Katerine Duska: – Rørt av responsen

Kanadisk-greske Katerine Duska er Hellas sitt store håp etter fjorårets skuffende semifinale-exit.

Hennes fengende låt «Better Love» har blitt godt mottatt, og etter den første prøven forrige helg ligger den for øyeblikket på en andreplass blant de ti som bookmakerne tror kvalifiserer seg i semifinale 1. På den samlede oddsen befinner låten seg på en tiendeplass.

29 år gamle Katerine Duska ble oppdaget i 2013 da hun lastet opp en låtdemo på YouTube. Året etter ble hun virkelig kjent med singelen «One in a Million» samt coverversjonen av «Do I Wanna Know» av det britiske indierockbandet Arctic Monkeys. I årsskiftet 2015-2016 ga hun ut sitt debutalbum Embodiment, og siden den gang har hun opptrådt på store scener over hele Europa. Mange har sammenlignet henne med Amy Winehouse på grunn av den kraftige, karakteristiske stemmen.

Stor ære

Katerine Duska ble internt utvalgt til Eurovision i år. Hun forteller at hun fikk tilbudet om å delta av Dimitris Papadimitriou, leder for den greske utvelgelsen til Eurovision.

– Det var en stor ære å bli spurt. Selv om det er et enormt ansvar, så takket jeg ja til å representere Hellas. Deres tro på meg som artist og låtskriver var veldig viktig, og selvfølgelig de kunstneriske frihetene som følger med den tilliten, sier Katerine Duska til escNorge.

«Better Love» har hun skrevet selv i samarbeid med den britiske indiepop-artisten Leon of Athens og skotske David Sneddon. Sistnevnte er en rutinert låtskriver som blant annet var med på å skrive og produsere låten «National Anthem» for Lana del Rey, og han har også samarbeidet med Jessica Mauboy, som deltok for Australia i fjor.

En læringsprosess

Katerine er oppvokst i Montreal i Canada, med greske foreldre. Familien flyttet tilbake til Hellas da Katerine var 16 år, og hun har siden hatt Aten som sin base.

– Hva slags inntrykk har du fått av Eurovision så langt?

– Dette har vært en utrolig læringsprosess for meg hittil. Jeg er glad for å være en del av en musikkonkurranse som føles mer som en festival. En festival som alltid har vært så åpen for så mange forskjellige kulturer og som står for mangfold og vennskap, forteller hun.

Slår alle forventninger

29-åringen tilhører nå favorittsjiktet i årets konkurranse, og hun får stadig gode tilbakemeldinger.

– Jeg blir veldig rørt av den utrolige responsen. Jeg har hele tiden hatt tro på låten, men dette slår alle forventninger, konstaterer hun.

– Mitt ønske er bare at vi får til et flott show som gjør at folk får et forhold til låten, og at vi klarer å komme oss til finalen.

Hellas gikk ikke til finalen i fjor, og året før ble det en 19. plass. Pallplass har de ikke fått siden Kalomira sang «Secret Combination» tilbake i 2008.

ABBA og Loreen

Katerine har hørt gjennom alle de andre bidragene hun konkurrerer mot, men synes det er vanskelig å plukke ut en hun liker bedre enn andre.

– Jeg får en ny favoritt hver uke! Jeg er stolt over å delta i et år med så sterke og relevante låter, sier hun og nevner ABBA, Salvador Sobral og Loreen som sine ultimate Eurovision-artister.

– Hvilke planer har du etter Eurovision?

– Da skal jeg fokusere på mitt neste album og gjøre så mange konserter som mulig i løpet av sommeren!

Hellas stiller i semifinale 1 tirsdag 14. mai. escNorge ønsker Katerine Duska lykke til i Tel Aviv! 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien