Slik stemte Norge i år

Nå har vi endelig fått tilgang til fullstendig oversikt over både jury- og seerstemmer i semifinale og finale og vi kan dermed dele litt informasjon om hvordan vi her i Norge stemte i årets Eurovision.

Semifinale 2

I den andre semifinalen var det 17 land Norge kjempet mot, og her var det som kjent Danmark som fikk Norge sine 12 poeng hos seerne. Juryene var dog helt uenig og plasserte dem på 12. plass! De andre som fikk seerpoeng var forøvrig (fra 10 til 1 poeng) Sverige, Australia, Nederland, Polen, Moldova, Ukraina, Slovenia, Ungarn og Serbia. Stakkars Latvia var nok bare noen få stemmer fra poeng på 11. plass. Desidert sist i bunn 3 fant vi Russland, Montenegro og San Marino (roboter hjalp ikke!). Den norske juryen hadde liten sans for ungarsk rock og plasserte dem helt sist.

Finalen

Norges seere ga 12 poeng til Litauen i finalen, noe som kanskje kan være en kombinasjon av sterk låt og såkalt diaspora da det bor mange litauere i Norge som historiske sett (tydeligvis) sender stemmer til sitt kjære hjemland. Dette har skjedd over flere år. Rett bak fant vi Danmark og Østerrike før Israel og Tyskland ga vår topp 5. Resten av topp 10 bestod av Nederland, Tsjekkia, Sverige, Kypros og Frankrike. Rett bak finner vi Italia og Australia! Juryen derimot hadde Tyskland som sin favoritt rett foran Sverige på 2. plass. Resten av topp 5 var Østerrike, Frankrike og Australia. Det er med andre ord liten sans for låter fra Øst-Europa både hos norske juryer og seere om dagen. Nederst i seerstemmer fant vi Portugal, som forøvrig hos hele 25 av 42 land endte sist hos seerne. Spania og Slovenia fant også sin vei ned i bunn 3 hos seerne her til lands. Bunn 3 hos juryen var Danmark, Ungarn og Moldova.

For du som er ekstra interessert kan du finne alle stemmer hos alle land på denne siden: https://eurovision.tv/event/lisbon-2018/grand-final/voting-details/

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien