Gullfinalen blir til Gullduell i MGP

Også i år blir det endringer i hvordan vinneren av Melodi Grand Prix kåres. Mye er som vi er blitt vant med. Det blir en gullfinale, og det er en internasjonal jury med 50 personer spredt på ti land som er med å avgjøre sammen med norske seerstemmer. Det nye av året er at selve gullfinalen er gjort om til den gullduell hvor de to med flest stemmer møtes til en siste «dyst» på scena til en duell.

MGP-sjef Stig Karlsen forklarer til escNorge årets avstemningsopplegg slik:

– Vi tar først 10 artister ned til 4. Som i fjor er det slik at i denne utvelgelsen teller de internasjonale juryene 50 %, mens de norske seerstemmene teller den andre halvparten. I resten av sendingen er det TV-seerne som har all makt.  Man kan som før stemme fra første låt, og programlederne forteller når stemming starter og stopper, sammen med tekst på skjermen.

Deretter stemmer det norske folk videre under «recaps» og annet innhold som pausenummer og sånne ting.

Det blir så to duelloppstillinger på scenen hvor én av artistene går videre for hver oppstilling. Det blir her ikke en ny avstemningsrunde. Dette er kun en måte å presentere resultatet på. 

Det er kun de to artistene med flest stemmer spiller på nytt i en «gullduell»

Hver låt tar da med seg stemmene fra siste runde, men folk kan nå gi sin favoritt ekstra push ved å fortsette å stemme.

Etter at begge har framført sine låter stilles de to artistene opp for den endelige avgjørelsen. Og vi har dermed kåret Norges representant til Eurovision i Lisboa.

De ti internasjonale juryene avslører i år som i fjor kun sin topplassering, og de markeres ved et flagg på den tradisjonelle poengtavla ved låta som topper.

Stig Karlsen sier til escNorge at juryene kun deler ut flagg og ikke sine 8 – 10 og 12 poeng fordi de løper en risiko ved å drepe litt av spenningen ved å avsløre mer enn topplasseringene på dette tidspunktet.

– Vi har hatt matematikere med på laget for å lage en mest mulig spennende avstemning, men samtidig sikre at vi får den vinneren som har størst støtte både i juryene og i folket.

Dueller er en omdiskutert måte å avgjøre en slik avstemning på, og vi spør derfor Stig hvordan duellene settes opp:

– I teorien har det ingen ting å si hvordan duellparene settes opp på scenen når resultatene presenteres, men naturligvis er det kun en av de som fikk flest stemmer i hvert par. 

I år som i fjor teller de internasjonale juryene 50% i avgjørelsen om hvilke fire låter som går videre til «gullfinalen».  Så presenteres resultatene fra seeravstemningen og juryene ved at de fire stilles opp på scenen og hvor den med færrest stemmer forlater konkurransen. De med flest stemmer meøtes til en gullduell, hvor de beholder stemmene sine fra før, men hvor seerne kan hjelpe sin favoritt fram til seier ved å stemme ekstra på den.  

 

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien