Mortens inntrykk av alle låtene i semifinale 2

Når man sitter og pøser ut artikler er det kjapt å glemme noe og i går glemte jeg å komme med min personlige oppfatning av låtene så her kommer alle fra semifinale 2:

Armenia

I fjor røk dette landet ut av semifinalen da de kun brukte en person på scenen som ikke klarte å fylle scenen med sin tilstedeværelse, de er faktisk på vei til å gjøre den samme feilen i år.

Srbuk synger fantastisk, men hvorfor i all verden hun har den selvtilliteten til å tro at hun kan eie scenen alene. Hun hadde trengt å kjempe sin kamp mot noen på scenen, ikke å sloss med seg selv.

En annen ting er at dette vel er ett heller dårlig valg av åpningslåt til semifinale 2 av produsentene av TV-showet. Her burde de vel heller valgt Sveits eller Sverige til å åpne spør dere meg.

Irland

Det er så deilig at noen bidrag klarer å gjøre maksimalt ut av låten sin og at den visuelle fremføringen ser superlekker ut på TV og det har Irland klart i år.

Det mangler bittelitt på det vokale og sjarmen, men det kan man øve på så det kommer nok. Og for en som liker farger så er dette elt topp.

Denne låten tror jeg nå vil vokse hos mange og det er helt greit. Låten er vel ikke all verden, men har nok rytme i seg til å kunne fenge mange skulle jeg tro.

Latvia

Dette er egentlig en ganske så deilig liten sak av en låt og det svever en behagelig følelse over hele denne fremføringen og man får en følelse av gruppen Carousel koser seg på en picnic i parken.

Vokalisten her vel i grund en helt grei vokal som passer som hånd i hanske til denne låten. Og hun gjør virkelig alt for at den behagelige stemningen i låten skal komme frem i fremføringen.

Likevel er jeg vel redd for at de fleste som ser på kommer til å finne dette ganske så drepende kjedelig. Og som låt nummer fem ut er dette vel akkurat passe tid for en tissepauselåt.

Sveits

En av årets storfavoritter og da vil spørsmålet alltid være om Luca klarer å innfri dette. Svaret på det er vel at han delvis klarer det, men det mangler vel enda det lille ekstra.

Han stiller i «gym-klær» og da mister han en god av den kule stemningen han hadde i forhåndsvideoen sin. Det virker som om han ikke helt har giddet å pynte seg for anledningen.

Han skal han for tøff bruk av grafisk bakgrunn og at de fire danserne er kledd i ildfulle røde kostymer. Tror vel at han vil sette fyr på publikum i salen da dette er første låt ut i denne semifinalen som er en skikkelig partylåt.

Moldova

Utfordringen med store ballader er alltid å gjøre den visuelt interessant på TV. Og det skal moldovske Anna ha, hun har gjort en god innsats for å klare nettopp det.

Husker dere sand-artisten Ukraina brukte tilbake i 2011? Om det er samme dame som er tilbake vites inn, men har lages det sand-kunst i som bakgrunn i høyt tempo og det er veldig effektfullt.

Om dette redder låten som er bra fremført vokalt er en helt annen sak. For som låt er dette meget forglemmelig og i grund noe som det går 13 på dusinet av.

Romania

Dette er vel en låt av den mer radiovennlige typen og da er alltid utfordringen å få dette til å bli visuelt interessant. Dette klarer vel Ester og hennes medhjelpere ganske så bra.

Her er det skikkelig innlevelse og vokal særegenhet som en del nok vil like. Dog er låten i seg selv ikke plagsomt interessant og den fenger vil ikke plagsomt mye.

Jeg ser vel for meg at dette landet går på nok en smell. Selv med forholdsvis mye action i det som skjer på scenen blir dette nok kjedelig for de fleste.

Danmark

Her serveres vi skikkelig kose-pop fra det vennlige landet på andre siden av Skagerak. Og vår venninne Leonara har det i seg til å sjarmere oss på sedvanlig dansk vis.

Mega-stolen er fortsatt med, men liften som fikk henne opp på stolen i den danske finalen fikk ikke visum hit viser det seg. Det blir ikke like kult når hun selv må klatre i stige og synge samtidig.

Om denne litt bleke is-prinsessen klarer å få danske sjarme servert på minst fire språk til å funke slik at stemmene suser inn er en annen sak. Det kan muligens holde hardt akkurat det.

Østerrike

PÆNDA serverer oss en ganske så nedtonet sak av en låt. Det gjør hun men en passe krystall-klar røst og en god porsjon innlevelse.

Hun har også valgt å stå alene på scenen og det skjer ikke mye på scenen utenom heftig bruk av grafikken. Er nok redd for at dette ikke redder det totale inntrykket av denne låten.

Av og til skjærer vokalen ut i noe mange muligens vil oppfatte som litt skrikende. Det kan sees på som en fordel alle den tid det vil høres helt ut til de som velger å ha tissepausen akkurat da og de vil skjønne at nå er det på tide og avslutte dette ærendet.

Sverige

Er det noe som er sikkert som banken i dette sirkuset så er det av våre svenske venner levere kvalitet til tusen. Og årets artist John kommer også med denne leveransegarantien.

Dette har tonnevis med styrke og John og de fire superkule damene han har med seg på scene levere både innlevelse og sjarme så det nesten blir for mye av det gode til tider.

Skal jeg pirke så må det være at selve nummeret kunne vært lysere (og da snakker jeg ikke om de som synger) og John kunne gjort ett forsøk å gjemme ledningene til ærepluggene sine.

Kroatia

Det de fleste husker fra vår kroatiske venns opptreden i den kroatiske finalen er de hvite vingene han hadde på seg. Og ja de er fortsatt med, men har blitt oppgradert til gull-vinger, Eurovision-style de luxe.

