Semifinale 2: Nordisk jubel

I går kveld var det klart for andre semifinale i Altice Arena. Atten bidrag, inkludert vår egen Alexander Rybak og to av våre nordiske naboer, skulle i ilden.

Rybak har ligget høyt på oddsen og var en av forhåndsfavorittene i et felt som lenge har blitt karakterisert som hakket svakere enn semifinale 1. Mange var derfor ganske sikre på norsk finaleplass. Men i Eurovision kan alt skje, så spenningen var til å ta og føle på da gullgutten fra 2009 entret scenen som førstemann.

Det var selvfølgelig ingen grunn til bekymring, og Rybak og danserne leverte som forventet – med kun noen få justeringer fra MGP-finalen.

Det skulle ellers vise seg å bli en underholdende og variert kveld – med flere høydepunkter underveis. Alt fra serbisk balkanpop via robotdans fra San Marino til hardtslående metal og stagediving signert Ungarn. Nederlands Waylon stilte med leopardjakke og kveldens mest spastiske dansere, og Moldovas DoReDos leverte et minst like underholdende show som fjorårets Sunstroke Project. De danske vikingene var på plass og det var også Sveriges Benjamin Ingrosso med sin stilsikre fremføring. Mange satte kanskje popcornet i halsen da musikken plutselig stoppet opp under Slovenia og Lea Sirks fremføring, men heldigvis var det en planlagt del av showet. Ukraina og deres Melovin fikk æren av å avslutte showet med fyr og flamme.

 

andre prove

Waylon fra Nederland er en av ti finalister. Foto: Andres Putting/eurovision.tv.

 

Disse ti landene gikk videre: Serbia, Slovenia, Ukraina, Moldova, Norge, Danmark, Sverige, Ungarn, Australia, Nederland.

Verken Serbia eller Slovenia kvalifiserte seg i fjor, så i går smakte nok finalebilletten ekstra godt. Glede var det også i alle de tre nordiske delegasjonene, som nå slår følge med Finland til finalen. Danskene har slitt litt med å finne Eurovision-formen de siste årene. Både i 2015 og 2016 ble de stående uten finalebillett, og i fjor måtte Anja Nissen ta til takke med en 20. plass i finalen, men nå kan det hende at Rasmussen og hans vikinger kan ta dem tilbake til gamle høyder.
Australia derimot, har siden debuten i 2015 kunnet vise til en beundringsverdig statistikk i Eurovision, og årets artist Jessica Mauboy var ikke den som skulle bryte denne gode rekken. Nederlands Waylon sang seg også til finalen, og det samme gjorde Ukrainas Melovin, hardrockerne fra Ungarn og den glade trioen fra Moldova.

 

andre prove 8

Jessica Mauboy fra Australia sang seg til finalen på lørdag. Foto: Andres Putting/eurovision.tv.

 

Samtidig var det selvfølgelig andre som skuffet måtte innse at Lisboa-eventyret er over. Både Russland og Romania brøt sin imponerende kvalifiseringsrekke. Russland har siden semifinalene ble innført i 2004, alltid gått til finale, og har bare vært utenfor topp ti én gang siden 2010. For Yulia Samoylova ble det altså exit i semifinalen. Romania har også hatt en beundringsverdig statistikk å vise til – med plass i finalen hvert år siden 2004, med unntak av 2016 – da de ble diskvalifisert grunnet utestående gjeld. For Montenegro ble det ingen finalebillett for tredje året på rad – og både Georgia, Malta og Latvia kvalifiserte seg ikke for andre året på rad. Stakkars San Marino har ikke kvalifisert seg siden Valentina Monetta gikk til finalen i 2014, og heller ikke i år hadde de funnet vinnerformelen.
For Polen gikk det heller ikke veien i år.

Lørdag kveld er det klart for den store finalen, og spenningen blir ikke mindre da…! Norge og Rybak har fått startnummer 7 – så gjenstår det å se om det er et lykketall for oss. Vi ønsker Alexander Rybak og crewet hans masse lykke til!

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien