Kommentar: Den store forskjellen

Media forsøker å blusse opp Eurovision kontra politikk så godt de kan etter landets seier på lørdag, men for konkurransens del kan Israel og Netta utgjøre den store forskjellen i årene som kommer.

Grunnen til det er såre enkel: Alle konkurranser, sport som underholdning, vil aldri overleve i lengden om ett land – eller ett geografisk område – blir for dominerende.Det er jo nettopp derfor FIS nå kjemper mot vårt eget skiforbund i endringer av selve nasjonalidretten vår, langrenn. Samme debatt går også til skøyter i Nederland, eller cricket som er kjempepopulært i tidligere britiske kolonier – men som på ingen måte har fått stor nok status utenfor disse landene til i å bli inkludert i for eksempel de olympiske sommerlekene.

Landene med dominasjon innen disse idrettene, dreper på en måte interessen utenfor.

Eurovision som konkurranse ville heller ikke ha overlevd om man ikke så en spredning av vinnerne geografisk. Derfor er Israels seier i år viktig, for ikke siden 2005 har et land i de sørøstlige delene av konkurransens nedslagsfelt vunnet. Den gang var det Hellas, som i flere år etterpå klarte å skrape inn flotte resultater. Men siden har det vært en heller solid nedtur ikke bare for grekerne – men for de fleste landene i dette hjørnet av konkurransen.  

Tyrkia trakk seg helt ut etter 2012-konkurransen, og for eksempel i 2013 kom for eksempel ikke ett eneste land fra tidligere Jugoslavia til finalen.

Mange vinnere og toppresultater har grovt sett gått til de nordlige delene av Europa, og tidligere Sovjet-stater.

I fjor var konkurransen endelig tilbake i de sørlige områdene, og vi fikk i år et resultat med Israel på topp og Kypros på andre: Ett Kypros med en drøy million innbyggere. For de andre landene i regionen, som til dels har slitt voldsomt i konkurransen de siste årene, må det være noe av en «input» at et godt resultat er mulig helt uavhengig av politiske forhold og beliggenhet.

Det var også hele grunntanken bak Eurovision, da den tilbake i 1956 ble smått startet med sju deltakende nasjoner.

Uten geografiske variasjoner av vinnere og gode resultater i alle hjørner av Europa (og litt utenfor), vil interessen dale.

Derfor var Israels seier og Kypros sølvmedalje svært velkommen i år.

 
Del:
Relaterte artikler