Sist, men ikke minst for 60 år siden

Nytt år og nye jubileer og i denne serien ser vi på den låten som endte sist i finalen. Og her er det faktisk mange godbiter av noe låter. Og noen man kanskje helst ville ha glemt.

1958 var det første året det foregående års vinner-land arrangerte finalen og det var til Hilversum i Nederland Grand Prix-sirkuset tok veien.

Vårt kjære naboland i øst Sverige hadde sin debut og det gjorde de med Alice Babs som allerede var megastjerne i hjemlandet. Og akkurat som Norge 2 år senere fikk de en 4.plass som takk for debuten.

På andre plass endte Lys Assia som vant det første året. I 1958 manglet hun bare 3 poeng på å bli den første dobbeltvinneren.

Frankrike fikk sin første seier med Andre Claveau med sangen «Dors Mon Amour» (Sov min kjære). Og her er nok en kobling til Nora Brockstedt for hun sang inn en norsk versjon av denne låten.

Men, det virkelige seierherren dette året både moralsk og suksessmessig må sies å være italienske Domenico Modugno. Hans låt mest kjent under tittelen «Volare» må være prototypen på en evergreen.

Det fins vel neppe tall på hvor mange versjoner denne låten er spilt inn i og hvor mange eksemplarer den er solgt i. Hele tre Grammy-priser fikk han også.

Absolutt ingen ESC-låter har i ettertid vært i nærheten av en slik universal suksess.

På motsatt ende av resultatskalaen finner vi to land, henholdsvis Nederland og Luxembourg.

For Nederland sang Corry Brokken som sang vinnerlåten året før, så snakk om å få seg en på det musikalske trynet. Vi får håpe at det faktum at hun fikk lede den internasjonale finalen i 1976 var ett fint plaster på såret.

La oss heller fokusere på den andre artisten som kom sist Solange Berry fra Luxembourg. Hun sang om den store kjærligheten, men det ble kun belønnet med 1 poeng fra Sveits.

Etter sin deltagelse i 1958 deltok hun i den belgiske finalen i 1960 for damen født i 1932 var av belgisk opprinnelse.  Men, etter at hun deltok i en TV-serie i 1962 er det vanskelig å finne mer opplysninger om damen.

Men, låten hennes om den store kjærligheten kan man jo alltids høre en gang til. Den er vel i grunn ganske tidstypisk for ESC-låter fra den tiden.

 

 

Del:
Relaterte artikler