Dagens bidrag: Italia

I tiden frem mot Eurovision Song Contest 2018 vil vi på escNorge presentere alle årets bidrag i tur og orden. I dag er det Italia som skal i ilden.

Italia blir i år representert av Fabrizio Moro og Ermal Meta. Sammen skal de synge låten Non Mi Avete Fatto Niente, skrevet og produsert av Ermal Meta, Fabrizio Moro og Andrea Febo.

Støvellandet sør i Europa debuterte i den aller første Eurovision Song Contest i 1956. Italia har vært av og på i sin deltagelse, for det meste grunnet mangel på interesse i landet. Italia vant Eurovision i 1964 og i 1991.

I 2011 kom Italia tilbake og endte på en flott andreplass. 2012 og 2013 ga også to topp ti plasseringer, i 2015 ble de nummer 3 og ifjor ble de nummer 6.

Italia velger sitt bidrag igjennom San Remo festivalen, som er forløperen og inspirasjonen bak Eurovision. San Remo festivalen går over en hel uke i februar, og har seertall på godt over 11 millioner hver kveld.

I år vant Fabrizio Moro og Ermal Meta, begge to store stjerner med travle karrierer i Italia.

Låten Non Mi Avete Fatto Niente, som på norsk oversettes til Du Har ikke Gjort Noe Mot Meg, handler om terrorismen i Europa og verden. Moralen i låten er at til tross for lidelse og smerte, vil mennesket og kjærligheten til hverandre fortsatt være den samme og bli enda sterkere. Det var terroraksjonen i Manchester i april ifjor som inspirerte Ermal og Fabrizio til å skrive låten.

Ermal Meta født i 1981 i Albania, men hans familie flyttet senere til Italia. Ermal har vært sanger i to populære band, som begge deltok i nykommer kategorien i San Remo festivalen. Ermal Meta er i tillegg til å være sanger også låtskriver. I 2016 kom han med sitt debutalbum og i 2017 sitt oppfølgeralbum. Begge albumene oppnådde førsteplass på bestselger listen i Italia. Hovedsingelen fra det andre albumet, Vietato Morire, kom på tredje plass i San Remo festivalen i 2017.

Fabrizio Moro, født i 1975 utga sitt debutalbum i 2000, men oppnådde ikke komersiell suksess før i 2007 da han vant nykommer kategorien i San Remo festivalen med låten Pensa. Låten lå lenge som nummer 1 på hitlistene, og albumet med samme navn solgte til gull. Låten Pensa handler forøvrig om mafiaens ofre i Italia.

Fabrizio har deltatt mange ganger i San Remo festivalen, og var senest med i 2016 da han kom på en fjerdeplass. I 2015 utga han hele seks album på et år. Han er også programleder på tv og låtskriver.

Som en del av de fem store, er Italia direkte i finalen. Tidligere i dag trakk de den andre halvdelen av finalen å opptre i. Hva tror du om Italias sjanser? Stem i pollen nederst.

Hvordan vil Italia gjøre det i Lisboa? Italia 2018

  • De kan vinne!
  • Tror de kan nå topp 5.
  • De havner på øverste halvdel.
  • Ikke så veldig høyt opp, tror jeg.
  • Nei, dette lukter det 0 poeng av!

Stem

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien