Dagens bidrag: Serbia

Frem mot Eurovision i mai skal vi her i escNorge bruke tiden til å presentere alle årets bidrag. Det blir ett nytt bidrag hver dag, og dagens land er Serbia.

Serbia debuterte i Eurovision i 1961, men den gang som en del av Jugoslavia. Jugoslavia var med frem til 1991, og året etter deltok Serbia og Montenegro som Jugoslavia, og mellom 2004 og 2006 som Serbia og Montenegro. Debuten som selvstendig nasjon i 2007 var en ganske spesiell en – de vant nemlig, på første forsøk! Til nå er de det eneste landet som har klart dette. Siden 2007 har Serbia deltatt hvert eneste år bortsett fra 2014, men noen ny seier har de ikke fått til. Resultatene har vært svært varierende – de har fått flere topp 10-plasseringer, men også mistet finaleplassen en god del ganger. Så sent som i fjor fikk de den sure 11. plassen i første semifinale. I år er de med i ESC for 11. gang, og håper på å ta tilbake æren med Sanja Ilić & Balkanika med låta «Nova deca»!

Serbias utvelgelsesmetoder har vært like varierte som resultatene – både interne utvelgelser og flere forskjellige nasjonal finale-konsepter har vært brukt for å velge landets representant. De første tre årene gikk de for konkurransen Beovizija – en musikkonkurranse som helt siden 2003 var tiltenkt som en nasjonal finale til Eurovision for Serbia og Montenegro, men som på grunn av diverse omstendigheter ikke ble brukt til dette likevel. Du kan lese mer om dette her. Det var først i 2007 at Beovizija slo gjennom som nasjonal finale, og konseptet ble brukt igjen i 2008 og 2009. Etter dette ble flere forskjellige utvelgelsesmetoder brukt. Helt til i høst, da Serbias kringkaster annonserte Beovizijas comeback som Serbias nasjonale finale. Beovizija er en konkurranse som er kjent for å legge fokus på tradisjonell serbisk musikk, og det er nettopp dette vi får servert i år, med en liten tvist.

Vinneren av Beovizija 2018 ble Sanja Ilić & Balkanika, en gruppe med en spektakulær og lang historie i musikkbransjen. Gruppen Balkanika ble startet av Aleksandar Sanja Ilić i 1998. Aleksandar ble født i 1951, og har en lang musikkarriere bak seg. Gjennom hele barndommen gikk han på musikkskoler på fritiden, og han skrev og komponerte musikk fra han var svært ung. Allerede da han var 12 ble låta hans «Uniforme» fremført på TV av skuespiller og sanger Dragan Laković. Han er heller ikke ukjent i Eurovision-sammenheng. Som 16-åring skrev han låta «Pesnik Mira» som ble fremført i den nasjonale finalen Skoplje av artisten Lola Novaković. Mens han gikk på videregående skrev han musikk til musikalen «Arhanđeli i Automati», tidenes første jugoslaviske rockemusikal. Han vant en pris for musikken i musikalen. 

Senere har han studert musikk, og spilte i bandet «San», som han også skrev låter for. Suksessen fortsatte da han senere skrev låter for flere store jugoslaviske artister, og fikk flere priser for låtene sine. I 1982 ble han å se i Eurovision igjen. Denne gangen sammen med bandet Aska, som vant den nasjonale finalen med låta «Halo, halo». I Eurovision kom låta på en 14. plass, av i alt 18 låter. Og suksessen ga seg ikke enda. I løpet av de neste årene skrev han store hitlåter, bestselgende album, musikk til festivaler og TV-show og soundtrack til TV-serier og filmer. Låta «Princeza», fremført av Dado og Sladjana, ble blant annet omtalt som det 20. århundres vakreste jugoslaviske duett, og dette er en av Sanjas store hiter.

På 90-tallet begynte Sanja å lage mer tradisjonell balkansk musikk, og det var her Balkanika startet. I 1998 startet han opp gruppen som fremførte låter med tradisjonell balkansk stil, blandet med mer moderne musikk, alt skrevet av Sanja.
Det første albumet deres, «Balkan 2000», ble det mest bestselgende albumet PGP RTS noensinne, og gruppen fikk oppmerksomhet både i Balkan-landene og internasjonalt. Balkanika har holdt konserter og opptrådt på alle kontinentene, og dermed spredd balkansk musikkstil til hele verden. Suksessen med bandet inspirerte Sanja til å eksperimentere videre med blandingen av etnisk og symfonisk musikkstil, og gruppen holdt flere suksessfulle livekonserter sammen med forskjellige kor og orkester verden rundt. Disse konsertene fikk svært mye positiv oppmerksomhet. Konserten «Balkanika – Putem Teslinih misli» ble kåret til årets konsert i 2006. I 2011 holdt Sanja en stor konsert hvor han brukte sine egne gamle filmsoundtracks, og gjorde dem til en ny blanding av klassisk og folkemusikk, med hjelp av orkester og kor. Året etter komponerte han musikalen «Constantinus Magnus». Sanja fortsatte å jobbe med gruppen Balkanika i årene som fulgte. Gruppen har de siste årene for det meste fremført på engelsk, med en blanding av balkansk folkemusikk og moderne popmusikk.

Balkanika har til sammen 11 medlemmer:

– Aleksandar Sanja Ilić (komponist)
– Nevena Stamenković (vokalist)
– Danica Krstić (vokalist)
– Marija Bjelanović (vokalist)
– Mladen Lukić (vokalist)
– Nemanja Kojić (vokalist)
– Aleksandar Radulović (perkusjonist)
– Milan Jejina (perkusjonist)
– Branimir Marković (gitarist)
– Nebojša Nedeljković (gitarist)
– Ljubomir Dimitrijević (fløytist)

I Lisboa har de kún lov til å ta med seg 6 medlemmer på scenen. Disse blir Nevena Stamenković, Danica Krstić, Aleksandar Radulović og Ljubomir Dimitrijević. I tillegg har de med seg 22 år gamle Iva Banicevic på scenen, for å legge til en tredje kvinnelig stemme i låta.

Låta «Nova deca» (Ny generasjon) er skrevet av Sanja Ilić, Tanja Ilić, Danica Krstajić og Darko Dimitrov. Sangen er, i kjent Balkanika-stil, en blanding av balkansk folkemusikk og moderne popmusikk.

Serbia deltar i andre semifinale den 10. mai, med startnummer 3.

Hvordan vil Serbia gjøre det i Lisboa? Serbia 2018

  • De kan vinne!
  • Tror de kan nå topp 5.
  • De havner på øverste halvdel.
  • I finalen, men ikke så veldig høyt opp.
  • De strander nok i semifinalen.
  • Nei, dette lukter det 0 poeng av!

Stem

Del:
Relaterte artikler