Dagens bidrag: Sverige

escNorge fortsetter å presentere alle årets deltakerbidrag i Eurovision Song Contest i alfabetisk rekkefølge. Nå nærmer vi oss slutten på startfeltet, og i dag er det vårt naboland Sverige som står for tur.

temabokser2017

Sverige debuterte i Eurovision helt tilbake i 1958, og bidraget i år er deres 57. i rekken. Landet har etablert seg som et kraftsentrum i konkurransen med hele seks seire, og deres nasjonale utvelgelse – Melodifestivalen – er uhyre populær og har utviklet seg til å bli en målestokk for øvrige land med seiersambisjoner.

I år ble Melodifestivalen vunnet av 27 år gamle Robin Bengtsson med låten I Can’t Go On. Dette skjedde ikke uten dramatikk, da det svenske folket ikke hadde ham høyere enn på en tredjeplass. Men takket være de internasjonale juryenes stemmer gikk Robin til topps sammenlagt, noe som vakte debatt om avstemningsformen i Sverige i etterkant.

Robin Bengtsson kommer fra Svenljunga i Älvsborgs län i sørvest-Sverige. Som barn spilte han trompet i skolekorpset, men da han begynte å klimpre på gitaren i 13-årsalderen ble dette raskt hans hovedinstrument. Senere begynte han så smått å synge til sine egne akkompagnement, og som 17-åring meldte han seg på i 2008-utgaven av svenske Idol, der han nådde helt opp til en 3. plass.

robin bengtsson hand

Foto: Aftonbladet

I årene som fulgte satset Robin for fullt på en karriere innen musikken, og han ga ut flere singler, både som soloartist og i partnerskap med andre artister som Kriss, Kim og Byz. Etter en kort periode under artistnavnet B Robin, der han blant annet samarbeidet med rapperen J-Son, gjorde han seg på ny bemerket for det svenske folket under Melodifestivalen 2016, da han opptrådte med låten Constellation Prize og tok seg til finalen, der det til slutt ble en sterk 5. plass.

Oppildnet av MF-resultatet ga Robin gass og stilte opp i konkurransen for andre år på rad, der det altså endte med en gledelig seier. Han skal dermed reise til Kiev og representere ‘söta bror’ i en konkurranse som nabofolket tar på største alvor. I tillegg til å ha musikken som både karriere og hobby er Bengtsson opptatt av idrett og motorsport, med bakgrunn som motorcross-kjører. Privat er han samboer med kjæresten Jennie og pappa til treåringen William, som han har fra et tidligere forhold.

Sveriges bidrag i år er altså I Can’t Go On, en moderne poplåt skrevet av rutinerte David Kreuger, Hamid ‘K-One’ Pirouzpanah og Robin Stjernberg, som alle er velkjente MF- og ESC-navn. Stjernberg deltok selv som artist og opphavsmann bak det svenske hjemmebidraget i 2013, You, mens Kreuger og Pirouzpanah sto bak Sanna Nielsens Undo, som nådde tredjeplass i København-finalen i 2014. Kreuger har dessuten tidligere skrevet låter for såpass store internasjonale navn som Westlife, Britney Spears og Boyzone.

I Melodifestivalen fremførte Robin I Can’t Go On i et avansert scenenummer omgitt av fire dansere på rullebånd, med to korister i kulissene og deler av backingvokalen innspilt på forhånd. I Kiev vil det bli endringer i oppsettet, da man maks kan være seks per nummer og all vokal må fremføres live. Et par av danserne må derfor erstattes av noen som både kan danse og synge samtidig. Men grunnidéen i nummeret – som av flere har blitt beskrevet som en Dressmann-reklame fremført live – forblir den samme, og det gjør også Robins karakteristiske O-formede tegn med hånden.

I Kiev går Robin Bengtsson ut først av alle, med startnummer én i den første semifinalen den 9. mai. Svenskene ligger – tradisjonen tro – høyt på oddsen, og innehar i øyeblikket en 3. plass idet prøvene starter. Men så har også Robin Bengtsson store sko å fylle idet han inntar scenen, da Sverige har vært ESCs desidert mest suksessrike land de siste 5-6 årene. Hele to seire har landet kammet hjem, med Loreen i 2012 og Måns Zelmerlöw i 2015, i tillegg til to tredjeplasser og en femteplass.

Hvor høyt ‘I Can’t Go On’ kan klatre på resultatlistene den 13. mai – for til finalen regner så å si alle med at Sverige går – gjenstår å se. Blir det en 7. seier og tangering av Irlands rekord for ‘söta bror’, mon tro…?

historie
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien