Island kan bli straffet for politisk markering

Mens stemmene ble avslørt under gårsdagens finale, valgte de islandske representantene Hatari å vise frem to palestinske flagg.

Det var under gårsdagens avslørung av stemmene den politiske markeringen skjedde. Når Island skulle motta sine poeng fra seerne, valgte bandet å vise frem to flagg med teksten palestina på. Dette er en politisk markering og det er ikke tillatt i Eurovision. EBU uttaler nå at denne handlingen vil få konsekvenser.

Hva slags straff de kan forvente seg er uvisst, men referansegruppen som bestemmer reaksjonen har mange muligheter de kan bruke for å straffe land som bryter reglene. Utestengelse fra konkurransen, redusering av poengsum og bøter er noen av alternativene. Det er den islandske kringkasteren RUV, som er ansvarlig for landets deltagelse som også må ta straffen. Islands head of delegation uttaler til VG at han ikke visste noe, og at stuntet ikke var planlagt, men at det lå i luften at bandet kanskje kom til å finne på noe.

Forrige gang en politisk markering ble vist i Eurovision var i 2016, når den armenske representanten Iveta holdt frem flagget til Nagorno-Karabakh, et område som er kilde til en betent konflikt mellom Armenia go Aserbajdsjan. ARMTV, som er Armenias kringkaster fikk da en bot for hennes stunt.

Også Madonna som var pauseunderholdning kom med en politisk markering under sitt show. Helt på slutten hadde to dansere et palestinsk flagg på ryggen og et israelskt flagg, sammen leide de hender og gikk med ryggen til slik at flaggene skulle vises. Også dette er et regelbrudd, og ifølge EBU ble Madonna gjort oppmerksom på at politiske markeringer under konkurransen er forbudt. Stuntet var nemlig ikke en del av prøvene Madonna hadde på forhånd.

Tiltross for politiske markeringer og rabalder, klarte Hatari å gi island deres beste resultat på ti år. De endte opp på en tiende plass med 234 poeng.

Hva straffen blir og hva slags reaksjoner man kan vente seg fra EBU, blir avgjort på møtet til styringsgruppen, som vanligvis finner sted engang i juni.

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien