Dagens bidrag: Litauen

I tiden frem mot Eurovision i mai skal vi her i escNorge presentere alle årets bidrag. Det blir ett nytt bidrag hver dag, og dagens land er Litauen.

Litauen debuterte i Eurovision i 1994 og er foreløpig det eneste baltiske landet som har til gode å vinne konkurransen. Deres beste resultat så langt er sjetteplassen fra 2006, da LT United stilte med låten We Are The Winners. Det er imidlertid bare to år siden landet fikk sin andre Topp 10-plassering, den gang med Donny Montell og hans I’ve Been Waiting For This Night som hentet hjem en niendeplass. Etter innføringen av semifinaler i 2004 har de kvalifisert seg til finalen åtte av fjorten ganger.

I fjor stilte Litauen med det alternative elektronikabandet Fusedmarc og låten Rain Of Revolution. De endte opp nest sist i sin semifinale, og måtte derfor reise hjem fra Kiev uten finalebillett. Årets håp er 24 år gamle Ieva Zasimauskaitė som er født og oppvokst i Litauens nest største by Kaunas. Allerede seks år gammel begynte hun på Aleksandras Kacanauskas Music School, hvor hun sang i barnegruppen «Linksmasis do» og spilte piano. Hun var også med i et kor i hjembyen Kaunas i tre år – og vant konkurransen Clash Of The Choirs på litauisk TV. 14 år gammel deltok hun i Junior Eurovision som korist.

Ieva ble for alvor kjent i hjemlandet i 2012 da hun deltok i den litauiske utgaven av The Voice, hvor hun gikk helt til superfinalen. Etter det startet hun sin solokarriere, og ga ut debutsingelen Pasiilgau» (‘I miss’). Hun er heller ingen ukjent aktør i Eurovision-sammenheng, da hun har deltatt i den nasjonale utvelgelsen i Litauen hele fem ganger. Både i 2013, 2014, 2016 og 2017 måtte hun se seg slått, men i år gikk hun helt til topps med kjærlighetsballaden When We’re Old.

Låten er skrevet av Vytautas Bikus – en godt kjent komponist, låtskriver og musikkprodusent i hjemlandet. Han har jobbet med mange kjente litauiske artister og har skrevet og produsert flere store hits. Han jobber også som produsent for X-Factor i Litauen, og skriver musikk for film og TV. Bikus stod forøvrig bak 2015-bidraget This Time, som ble fremført av Vaidas Baumila og Monika Linkytė.

When We’re Old handler om å bli gammel med den personen man virkelig elsker, og at kjærlighet kan vare evig. Ieva har uttalt at låten betyr mye for henne personlig, og at hun tenker på sin ektemann når hun fremfører den.

Ieva har fått startnummer seks i den første semifinalen som går av stabelen i Lisboa 8. mai.

Følg henne videre på sosiale medier her:

Facebook: Ieva Zasimauskaité
Instagram: ievazasimauskaite

Hvordan vil Litauen gjøre det i Lisboa? Litauen 2018

  • De kan vinne!
  • Tror de kan nå topp 5.
  • De havner på øverste halvdel.
  • I finalen, men ikke så veldig høyt opp.
  • De strander nok i semifinalen.
  • Nei, dette lukter det 0 poeng av!

Stem

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien