Spekulasjonene er mange, spådommene flyr hit og dit – hvilke ti bidrag går videre fra kveldens semifinale? Her på escNorge vil vi naturligvis være med på leken, og undertegnede skal herved gjøre et forsøk på å spå hvem som kommer til å juble etter kveldens sending, og hvem som må reise hjem med halen mellom bena.
Jeg har selv sett få klipp og videoer fra prøvene i Tel Aviv og må derfor basere meg på andres tilbakemeldinger, odds- og bettinglister samt diverse poenglister og rankinger fra pressesenteret de siste ukene. At inntrykket kan forandre seg når låtene kommer på skjermen i sin helhet i kveld er derfor meget mulig. Hvilke land som deltar i semien og hvilke av de «fem store» som kan stemme er også faktorer som spiller inn.
Den andre semifinalen er virkelig «dødens gruppe» i år – her finner vi seks av de ti øverste låtene på oddsen, og det er en gjengs oppfatning at kvalitetsnivået er atskillig høyere enn i første semifinale. At vi derfor vil miste flere låter som nok hadde gått videre om de stilte opp på tirsdag er ganske sikkert. Dessuten er det én låt ekstra med i kveld, så nåløyet er statistisk sett smalere allerede i utgangspunktet.
I likhet med oppsettet til escNorges spådom fra første semi vil jeg ta for meg hvert bidrag og si hva jeg tror og tenker.
1) ARMENIA – Srbuk – Walking Out
Armenia er en tøff åpning på denne semien, med groovy rytmer og en sterk vokal. Samtidig sier tilbakemeldingene at Srbuk fremstår ganske alene på scenen, og at helhetsinntrykket mangler et eller annet. Bookmakerne har heller ikke klokkertro på denne, og i et svært tøft startfelt har jeg en følelse av at første låt ut også blir første offer. IKKE VIDERE.
2) IRLAND – Sarah McTiernan – 22
Trivelig rusletusle-countrypop fra Irland med assosiasjoner til Smokie-klassikeren Living Next Door to Alice. Bookmakerne har denne aller nederst, og selv ikke et småfestlig ‘amerikansk diner’-konsept i scenografien kan hjelpe denne over streken, tror jeg. IKKE VIDERE.
3) MOLDOVA – Anna Odobescu – Stay
Moldova kjører ‘safe’ i år etter to år med skøyerbidrag og har fått med sandartisten Kseniya Simonova, som bidro bak Ukrainas Mika Newton i 2011, på laget. Nå er det imidlertid ikke sand, men snø hun skulpturerer mens Anna fremfører en klassisk, det mange vil kalle ‘typisk GP’-ballade. Moldova har en hyggelig kvalifiseringsstatistikk og er nesten garantert toppscore fra bestevennen Romania. Allikevel tror jeg dette blir litt for statisk i lengden, og tipper det akkurat ikke holder. IKKE VIDERE.
4) SVEITS – Luca Hänni – She Got Me
Sveits er den første av storfavorittene som skal i ilden og den første jeg tror er ganske så sikker på å gå videre. Luca er nok en bedre danser enn sanger, men med mindre det blir vokalt totalhavari bør de eggende rytmene og oppfordringen om ‘dirty dancing’ fenge Europa tilstrekkelig til at han kan kvittere ut en finalebillett. VIDERE.
5) LATVIA – Carousel – That Night
Sendingens første tissepause. Nå gikk riktignok Slovenia videre på tirsdag med en enda kjedeligere låt enn denne, men i kveld er konkurransen atskillig tøffere. Bestill flybilletter hjem på fredag, folkens. IKKE VIDERE.
6) ROMANIA – Ester Peony – On a Sunday
Romania mistet sin perfekte kvalifiseringsstatistikk i fjor, og spørsmålet er om de kan sette plaster på såret ved å gå videre i år. Er det opp til rumenerne selv er svaret definitivt ja, for de har sannsynligvis brukt mer på scenografien i år enn de fem foregående årene til sammen. Her er pyro, gullregn og flaggermusgrafikk i et spøkelseshus, og Ester synger etter sigende svært stødig. Full pott fra bestevennen Moldova er garantert, og her tror jeg det blir nok stemmer fra resten av Europa også. VIDERE.
7) DANMARK – Leonora – Love Is Forever
Våre gode naboer i sør stiller med årets søteste bidrag som veksler mellom fire (!) språk og et refreng som sitter i øret på første forsøk. For noen kan dette kanskje bli en sukkeroverdose, og andre har påpekt at Leonoras lett stirrende øyne kan virke foruroligende. Bookmakerne har denne helt i grenseland, men jeg tror gode skandinaviske nabostemmer løfter den akkurat over streken. VIDERE.
8) SVERIGE – John Lundvik – Too Late for Love
Jeg har tippet svensk seier siden Too Late for Love vant Melodifestivalen i starten av mars, og ser ingen grunn til å endre på spådommen nå. ‘Söta bror’ har årets mest helstøpte bidrag og en utrolig flott artist i John Lundvik og fløyelsstemmen hans. Her kommer jurystemmene til å renne inn – og jeg tror også svenskene kommer til å score atskillig høyere hos folket enn de gjorde med Benjamin i fjor. VIDERE.
