Dagens bidrag: Hviterussland

I tiden frem mot Eurovision i mai skal vi her på escNorge bruke tiden til å presentere alle årets bidrag. Det blir ett nytt bidrag hver dag, og i dag er det Hviterussland som skal under lupen.

Dagens ESC-reise går til Hviterussland som i år stiller på scenen med den ukrainsk fødte Alekseev, med det borgerlige navn: Nikita Vladimirovich Alekseev. Den tidligere Sovjet-republik har ikke haft helt samme sukses i Eurovision Song Contest, som mange av de andre tidligere stater har. Hviterussland har en enkelt gang formået at komme på 6. plassen, ellers er det midt på finalen, eller i strandet i semifinalen, som de er endt opp med.

Hviterussland har nasjonal set, været et utfordret land, når vi taler Eurovision Song Contest – adskillige gange har der været avholdt nasjonale finaler, og i mange år var det nesten kotume, at enten ble vinnerartisten eller låten skiftet ut, innen at den europeiske konkurranse startede. Helt uten drama var det dog ikke i år heller, da Alekseev først tilmeldte seg den ukrainske finale, men efterfølgende trak seg igjen, for å stille i den Hviterussiske i stedet for. Låten hevdedes spillet ved en russisk utgave før EBU’s grense tillot offentliggjørelse, men efter en omskrivning og en oversettelse til engelsk, så fik låten lov til å stille i den hviterussiske finale. I finalen tok han seieren hos både jury og seere, og vandt dermed billetterne til Lisboa. Så i år stiller de med den 24-årige Alekseev, og både artist og låt har ”overlevet” siden seieren i februar måned, så tonerne fra ’Forever’ kommer til å lyde fra scenen.

Utdannelsesmessigt har han en grad i marketing, som han tok ved universitetet i Kiev. Alekseevs start i musikkens verden startede i 2014, da han deltok i den 4. sesong av den ukrainske uttgave av The Voice – det var den tidligere ESC-deltaker Ani Lorak som valgte ham, og her endte han opp som semifinalist, han vandt derfor ikke, men ble til gengeld den mest populære deltaker, og hans musikalske vandring tok start dér. I kølvandet på deltakelsen utgav han singlen ’Pyanoye solntse’ (Drunken sun), som plasserede seg som nr. 1 hit ved sammenslutningen CIS, der er inneholder 9 tidligere Sovjet-stater, samt 2 støttende stater. Den offisjelle video ble set mere end 35 mio. gange alene på Youtube. 

Pyanoye solntse ~ Drunken sun

Musikalsk set er det blevet til 1 album og 9 singler, blandt singlerne har han ligget som nr. På hitlisterne i både Ukraina og Russland. Populariteten er stor i Russland for Alekseev, hvilket bl.a. ses på hans nomineringer for priser og awards – 25 gange har han været nomineret, hovedsageligt i russiske utgaver, og 19 gange brakte det en seier med seg.

Man skal ikke have hørt mye russisk populærmusik, for å høre hvilken del av vores kontinent, at Alekseevs låt kommer fra, der er klare og klassike noter til regionen. Låten er komponert av Kirill Pavlov, medens at Yevgeny Matyushenko har sat ord på verket. Hviterussland stiller i den første semifinale, hvor Alekseev stiller med startposisjon nr. 8. – plasseret mellem Israel og Estland.

Du kan følge Alekseev i disse sosiale mediene:

Facebook: Alekseev

Instagram: Alekseev 

Hvordan vil Hviterussland gjøre det i Lisboa? Hviterussland 2018

  • De kan vinne!
  • De bør klare topp 5!
  • De havner på øverste halvdel.
  • Finale! Men tror ikke så veldig høyt.
  • De strander nok i semifinalen.
  • Nei, dette lukter det 0 poeng av!

Stem

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien