Lisboa: Nå endres juryavstemmingen

EBU og arrangørene gjør en liten, men utslagsgivende endring foran årets finaler i Lisboa.

Dette gjelder kun for de fem profesjonelle jurymedlemmene, som også i år skal rangere alle bidragene fra topp til bunn. Forskjellen blir nå hvordan poengene regnes sammen.

Tidligere har hvert jurymedlem rangert alle låtene fra topp til bunn: Dette fortsetter. Deretter har man enkelt regnet sammen disse stemmene til en topp 10, som da blir den profesjonelle juryenes stemmer.

En ulempe her har vært at ett enkelt jurymedlems stemmer, har fått nokså store konsenkvenser for resultater. Fire medlemmer kan ha samme låt på topp, mens en dårlig plassering fra det siste jurymedlemmet – kan sende bidraget ned flere plasser.

Det innføres derfor en ny utregningsmodell som skal vektlegge de best rangerte låtene, Juryens meninger som en helhet vil derfor bli styrket, fremfor at en jurygruppe fremstår som fem individuelle poenggivere. Dette gjøres ved følgende modell, der man ser at det er større sprang mellom de best plasserte låtene – og minimalt i bunnen. Låt nummer 1 vektlegges med 12 poeng, og deretter ned til 1 for bunnplassen. Utregningen gjøres med kommatall.

Og for ordens skyld: Ingen endringer blir gjort hvordan poengene presenteres. Dette blir stadig i beste ESC-ånd: 1-8, 10 og 12.


En helt annen nyhet av året – og med det menes noe virkelig annet – er eget brettspill for konkurransen.

Eurovision Board Game er nå til salgs fra Eurovision.tv’s egen nettbutikk og kan bestilles i linken under.

 
 
Del:
Relaterte artikler