9) ØSTERRIKE – Pænda – Limits
Her kommer nok enda en liten juryfavoritt, men i motsetning til Sverige tror jeg ikke menigmann foran TV-apparatene faller for Pændas stillferdige og stillestående låt. «Piping og kvining» var stempelet hun fikk under escNorges gjennomgang av låtene, og det blir nok hovedinntrykket mange sitter igjen med også. IKKE VIDERE.
10) KROATIA – Roko – The Dream
Teamets utsending i Tel Aviv tror dette kan bli en aldri så liten ‘skräll’, og selv har jeg denne godt inne på min topp 10-liste i år. Showet er kitschy til tusen, med engler som (bokstavelig talt!) daler ned i skjul, men det kommer til å bli husket når TV-seerne skal plukke opp telefonene – og med tanke på at unge Roko har en av årets aller beste stemmer, tror jeg faktisk dette kan være kveldens joker. VIDERE.
11) MALTA – Michela – Chameleon
Sydlandske danserytmer også fra Malta. Michela er nok en stødigere sanger enn sveitsiske Luca, men malteserne har hatt problemer på scenen og måttet endre deler av fremføringen underveis. Det sitter liksom ikke helt, og siden Sveits kan stjele latinolåt-stemmene og Malta ellers er relativt venneløst i ESC-sammenheng, tipper jeg dette kan bli en overraskende ‘non-qualifier.’ IKKE VIDERE.
12) LITAUEN – Jurij Veklenko – Run with the Lions
En hyggelig kar med en hyggelig låt – er det nok til å gå videre, da? Vanligvis ville jeg svart nei, men Litauen har en av Europas mest iherdige diaspora-befolkninger, noe høy publikumsscore fra land som Norge og Irland (som begge kan stemme i denne semien) er bevis på. Og sjarmerende Jurij har dessuten levert bra vokalt på prøvene. Her tar jeg en sjanse og sier VIDERE.
13) RUSSLAND – Sergey Lazarev – Scream
Etter at fjorårets ESC ble sørgelig for Russland – både når det gjelder artist, låt og resultat – er de ‘back with a vengeance’ i år. At superstjernen Sergey kan synge vet vi fra før, og at russerne kjenner til hvordan de skal iscenesette et bidrag mest mulig iøynefallende er heller ingen hemmelighet. Sammen med Sverige er nok dette kveldens sikreste kort. VIDERE.
14) ALBANIA – Jonida Maliqi – Ktheju tokës
Årets fremste etnolåt fremføres med pasjon og innlevelse av flotte Jonida. Stor stemmeprakt i denne juryfavoritten, og hadde Albania stilt opp på tirsdag tror jeg de glatt ville gått videre. I denne harde konkurransen spørs det imidlertid om ikke finaleplassen akkurat glipper. IKKE VIDERE.
15) NORGE – KEiiNO – Spirit in the Sky
Jeg er sjelden patriotisk bare for å være patriotisk i ESC-sammenheng, og vi må tilbake til Margaret i 2013 for å finne et hjemmebidrag jeg virkelig likte. KEiiNO er noe av det bedre vi har sendt på en stund, og det virker på tilbakemeldingene fra prøvene som showet og vokalen sitter godt for trioen. Selv om dette nok frir mer til folket enn juryene, tror jeg vi klarer finalen med grei margin. VIDERE.
16) NEDERLAND – Duncan Laurence – Arcade
Bookmakernes storfavoritt siden februar måned bør ha få problemer med å ta seg videre. Selv synes jeg låten er dørgende kjedelig (jeg sammenlikner den ofte med Birds fra 2013, som tross masse forhåndshype ‘bare’ endte på 9. plass i finalen), men fyren kan synge, og sammen med et heldig startnummer bør det sende treskofolket trygt videre til lørdagens finale. VIDERE.
17) NORD-MAKEDONIA – Tamara Todevska – Proud
Et flott startnummer og en sterk vokal til tross, her taper nok Tamara på å komme etter en annen, mer forhåndstippet ballade. Nummeret fremstår rett og slett stillestående og litt anonymt, et godt budskap til tross. I likhet med Albania kunne denne sannsynligvis gått videre på tirsdag, men her spørs det om det holder. IKKE VIDERE.
18) ASERBAJDSJAN – Chingiz – Truth
Låtskriverteamet bak Bulgarias bidrag i fjor står også bak årets aserbajdsjanske låt, og det høres i det monotone lydbildet. Etter at de røk i semien i fjor er ‘The Land of Fire’ ute etter hevn, og selv om jeg ikke ser på dette som en vinnerkandidat sammenlagt er nok Truth såpass moderne og godt fremført at de bør ha få problemer med å kvalifisere seg. VIDERE.
Så, i synkende sannsynlighetsrekkefølge tipper jeg altså følgende videre:
- Sverige
- Russland
- Nederland
- Aserbajdsjan
- Sveits
- Norge
- Romania
- Litauen
- Danmark
- Kroatia
…med Malta og en av de tre store kvinnelige balladene – Moldova, Albania eller Nord-Makedonia – som nærmeste utfordrere.
Dette har slett ikke vært et enkelt startfelt å tippe utfallet av. Men i kveld, sånn ca. klokken 23.00, får vi fasiten – og så gjenstår det å se om vi kan glede oss på KEiiNOs vegne eller om det blir landesorg her hjemme.