NRKs underholdningssjef: – MGP er mer enn et TV-program

I dag er det to uker til dette årets artister og låter til MGP lanseres. Underholdningssjefen er MGPs redaktør. Sjelden har vi hørt sjefens syn på MGP og Eurovision. Så vi i escNorge har tatt en Grand Prix-prat med sjefen til MGP-sjefen Stig Karlsen, Charlo Halvorsen.  Hvor viktig er MGP for NRK?– Det er svært viktig! Kanskje vårt viktigste event, som vi satser mye på. Både i rene penger og innovasjon. For MGP er mer enn bare et tv-program – det er en institusjon og en fellesopplevelse for nær hele nasjonen.  

Kringkastingssef Thor Gjermund Eriksen sa til escNorge i 2016 at det var et strategisk, prioritert mål for NRK å vinne innen få år. Det er i år ti år siden sist vi vant. Les vårt intervju med kringkastingssjefen HER. Hvordan jobber dere for å nå dette målet, Charlo Halvorsen?– Med å plukke bra artister med gode sanger. Det strategiske målet er der like klart. Så vi satser alt på å vinne hvert år. Og mener vi har klart oss bra de siste årene. Men altså ikke helt i mål. Kanskje i år?   Pengepremie til vinneren
Kunne det være aktuelt med en pengepremie til vinneren for å tiltrekke seg de beste?– Nei, det tror jeg ikke har noen hensikt. 

Hva er den økonomiske dealen for artistene i MGP? Betaler de mye selv?– Dette er en form for spleiselag, NRK legger inn mye resurser og artistene legger inn tid. 

 Hva måles MGP på? Seertall? Interesse i media? Resultat i Eurovision?– Alle de variablene er viktig for oss. Seertall er viktig for å måle at vi når ut. Medieinteressen er viktig av samme grunn. Og resultatet i ESC-finalen er viktig – det er en konkurranse og vi er med for å vinne!  Gjeninnføre delfinaler
Mange savner delfinalene. Hva er sjansene for at de kommer tilbake i en eller annen form?– Vet ikke hvor mange som egentlig savner delfinalene. Vi mener de mistet funksjonen etterhvert. Men vi jobber hele tiden med å utvide MGP i andre retninger. 

Brukes det mer eller mindre penger på MGP nå enn da det var delfinaler?– Vi bruker minst like mye. 

Hvorfor har konseptet overlevd i over 60 år? Og vil det overleve i noen tiår til?– MGP er musikk, humor, glitter og konkurranse. Hva er det å ikke like med det? Så må konkurransen tilpasses tiden vi lever i og være relevant. Får vi til det, så vil den leve i mange år til.  Se til Sverige
I Sveriges Melodifestivalen er det gjerne en egen koreograf på hvert nummer. Mens det i Norge er såvidt jeg vet én. Kunne det være en idé å kopiere Sverige her?– Det har jeg ingen sterk formening om. Redaksjonen bestemmer.  Hva slags kred føler du Grand Prix har i f.eks. NRK P3 og ellers i norsk musikkbransje?– Etter en liten dupp for en 10-års tid siden, så er aksepten for MGP på egne premisser veldig stor i de aller fleste miljøer. TV-sendingene har feks en veldig ung publikumsprofil. Tror ikke mange «ser ned på» MGP lenger. Det går fint an å like Susanne Sundfør en torsdag og heie på MGP en lørdag.   Deltar for å vinneI fjor deltok vår norske deltaker Alexander Rybak på veldig få Eurovision-relaterte arrangementer før selve finalen. Men JOWST og Aleksander Walmann i 2017 var med på nesten alt. I 2016 be vår norske deltaker Agnete Johnsen syk, og måtte avlyse flere presseavtaler og promoteringskonserter.  Så vi spør underholdningssjefen om de forventer og krever at artistene i tillegg til selve opptredenen deltar i ulike promoaktiviteter. Konserter for fansen i Amsterdam og London f.eks.?– Artistene forventes å delta på endel arrangementer i forkant av den internasjonale finalen. Men det avtales i god harmoni. Artistene er også med for å vinne!  

Hvilket Grand Prix- / Eurovision-øyeblikk husker du best?– Det er et veldig vanskelig spørsmål! Husker mange. Men er så gammel at Teigen og Rypdal satte seg i et ungt sinn på midten av 70-tallet med «Woodoo».   Fredag 25. januar lanseres både låter og artister. Hele presentasjonen blir strømmet på NRK.no, og sannsynligvis også sendt på NRK1. Vi i escNorge vil være tilstede med sending på vår Facebook-side under lanseringen: med intervjuer og reaksjoner. Den norske finalen arrangeres i Oslo Spektrum 2. mars og starter på NRK1 klokka 20.55. Mens vi venter unner vi oss et gjensyn med åpningen av MGP 2016 og oppskriften på hvordan en vinner Eurovision, som du kan se under.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien