escNorge vurderer: Estland, Tyskland, Aserbajdsjan og Irland

I tiden frem mot den første semifinalen skal vi her på escNorge vurdere alle årets 41. bidrag. Dagens land og bidrag kommer fra Estland, Tyskland, Aserbajdsjan og Irland.

Det første landet vi skal vurdere av disse fire, er det landet man gjerne kaller for nordens sjette medlem, nemlig Estland. De debuterte i 1994 med en 24.plass og 2 poeng. Estland hadde en såkalt gullperiode fra 1996 til 2002, hvor de ble nr 5, 8, 12, 6, 4, 1 og 3. Estland vant konkurransen i 2001, og det er hittil deres eneste seier. I nyere tid har det gått opp og ned med landet. De ble nummer 6 i 2009 og 2012, nummer 7 i 2015 og ifjor fikk de en 8 plass i Lisboa(alle plasseringer i en finale).

Eesti Laul er landets utvelgelsesmetode og består av to semifinaler og en stor direktesendt finale. Denne utvelgelsen har pågått siden 2009.

Estlands bidrag i år heter Storm. Låten er skrevet av Stig Rästa, Vallo Kikas, Victor Crone, Sebastian Lestapier og Fred Krieger.

Vår vurdering

Storm er en helt vanlig standard poplåt, som ikke gjør så veldig mye skade på hverken følelsesregister eller rytmefoten, og midt i all galskapen som Eurovision kan være er det godt å koble av til en slik låt. Så alt i alt kommer Estland ganske så okei ut av vår vurdering.

Etter at tretten stykker hadde gitt sine stemmer lander Victor Crone og Storm på terningkast:

Tyskland er utenom å være en av de fem store, en av de virkelig store landene i konkurransen. Hele 62 ganger har de deltatt i en finale. Det er kun i 1996 de ikke har deltatt, da alle låtene måtte igjennom en forhåndslytting for å komme til finalen, her nådde de ikke helt opp dessverre. De har vunnet konkurransen to ganger, først i 1982 med Nicole og i 2010 med Lena. De har kommet sist syv ganger, og fått 0 poeng i 1964, 1965 og 2015.

Tyskland har brukt alt fra interne utvelgelser til nasjonale finaler, men har de siste årene holdt seg til nasjonale finaler. Mange husker sikkert den nasjonale finalen deres i 2015 hvor den egentlige vinneren trakk seg på direkten og ga billetten til Wien til andreplassen.

Tysklands bidrag i år heter Sister. Låten er skrevet av Laurell Barker, Marine Kaltenbacher, Tom Oehler og Thomas Stengaard.

Vår vurdering

Sister vant en overraskende seier i den tyske finalen, de hadde bedre bidrag som skilte seg mer ut enn vinneren. Dette er litt smågnålete og en ikke så veldig god fremføring, som vi håper de endrer på til Tel Aviv. Alikevel var det en del av oss som likte det. Tyskland kommer derfor ut midt på treet, men med den svakeste terningkastet i denne kategorien.

Etter at tretten stykker hadde gitt sine stemmer lander Sisters og Sister på terningkast:


Så skal vi til et land langt øst med en ganske så sterk statistikk i Eurovision, nemlig Aserbajdsjan. De debuterte i 2008 med en åttendeplass i finalen. Året etter ble de nummer 3, så nummer 5, i 2011 vant de, og på hjemmebane i 2012 ble de nummer fire for så å bli nummer 2 i 2013. Etter 2013 har de ikke gjort det like sterkt. De 22, 12, 17 og 14. Ifjor måtte de for første gang stå over en finale da Aysel ikke klarte å ta landet videre.

Fra 2008 til 2014 har de hatt nasjonale finaler i forskjellige versjoner, mens fra 2015 har de valgt låt og artist internt. Aserbajdsjan er forøvrig glad i svenske låtskrivere, 9 av 11 låter de har hatt med har hatt svensk innblanding.

Aserbajdsjans bidrag i år heter Truth. Låten er skrevet av Boris Milanov og Chingiz.

Vår vurdering

I likhet med den estiske låten er Truth en ganske grei og standard poplåt. Den skiller seg ikke så veldig ut og oppfattes som litt vanskelig å få tak på, da låten er ganske overflødig. Men som Estland, scorer Aserbajdsjan godt på at man kan slappe av til den og en kul musikkvideo drar snittet opp.

Etter at tretten stykker hadde gitt sine stemmer lander Chingiz og Truth på terningkast:


Så var vi kommet til mesterne i Eurovision, med hele syv seiere troner Irland på topp på antall seiere i Eurovision. Men disse seierene begynner å bli lenge siden, og landet har ikke gjort det så veldig godt de seneste årene. Når de gikk til finalen i Lisboa ifjor var det fem år siden forrige finale. Irland har vunnet i 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 og 1996. Hele 52 ganger har de vært med i konkurransen, og 45 av disse har vært i en finale. Deres siste topp ti plassering var i 2011 da Jedward kom på en åttendeplass.

Irland har hatt nasjonale finaler og interne utvelgelser. Det siste har de brukt siden 2016.

Irlands bidrag i år heter 22. Låten er skrevet av Janieck van de Polder, Marcia «Misha» Sondeijker og Roel Rats.

Vår vurdering

Ifjor følte mange av oss at det endelig hadde løsnet for Irland etter noen magre år. Låten var bra og stagingen var veldig god, i år skuffer Irland igjen. 22 er en ganske enkel låt, som er kjedelig. Irland må da kunne levere noe bedre til Eurovision? Enkelte av oss syns dette var ganske lett å gå i gang på, og dro derfor snittet opp litt for den grønne øy.

Etter at tretten stykker hadde gitt sine stemmer lander Sarah McTernan og 22 på terningkast:

Da var fire nye vurderinger levert. I morgen venter fire nye på oss, så følg med!

Del:
Relaterte artikler