Som om ikke Roko med gull-vinger var nok, nå er det kastet inn to muskuløse toppløse kjekkaser med deres sett av gull-vinger. Og når disse to mot slutten av låten visuelt flyr opp i himmelen kommer man nesten ikke nærmere toppen enn dette.

Vokalt er dette stødig og en ikke aldri så liten smule pompøst. Men, det er vel i grund låten også så det store spørsmålet vil være om publikum synes dette er latterlig eller forførende. For denne fremføringen har potensiale til å bli begge deler.

Malta

Dette lille landet er kjent for å ta det helt ut når de kommer ut på ESC-scenen og dette året svikter de ikke heller. Det brukes visuelle effekter herfra til evigheten.

Noen ganger kan slike ting skjule en heller halvbra låt, men i år er det heldigvis et ganske bra nivå på låten også. Men vår venninne Michela må skjerpe seg både vokalt og innlevelses-messig for det er tamme greier på denne prøven.

Nå er det mye mulig at klokken 11 en formiddag er mega-tidlig for artister og at hun rett og slett ikke har det energinivået hun trenger for å synge en slik låt skikkelig. Fikser hun det på kveldstid tror jeg det er godt håp om at hun kan juble for finaleplass neste uke.

Litauen

Det enkle er ofte det beste heter det, men av og til kan det vel bli litt for tamt i grund. Jurij står helt alene og prøver vel så godt han kan å eie scenen alene og klarer det vel bare delvis.

Han har tonnevis med sjarme og hans vokale ferdigheter som av og til bli vel høyt i toneleiet er til å leve med. Men, for mange er jeg vel redd at dette skriker litt tissepauselåt.

Selv synes jeg dette er absolutt til å leve med og låten har den melankolske undertonen jeg liker så godt. Dog, er vel redd at melankoli for meg er kjedelig for folk flest.

Russland

Sergey fra Russland ble snytt for seieren sist han deltok, kanskje mest grunnet det faktum at hans hovedkonkurrent var landet hans eget hjemland akkurat hadde okkupert deler av.

Akkurat den konflikten er vel enda her, men nå slipper han å konkurrere mot dette landet og noe sier meg at det ikke vil bli brukt mot ham denne gangen. For det hersker vel veldig liten tvil om et vi snakker om er artist med stor A.

Dette er storslagent fremført, vokalt nesten perfekt fremført og det visuelle inntrykket her virker meget godt gjennomtenkt. Det vil bli en tøff kamp for seieren i år tipper nå jeg.

Albania

I grund litt rart at Albania er rett etter Russland, for her snakker vi to store dramatiske ballader rett etter hverandre, skulle ikke liksom det faktum at produsentene valgte startrekkefølge gjøre at slike ting ble unngått?

For der Sergey gjør låten interessant klarer ikke Jonida det i samme grad. Hun «svever» i sin høye kjole og imponerer stort med det vokale. Men, dramatikken i låten gjenspeiles heller dårlig i fremføringen.

Hun står bare der med masse innlevelse, men når det er passe lange instrumentaldeler i låter blir dette kjedelig. VI får nesten håpe at de som trenger tissepause er klar over at denne låten faktisk passer litt til den oppgaven sånn rett før Norge skal på.

Norge

Noe av det mest spennende hvert år er hvordan den første norske prøven går. Og sjelden har jeg vel følt meg mer lettet enn i år, dette satt veldig bra allerede ved første øvelse.

Formidlingen av den styrket og det budskapet i låten jeg savnet i den norske finalen er på plass og funker som bare rakker’n. Dette er rett og slett bærre lekkert.

Alt i alt dette var veldig overbevisende og vokalt satt dette som ett skudd. Og jeg som egentlig er hardnakket motstander av sorte kostymer bøyer meg langt ned i kostymehaugen i beundring over dem. De var perfekte til dette bruket.

Nederland

Endelig får vi se hvordan storfavoritten i år har tenkt å presenter låten sin. Dessverre ser det mer ut som om det ikke har blitt tenkt i det hele tatt. For dette var stusselige greier.

Låten i seg selv har gåsehud-faktor i massevis, men å sitte bak et stusselig lite piano og se sånn passe innlevelsesfullt inn i kamera til tider blir litt tamt etter min mening.

Mulig det er fremføringen fra Salvador Sobral som har inspirert dem og jeg håper jo inderlig at det er jeg som føler feil angående den tamme følelsen jeg sitter med, det hadde ikke gjort noe om denne låten vant bare så det er sagt.

Nord-Makedonia

Dette hadde jeg faktisk ikke regnet med, men den manglende gåsehudfaktoren i forrige nummer kom i dette nummeret. Veldig flott fremføring av Tamara dette.

Det mangler noen hakk på den sterke innlevelsen i låten, men dette er tross alt første øvelse. Vokalt var dette rett og slett fremragende så det holdt.

Det hadde vært utrolig deilig om dette landet som har fått nytt og enklere navn tar seg til finalen. Det er en ting de ikke er plagsomt bortskjemt med.

Aserbajdsjan

Dette landet svikter aldri når det gjelder å være innovative på scenen og i år er det laserpekende roboter som er tingen og som vanlig er det effektfullt så det holder.

Når dette også spleises med bra vokal og bra innlevelse er det liten tvil om at dette blir lagt merke til. Og helt sikker bra likt også av den gemene hop.

Alt i alt en fremragende måte å avslutte denne semifinale på og det vil bli en heftig kamp om å være blant de ti landene som ropes opp når finaleplassene skal avsløres. Og jeg tror både dette landet og Norge vil være blant dem.

Det var det i morgen er det fridag og noen skal ut og nyte solen, men man kommer sterkt tilbake på torsdag.

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien