Derfor deltar Israel i Eurovision

Israel har deltatt i Eurovision siden 1973, Marokko debuterte i 1980 og Australia har vært med siden 2015. Men hvorfor kan land utenfor Europa delta?

Alle de 56 medlemslandene i Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) kan delta. For å bli medlem i EBU må landet være medlem i Europarådet eller ligge innenfor det europeiske kringkastingsområdet. I vest går grensen ved den vestlige grensen til Region 1 (se kart, linje merket med B), i øst går grensen ved 40° øst og i sør går grensen ved 30° nord. I øst og sør går grensen gjennom Irak, Jordan, Syria, Tyrkia, Ukraina, Marokko, Algerie, Tunisia, Libanon, Libya, Egypt og Saudi-Arabia. Alle disse landene er inkludert i det europeiske kringkastingsområdet. Det er også Armenia, Aserbajdsjan og Georgia, som ligger helt utenfor denne avgrensningen. 

den internasjonale telekommunikasjonunionen

Foto: Skjermdump fra Den internasjonale telekommunikasjonsunionens artikkel 5

Israel ligger innenfor denne avgrensningen, omtrent 31 grader nord og 35 grader øst, og det er derfor landet kan delta i Eurovision. 

Ikke forbeholdt Europa
Hadde Eurovision kun vært forbeholdt europeiske land kunne verken Israel, Armenia eller Kypros deltatt, men alle ligger innenfor det europeiske kringkastingsområdet. Det gjør også Marokko, som debuterte i 1980. Og i 1977 og 2005 meldte henholdsvis Tunisia og Libanon seg på i Eurovision. Tunisia debuterte aldri med startnummer fire, og Libanons Aline Lahoud fikk aldri fremføre «Quand tout s’enfuit», selv om låten var med på det offisielle albumet i 2005.

I tillegg til Marokko, Tunisia og Libanon kan Algerie, Libya og Egypt delta i Eurovision om de skulle ønske det. På samme måte som Israel, Armenia og Kypros ligger disse landene innenfor det europeiske kringkastingsområdet, selv om ingen av landene er geografisk plassert i Europa. Algerie har «deltatt» i Eurovision tidligere. Først etter Eurovision i 1962 ble Algerie en selvstendig stat. Før dette het landet Fransk Algerie og var en del av Frankrike, inndelt i franske departement, noe som kan sammenlignes med de norske fylkene. 

India, Brasil eller Hongkong?
Men hva med Australia? Australia er utenfor det europeiske kringkastingsområdet, og kan dermed ikke bli medlem i EBU. EBU har noe som kalles assosierte medlemmer, og den australske kringkasteren SBS er assosiert medlem i EBU. I 2015 ble SBS invitert av EBU til å delta i Eurovisions 60-årsjubilé, mye på grunn av landets store interesse for Eurovision, og ble også invitert på nytt året etter. Etter den andre deltakelsen ble Eurovision-reglene endret, slik at konkurransen er åpen for alle assosierte medlemmer EBU måtte ønske å ha med i fremtiden.

Så hvem er disse assosierte medlemmene? Per dags dato er det 20 land over hele verden: Australia, India, USA, Bangladesh, Canada, Kina, Chile, Cuba, Iran, Kasakhstan, Sør-Korea, Mauritius, Japan, Syria, Oman, New Zealand, Hongkong, Malaysia, Brasil og Sør-Afrika. Canada debuterte i Eurovision Young Dancers i 1987, og har deltatt to ganger. Og Syria kan bli medlem i EBU, og delta på lik linje med land som Norge, Sverige og Israel.

Kan bli medlemmer
Palestina, Irak, Syria og Saudi-Arabia ligger innenfor det europeiske kringkastingsområdet. Ingen av landene er foreløpig medlem i EBU, men Syria er assosiert medlem. Kasakhstan som også er assosiert medlem har lenge ønsket å delta i Eurovision, men har ikke fått delta fordi landet verken ligger innenfor det europeiske kringkastingsområdet eller er medlem i Europarådet. Landet får likevel sin debut i Junior Eurovision 2018, men står ikke på deltakerlisten for Eurovision 2019.

Heller ikke Lichtenstein og Kosovo er medlemmer i EBU, selv om begge ligger i Europa. Begge har et ønske om å delta, i motsetning til de arabiske landene som ikke har vist interesse for Eurovision. Som Canada debuterte Kosovo i Eurovision Young Dancers i 2011, men har ikke deltatt senere. Og i fjor debuterte Wales, som til vanlig deltar som en del av Storbritannia i Eurovision, i Eurovision Choir of the Year.

Verdens minste land, Vatikanstaten, er medlem i EBU. Mens noen land velger å stå over på grunn av Israel, er Eurovision for lite religiøst for Radio Vaticana, og Eurovision passer dermed ikke inn i sendeskjemaet til Vatikanstatens kringkaster.

Deltok uten medlemsskap
Nå tror du kanskje tilfellet med å gi Australia tillatelse til å delta uten medlemskap var spesielt? To år tidligere ble den greske kringkasteren ERT stengt, og NERIT ble opprettet. NERIT ville delta i Eurovision 2014, men var ikke medlem eller assosiert medlem i EBU. Hellas fikk være med likevel, og er det første landet som har deltatt uten noen form for medlemsskap. Australia var allerede assosiert medlem i 2015, og er det fortsatt. NERIT ble medlem i desember 2014, sju måneder etter Eurovision.

Noe liknende skjedde også med Israel da kringkasteren IBA ble lagt ned etter Eurovision-finalen i 2017. Kringkasteren Kan ble opprettet like etter, og inngikk en avtale med EBU om deltakelse i Eurovision-konkurranser. Avtalen varte frem til en avstemning som resulterte i medlemsskap 7. desember 2018. I mellomtiden vant Kan Eurovision i 2018.

I 2019 deltar 42 av de totalt 56 medlemslandene i Eurovision Song Contest, og årets regler tillater totalt 46 deltakerland; 20 i hver semifinale og 26 i finalen.

Del:
Relaterte artikler