Dagens bidrag: Sverige

I serien der vi presenterer hvert av årets deltakerbidrag er vi i dag kommet frem til nest siste land ut: våre kjære naboer Sverige.

Sverige har gjennom tidene stått frem som ett av de mest dedikerte og iherdige ESC-landene, spesielt de siste årene. Med ABBAs seier med Waterloo i 1974 moderniserte de konkurransen, og de er per dags dato det eneste landet som har oppnådd en ESC-seier i fem forskjellige tiår. Seks ganger har ‘söta bror’ stått øverst på seierspallen – foruten ABBA har Herreys, Carola, Charlotte Nilsson, Loreen og Måns Zelmerlöw klart kunststykket. De siste årene har vært en stor suksesshistorie for Sverige, med to seire, to tredjeplasser og to femteplasser på de siste syv deltakelsene, og svenskene er har virkelig fått blod på tann med tanke på å utlikne Irlands rekord med syv topplasseringer.

I år er det unge Benjamin Wahlgren Ingrosso som skal forsvare de blågule fargene i Eurovision. Han tok hjem seieren i Melodifestivalen, den populære nasjonale utvelgelsen i Sverige, med funkpoplåten Dance You Off. I et år uten de kanskje helt store forhåndsfavorittene klarte Benjamin å vinne både jurystemmene og folkestemmene og gå helt til topps foran de nærmeste konkurrentene Felix Sandman og John Lundvik.

Sine blott 20 år til tross er Benjamin Ingrosso et velkjent navn på den svenske artisthimmelen. Som sønn av sangerinnen Pernilla Wahlgren og danseren Emilio Ingrosso vokste han så å si opp i rampelyset, og han fikk nær sagt musikken inn med morsmelken. Han lærte seg tidlig å spille både piano og gitar, og alt som niåring vant han Lilla Melodifestivalen med låten Hej Sofia. I årene som fulgte spilte han i flere musikaler, blant annet i Astrid Lindgren-oppsetningene ‘Per Pusling’, ‘Rasmus på loffen’ og ‘Karlsson på taket’, og han spilte også inn flere singler, blant annet onkelen Linus Wahlgrens gamle hit Jag är en astronaut, som i Benjamins versjon nådde andreplass på de svenske hitlistene.

Etter flere år som barnestjerne markerte Benjamin seg for alvor som «voksen» da han tok hjem seieren i 2014-utgaven av Sveriges ‘Skal vi danse.’ Året etter ga han ut sin første engelskspråklige single, Fall In Love, og i 2017 debuterte han i Melodifestivalen med Good Lovin’, som gikk direkte til finalen og endte på en femteplass. I år var han altså tilbake og gikk helt til topps med Dance You Off. I tillegg til artistkarrieren er Benjamin involvert i klesmerket MarQy fashion sammen med moren Pernilla, og han dukker også jevnlig opp i dokusåpen ‘Wahlgrens värld’ der Pernilla og Benjamins storesøster Bianca er hovedpersonene.

Bidraget Dance You Off har Benjamin Ingrosso selv vært med på å skrive sammen med nederlandske Louis Schoorl og L.A.-baserte MAG (Marco Borrero) og K Nita. Den groovy funkpoplåten har klare inspirasjoner fra både tidlig 80-talls Michael Jackson så vel som mer moderne komposisjoner fra Justin Timberlake, og fremføres med et avansert lysrørshow på scenen. Tradisjonen tro ligger Sverige høyt på bettinglistene, selv om de kanskje ikke har gjort seg så markert som favoritter i år som de siste par-tre årene.

I Lisboa skal Sverige i ilden på startnummer 15 i den andre semifinalen 10. mai, og de fleste forventer nok at Benjamin Ingrosso tar våre naboer til en finale uten alt for store problemer. Så gjenstår det å se hvor høyt han kan synge og danse svenskene på resultatlistene…

Hvordan vil Sverige gjøre det i Lisboa? Sverige 2018

  • De kan vinne!
  • Tror de kan nå topp 5.
  • De havner på øverste halvdel.
  • I finalen, men ikke så veldig høyt opp.
  • De strander nok i semifinalen.
  • Nei, dette lukter det 0 poeng av!

Stem

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien