Tall & Fakta fra gårsdagens semifinale

De fleste Eurovision-fans er også som regel opptatt av statistikken og tallene som kommer ut av konkurransen. Her har vi samlet noen tall & fakta etter gårsdagens semifinale.

 

Vinnerne

Av de ti vinnerne i gårsdagens semifinalen er det bare 4 av dem (Østerrike, Israel, Bulgaria og Kypros) som var i fjorårets finale! Østerrike har dermed vært i finalen siden Conchita vant i 2014 (etter en tidligere svak periode i konkurransen). Vi får håpe de får mer enn 0 poeng av seerne i finalen i år. Både Israel og Kypros kan innkassere i finaleplass for 4. året på rad, mens Bulgaria er der for 3. året på rad.Blant annet har Kypros slitt i finalene – men alt tyder på at det i år vil gå mye mye bedre. Forøvrig er det i dag 20 år siden Israel vant sist gang, med Dana International.

Eugent Bushpepa er interessant nok den første mannlig vokalisten fra Albania til å delta i en Eurovision-finale, gratulerer Eugent! Han tok Albania til finale etter 2 års fravær. Vi fortsetter med tallet 2. For andre gang i historien har Tsjekkia tatt seg til en Eurovision-finale og sannsynligvis får de også mer enn 0 poeng fra seerne i finalen i år slik Gabriela fikk i 2016. Landet som ble ropt opp nest sist (eller second to last som det heter på engelsk) var Finland. Saara Aalto har etter tre års fravær endelig vunnet finalebillett for finnene etter at de faktisk fikk et av sine beste resultat noensinne i 2014 med 11.plassen til Softengine.

Et annet land som har slitt i det siste er Irland – ingen finale på dem siden 2013, da de attpåtil endte sist. Med sin erklæring om at kjærlighet er for alle smeltet Ryan O’Shaughnessy Europas hjerter og tok seg videre til finale for den grønne øya. Estland ser ut til å fortsette sin fine statistikk med å gjøre det veldig bra hvert 3. år siden innføring av Eesti Laul. Kan Elina komme i topp 10 slik de gjorde i 2009, 2012 og 2015?

Det siste landet som gikk videre var Litauen – som etter å ha bombet fullstendig i fjorårets semifinale etter å ha gjort sitt andre beste resultat noensinne i 2016, nå er tilbake i varmen igjen.

En annen interessant fakta er at dette er første gang Finland og Kypros er i finale sammen siden semifinalene ble introdusert i 2004! Ganske godt gjort med tanke på at dette er 8. gang Kypros og Finland er i finalen siden den gang.

Taperne

Som alltid vil det være noen som drar skuffet hjem fra ESC-semifinalene og noen er virkelig på en dårlig rekke med resultater. Verken Island eller Sveits har vært i finalen siden København 2014. For Sveits er statistikken begredelig. Bare 4 ganger siden semifinalene ble introdusert har de vært i finalen. Det gjør dem til en av de aller dårligste ESC-nasjonene i nyere tid. Nesten like ille står det til med Makedonia som bare har vært i 5 finaler siden den gang, og legg merke til at 4 av dem kom i rekken 2004-2007. De har dermed bare nådd én finale siden 2007 (nemlig Kaliopi i 2012). En ordentlig ESC-krise for landet med andre ord. Og Island, etter å ha vært i finaler fra 2008-2014, har nå 4 år på rad uten finale. Trist for den ESC-interesserte nasjonen.

Før første gang vil vi ha en ESC-finale uten Aserbajdsjan siden debuten i 2008. Dette betyr at det nå bare er Russland, Romania og Ukraina som står med 100 % statistikk for å kvalifisere seg til finale. Dog kan dette muligens endre seg på torsdag! Armenia står utenfor, for andre gang siden de ble med og får et merke i sin flotte statistikk. Det samme gjelder den sterke ESC-nasjonen fra 2000-tallet, Hellas. Dette er andre gang de ikke tar seg til finalen.

Etter tre topp-10 plasseringer på rad og en nasjon som så ut til å bli en riktig stormakt i ESC, er Belgia. I år kom de seg dessverre ikke til finale. Kroatia har hatt mye vekslende hell i konkurransen og etter en lang rekke semifinale-exiter tok de pause i 2014 og 2015. Etter pausen har de riktignok kommet seg til finale 2 år på rad, men Franka klarte ikke å kapre nok stemmer fra Europa i år. En annen nasjon som sliter litt i ESC er Hviterussland som nok en gang må stå over finale, det er 10. gang utenfor siden 2004.

semi1 kval

 

Den generelle trenden vi kan se er at geografi, tilhørighet og diaspora stadig betyr mindre i Eurovision. Mange land uten særlig med «venner», «diaspora» eller lojale naboer har kommet seg videre i år, med flere av de tradisjonelle poengsankerne utenfor finalen. Vi ser frem til en til en ny semifinale i morgen.

Del:
Relaterte artikler
Eurovision 2023
2022: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien