnt utover de siste par årene, med mindre forskjeller enn før. Dermed kan de internasjonale juryenes stemmer bli utslagsgivende dersom de samler seg om én felles favoritt – slik de gjorde med Robin Stjernberg i 2013.

Verd å merke seg fra gårsdagens generalprøve, som de internasjonale juryene stemmer ut fra, er kanskje:

  • Både Robin Bengtsson og Lisa Ajax har sensurert seg selv og byttet ut ordet ‘fuck’ i sine respektive låter – men Ajax vil gå tilbake til å bruke ‘fuck’ i kveldens sending
  • Nano og Mariette slet med stemmen og fremførte i følge rapportene under pari
  • Wiktoria har hatt stemmeproblemer og mimet til playback tidligere i uken, men leverte greit når det gjaldt
  • Benjamin Ingrosso gjorde kanskje sin beste fremføring til dags dato
  • Wiktoria vant publikumsavstemningen i salen knepent foran Nano og Robin Bengtsson, mens Jon Henrik Fjällgren og Aninia vant SVTs egen web-avstemning med Wiktoria og Nano på andre- og tredjeplass.

Kveldens sending starter som vanlig klokken 20.00 og kan følges direkte på SVT1 eller på Internett via SVTPlay. Vil man se norske Melodi Grand Prix live er det også mulighet til å se Melodifestivalen i opptak på NRK3 klokken 23.15.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien