Din guide til semifinale 1

Da er vi der. Etter to uker med intensive øvinger, og like mange meninger og ventinger: I kveld braker det løs fra Kievs International Exhibition Centre og årets første semifinalen i Eurovision Song Contest.

Atten land skal i land på scenen i et heat som kanskje ikke har de største forhåndsfavorittene? Flere betrakter også kveldens bidrag i snitt som hakket svakere enn torsdagens land og låter.

Nordiske land i ilden i denne første semifinalen er Finland, Island, og Sverige. Førstnevnte kan i sin stillhet bli en årets hyggelige overraskelser, mens Island på den andre siden splitter sterkt fans og presse/odds-settere.

Jurysystemet fra i fjor videreføres, der man teller opp jury- og telefonstemmene seperat – for deretter å legge dem sammen. Hvem glemmer vel fjoråets thriller fra Stockholm? Resultatene fra kveldens semifinale, får vi derimot først vite etter at finalen lørdag er avsluttet.

I boksene under finner du en rekke forhåndstips etter plassering i kveld. Disse er regnet ut fra siste kvalifiseringsodds (mandag kveld), escNorges Poll 2017, NRKs ekspertpanel og escNorges egne skribentvurderinger.

De som venter på ekstreme gallakjoler fra vertinnen i år, vil bli skuffet. Årets tre programledere er nemlig alle herrer. Hva de skal bekles, får vi alle vite når sendingen som alltid starter på NRK1 kl 21:00


1. SVERIGE Robin Bengtsson- I Can’t Go On

Meningene er litt delte om denne litt oppdaterte svenske schlageren er nok en gullkandidat, eller en produktplassering fra Dressmann. Men svenskene kan håndverket sitt, og finale og poeng blir det også i år.01

2. GEORGIA Tamara Gachechiladze – Keep the Faith

Få beholder vel verken troen eller roen når Tamara gauler seg gjennom gjennom dette temaet i tre minutter. Den kraftfulle balladen levnes svært få sjanser i kveld.

02

3. AUSTRALIA Isaiah – Don’t Come Easy

17 år-gammel X-Faktor sjarmør, som absolutt har stemmebåndene i behold. Likt av mange, men kanskje ikke helt der man hadde ønsket Australia i år?

03

4. ALBANIA Lindita – World

Dette er kanskje litt slik typisk albansk balladepop, absolutt med krutt i. Men selv med engelsk tekst, har svært få tro på at dette kan nå veien til lørdagens finale.

01

5. BELGIA Blanche – City Lights

Storfavoritt, som har falt langt nedover underveis i prøvene. Blanche har vist seg å slite noe med stemmebåndene, men kanskje kan hun klare å hente seg inn når det virkelig gjelder? For låten – den er veldig mange enige om holder mål.

01

6. MONTENEGRO Slavko Kalezic – Space

Her bærer det til værs med både det ene og det andre, og at både tekst og konsept kan koffert-tolkes – skjuler ikke Slavko på noen måte. Så spørs det om denne kloningen av det meste blir enten for mye eller for voldsomt for stemmegiverne.

01

7. FINLAND Norma John – Blackbird

Innadvendt ballade, stemningsfylt som satt et sted midt mellom Secret Garden og Enigma? Får duoen frem dette fra scenekanten, kan finnene utmerket befinne seg i finalen lørdag.01

8. ASERBAJDSJAN Dihaj  – Skeletons

Et av årets mest iøynefallende bidrag. At ikke engelsken sitter helt, kan kanskje veies opp mot det visuelle og en sterk produksjon. 01

9. PORTUGAL Salvador Sobrai – Amar pelos dois

Noe helt uventet. Sært, Annerledes. Og slikt faller lett gjennom i en konkurransen som dette. Men når det sære blir ekte, kan alt skje. Nettopp det er koden til Salvador og Portugal i år. En joker.

10. HELLAS Demy – This Is Love

Her kan også alt skje. Enten liker med Eurodance-flørtingen – ellers så liker man det ikke. Balanserer helt på grensen om nok en finaleplass ryker for grekerne, men kanskje redder uptempo-bidraget i seg selv en lørdagsplass i et heat preget av roligere låter.01

11. POLEN Kasia Mos  – Flashlight

Svært delte meninger om Polens forsøk i år. Noen synes denne balladen er dørgende kjedelig, mens andre prissetter et av årets kanskje best produserte bidrag. Om helheten holder til finaleplass, er derimot svært usikkert.01

12. MOLDOVA SunStroke Project – Hey, Mamma!

Humørlåt som sakte har fått noen plusser i margen. Skiller seg ut, og så har vi jo Oslo 2010s episke «sax-guy» tilbake på scenen. Neppe en jurylåt, men kaprer sjarmen TV-seerne – kan Moldova være tilbake i varmen etter et par begredelige resultat.01

13. ISLAND Svala – Paper

Denne «halv-balladen» splitter helt tydelig fans og bransjefolk. Summert ser det imidertid noe skummelt ut for Island også i år, og Svala bør gjøre en meget god opptreden for ikke å la våre naboer i nordvest stå utenfor en finale tredje år på rappen.01

14. TSJEKKIA Martina Barta – My Turn

Kveldens desidert mest tradisjonelle finale. Og det kan også felle den, selv om noen påpeker at den nettopp i sin enkelhet kan overraske. Martina forsterker forøvrig årets trend med at her skal man bære låten selv alene på scenen. For Tsjekkias del, spørs det om akkurat det er nok.01

15. KYPROS Hovig  – Gravity

Som med Island: Mer populær blant fans enn såkalte «forståsegpåere». Vil være avhengig av en god opptreden for nok fra begge steder, men skiller seg også noe ut i mengden av halvballader.01

16. ARMENIA Artsvik – Fly with Me

Her er en liten joker, og med motsatt fortegn av et par andre bidrag: Rankes høyt av eksperter og på oddslistene – men lavt ned på fanlistene. Det hviskes om en god fremføring fra scenekanten, så se virkelig opp fra en av årets mer etniske låter.01

17. SLOVENIA Omar Naber  – On My Way

Tradisjonell ballade med strykere – og sekvensere, som liksom å modernisere det hele. Resultatet er at stakkars Omar figurerer nokså lavt nede på de fleste forhåndstipsene.01

18. LATVIA Triana Park – Line

Latvia fortsetter å sende låter som er nesten umulig å tippe hvor vil ende. Og som har mer til felles med Eurovision enn andre settinger. Om dette er innovativt, moderne – eller en håpløshet – blir opp til juryer og TV-seere å bedømme i kveld.01

Foruten de atten deltakerlandene, vil også Italia, Spania og Storbritannia stemme i denne semifinalen.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien