Duncan Laurence: – Eurovision er bare starten

Det er lenge siden Nederland har hatt et like stort favorittstempel som i år. Duoen The Common Linnets kom veldig nærme med sin annenplass i 2014, men vunnet har de ikke gjort siden Teach-In sang «Ding-A-Dong» tilbake i 1975. I år er det Duncan Laurence og hans følelsesladde og vakre ballade «Arcade» som så langt er den klare favoritten til å ta hjem seieren i Tel Aviv. 

Hans opprinnelige navn er Duncan de Moor, han er 25 år gammel og er født i byen Spijkenisse vest i Nederland. Duncan startet karrieren ved musikkskolen Rock Academy i Tilburg, der han ble uteksaminert i 2017. Han har jobbet som låtskriver i både London og Stockholm, men hjemme i Nederland er han mest kjent for sin deltagelse i «The Voice of Holland» i 2014, der Ilse DeLange fra nettopp The Common Linnets var hans mentor. Og det er også mye takket være Ilse at «Arcade» er en del av årets Eurovision. Hun syntes låten var så bra at hun ville sende den inn til Nederlands interne utvelgelse, og Duncan var ikke vond å be. «Arcade» er hans første solo-singel.

– Musikken betyr alt for meg – fra jeg våkner om morgenen til jeg legger meg igjen. Musikk er næring for både sjelen, hjernen og hjertet mitt. Jeg kan ikke leve uten den, jeg vet ikke hva jeg ville gjort hvis jeg ikke hadde musikken. Jeg kunne prøvd å sette ord på det, men jeg tror ikke jeg ville klart det. Er det ikke ironisk? En låtskriver kan skrive så mange låter han vil, men når han skal beskrive hvor mye musikken betyr for ham, så går han tom for ord, forklarer Duncan Laurence.  

Se Duncan Laurence fremføre «Sing» av Ed Sheeran på blind audition til nederlandske The Voice i 2014. Foruten Ilse DeLange, sitter også Trijntje Oosterhuis som deltok for Nederland i 2015, i dommerpanelet.

Veldig stolt

I låten «Arcade» synger Duncan «Loving you is a losing game». Teksten har en personlig betydning for ham da den baserer seg på den triste kjærlighetshistorien til en kvinne som en gang stod ham nær, men som døde bare 40 år gammel. 

– Jeg skrev «Arcade» selv for to år siden inne i et lite klasserom på Rock Academy. Jeg satte meg ned bak pianoet og begynte å leke meg med akkorder, tekst og melodier, basert på historien til en kjær venn av meg som døde da jeg var yngre, forteller han.  

– Hun ønsket hele tiden at hennes livs kjærlighet skulle komme tilbake, men det gjorde han ikke. Hun ventet og ventet, men han kom aldri tilbake. Og så døde hun. Det er en trist historie, men på en eller annen måte fikk det meg til å se at lykke er noe du lager selv. Jeg tok den moralen og gjorde en låt ut av det, sier Duncan.

Etter at han hadde blitt ferdig med rammeverket til låten, tok han den med til andre låtskrivere og gjorde den ferdig sammen med produsent Wouter Hardy. Svenske Joel Sjöö har også vært med på låtskriversiden. 

– Jeg er veldig stolt av resultatet, og stolt av alle som har hjulpet meg med å lage låten. Uten dem ville ikke låten vært slik den er i dag.

 

Spennende og overveldende

Nå er det ikke lenge til han setter kursen for Tel Aviv. Duncan Laurence opptrer i andre semifinale 16. mai – og vil der konkurrere mot flere sterke kandidater, deriblant Sveits og Russland. 

– For et halvt år siden var jeg en ukjent sanger og låtskriver som skrev låter på soverommet – og nå får jeg sjansen til å opptre på en så stor scene for mer enn 200 millioner mennesker. Det er utrolig. Det finnes ingen bedre måte å starte karrieren sin på, mener Duncan – som vil nyte øyeblikkene i Tel Aviv så godt han kan. 

– Det blir to uker fulle av musikk, morsomme ting og møter med nye folk. Det blir en spennende, overveldende og følelsesladet reise. Jeg kommer til å nyte de to ukene maksimalt og sørge for at det blir en opplevelse jeg alltid kommer til å huske.  

 

Favoritten er «Dance You Off»

25-åringen forteller at han vokste opp med Eurovision, og at han pleide å se på sammen med familie og senere sammen med en av hans nærmeste venner. 

– Da jeg begynte å studere ved Rock Academy, ble Eurovision en måte for meg å se hva som skjedde musikalsk i andre europeiske land. Jeg pleide å se på Eurovision for å oppdage nye artister som kunne inspirere meg, forteller han og nevner spesielt svenske Benjamin Ingrosso, som hanket inn en syvendeplass i fjorårets konkurranse. 

– Min favorittlåt i Eurovision er «Dance You Off» med Benjamin Ingrosso. Den er så funky og fresh, og Benjamin er en flott artist. 

Utenom Eurovision-universet lytter han til artister som Alex Vargas, Jamie Woon, James Vincent McMorrow, Billy Locket og Troye Sivan. Og hans «guilty pleasure» er Ariana Grande.

– Hva skjer etter Eurovision?

– Eurovision er bare starten! Jeg håper å få reise og opptre over hele Europa, skrive og gi ut ny musikk samt skrive sanger for andre artister. Og hvem vet, kanskje kommer også mitt første album?

Nederland stiller i semifinale 2 torsdag 16. mai, og er den store oddsfavoritten til å ta hjem seieren i år. Vi ønsker Duncan Laurence lykke til i Tel Aviv!

 

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien