Alt klart for Italias Festival Di Sanremo 2019

24 artister skal fra i morgen kveld av kjempe om seieren i Italias Festival Di Sanremo, når teatro Artiston for 69. gang åpner sine dører. Vinneren får også retten til å representere Italia i årets Eurovision i Tel Aviv.

I årets startfelt finner vi blant annet Il Volo, som representerte Italia i Eurovision 2015. De vant seernes stemmer, og endte tilslutt på en tredjeplass. Andre kjente italienske artister som Patty Pravo, Francesco Renga og Anna Tatangelo er også å finne i årets festival. Vinneren av Sanremo 2014, Arisa, stiller også opp i år. Hun har uttalt i italiensk media at hun har en drøm om å få representere Italia i Eurovision.

Odds favoritt for øyeblikket er Ultimo, han vant nykommer kategorien i 2017 og er nå klar for å delta i en proffesjonelle kategorien.

En ting tidligere seere vil merke er at nykommerne i år er borte. Siden RAI ønsker å dyrke frem nye talenter, lanserte de i 2018 et eget program for nykommerne, hvor premien var to plasser i den proffesjonelle kategorien. Vinnerne av disse programmene ble Einar med låten Centomila Volte og Mahmod med Gioventu Bruciata.

Resultatet av RAI sitt grep, er dermed at vi på forhånd vet to av årets låter. De 22 andre låtene får vi høre i morgen.

De 24 artistene og deres låter er:

Arisa – Mi Sento Bene
Boomdabash – Per Un Milione
Federica Carta & Shade – Senza Farlo Apposta
Nino D’angelo & Livio Cori – Un Altea’luce
Ex-Otago – Solo Una Canzone
Achille Lauro – Rolls Royce
Negrita – I Ragazzi Stanno Bene
Enrico Nigiotti – Nonno Hollywood
Patty Bravo & Briga – Un Po’Come La Vita
Francesco Renga – Aspetto Che Torni
Daniele Silvestri – Argento Vivo
Loredana Berte – Cosa Ti Aspetti Da Me
Simone Cristicchi – Abbi Cura Di Me
Ghemon – Rose Viola
Il Volo – Musica Che Resta
Irama – La Ragazza Col Cuore Di Latta
Motta – Dov’e l’italia
Nek – Mi Fare Trovare Pronto
Anna Tatangelo – Le Nostre Anime Di Notte
Paola Turci – L’ultimo Ostacolo
The Zen Circus – L’amore E Una Dittatura
Ultimo – I Tuoi Particolari
Einar – Centomila Volte

Ukens program er som følger:

Tirsdag 5. februar: Vi får høre alle de 24. låtene for første gang. Alle låtene stemmes på av en jury, en pressejury og seerstemmer i prosentandelen 40%, 30% og 30%. Ingen artister forlater festivalen.

Onsdag 6. februar: De 12 første sangene høres om igjen, og blir stemt på via samme formel som dag 1. Ingen artister går ut av festivalen.

Torsdag 7. februar: De 12 siste artistene opptrer igjen, stemmes på via samme formel som dag 1 og dag 2. Det er ingen artister som forlater festivalen denne dagen heller.

Fredag 8. februar: Alle 24 låtene presenteres på nytt, men denne kvelden i en ny innpakning. Enten blir det nye tolkninger av låtene, eller så har artistene valgt seg en duettpartner. Også stemmemønsteret endres litt denne kvelden. Seerne bestemmer 50%, 30% bestemmes av pressejuryen og 20% av den vanlige juryen.

Lørdag 9. februar: Alle de 24 låtene presenteres på ny nå som det er finaledag. Stemmemønsteret denne kvelden er 50% seere, 30% pressejury og 20% av den vanlige juryen. Stemmene fra de andre kveldene telles også i finalen, og de legges derfor til finalekveldens stemmer. Topp tre i finalen vil så bli stemt på på ny. Vinneren får so skrevet tidligere retten til å representere Italia i Eurovision.

Artisten/e som vinner kan også si nei til å delta i Eurovision. Skjer dette så bestemmer RAI hvem som skal delta for Italia i Eurovision. Dette var tilfellet i 2016, da vinnerene takket nei, og turen til Stockholm ble istedenfor tilbudt Francesca Michelin. Det er vanlig at andreplassen får tilbudet hvis førsteplassen takker nei.

Alle sendingene sendes live på RAI Uno. Hvis du har en dekoder kan man få RAI som valgfri kanal i din kanalpakke. Har man ikke dette, eller foretrekker å se sendingene på nett, kan du se de live via link nederst i denne saken.

Ifjor var det Ermal Meta og Fabrizio Moro som representerte Italia. De tok landet til en femteplass.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien