MARUV: – Tror jeg kunne endt i Topp 3

– Den måneden var både den mest spennende og den mest vanskelige i hele mitt liv, sier MARUV tre måneder etter årets ukrainske Eurovision-drama.

Årets ukrainske uttaking til Eurovision bød på litt av et drama. I februar vant MARUV finalen med «Siren Song» – en låt som viste seg å bli en av årets største hiter blant Eurovision-fansen. Politikk og kontraktsuenigheter skulle imidlertid sette en stopper for hennes videre avansement til Tel Aviv. Det hele endte med at Ukraina trakk seg fra årets konkurranse, da andre- og tredjeplassen takket nei til å stille som landets representant i sympati med MARUV. 

MARUV er artistnavnet til Anna Korsun. Hun begynte å skrive låter som 22-åring og ble senere kjent gjennom sangkonkurransen «Landets stemme» på ukrainsk TV. Etter hvert ble hun med i poprock-bandet Pringlez, som deltok i den nasjonale utvelgelsen Vidbir i 2016.

Året etter skiftet bandet navn til MARUV. De la bort pop-rocken og begynte i stedet med elektronika. I mai 2017 ga de ut debutplaten Stories med sanger på både ukrainsk, russisk og engelsk. I tillegg startet de et samarbeid med produsent og DJ Mikhail Busin, og fikk en stor hit med låten «Drunk Groove». Bandet ble oppløst i fjor, men Anna valgte å videreføre bandnavnet da hun gikk solo. 

 

Overtalt av fansen

Det var fansen som overbeviste henne om å delta i årets utgave av Vidbir.

– Jeg var ikke så ivrig på det, fordi jeg allerede hadde deltatt før med The Pringlez, men fansen min overtalte meg til å melde meg på, forteller hun til escNorge. 

Låten «Siren Song» ble raskt en favoritt, ikke minst på grunn av et heftig sceneshow. Det er imidlertid ikke bare sang og show som er i fokus i den ukrainske konkurransen – her må artistene under lupen også politisk. I år måtte MARUV blant annet svare på spørsmål fra dommer Jamala om Krim-halvøya og tilknytning til Russland. Da hun uttalte at «selv om presidenten er ille, så betyr ikke det at befolkningen i Russland er det», ble det karakterisert som Russland-sympatier. MARUV hadde også planlagt to konserter i Russland, og rettighetene til «Siren Song» tilhørte et russisk plateselskap.

Den ukrainske kringkasteren UA:PBC ga henne deretter en kontrakt som hun valgte å ikke skrive under på. Eurovision-drømmen var dermed over for 28-åringen.

– Den måneden var både den mest spennende og den mest vanskelige i hele mitt liv. Det ble ikke en god opplevelse på grunn av de politiske konsekvensene, men familien min og teamet mitt hjalp meg gjennom det. Jeg er også veldig takknemlig for at artistkollegaene mine og publikum har vært en så stor støtte for meg, forteller hun.

 

Kunne endt i Topp 3

Hun klarer å se lyst på situasjonen. 

– Mottoet mitt er at uansett hva som skjer, så er det en mening med det og at det er for det beste. På grunn av alt som skjedde fikk musikken min lyttere fra hele verden. Jeg får bare positive tilbakemeldinger, låten er fortsatt på listene og videoen har rundet 10 millioner treff. Det er et godt resultat. 

Mange blant Eurovision-fansen tror hun kunne gått helt til topps i Tel Aviv. Til det sier hun: 

– Jeg tror at jeg kunne endt opp i Topp 3. Men det får vi aldri vite.

Etter at MARUV måtte trekke seg fra årets konkurranse, ble det kjent at hun fikk tilbud fra tre andre land om å delta for dem – men hun takket nei. Detaljene i dette ønsker hun ikke å snakke om. 

– Det må bli en hemmelighet. Det ville vært forferdelig å få disse landenes artister til å føle seg ukomfortable på grunn av dette. Det er virkelig konfidensielt, forklarer hun. 

 

Tenker stort

Det skal imidlertid ikke stå på ambisjonene til 28-åringen. På spørsmål om hvordan fremtiden ser ut, svarer hun lattermildt:

– Jeg planlegger å få så mange Oscarer og Grammyer som mulig, jeg skal skape musikalsk historie frem til jeg blir 800 år, jeg skal reise i rommet og se en romvesen-sivilisasjon, samt åpne mitt eget forskningssenter for å løse miljøproblemene i landet mitt og over hele verden. Jeg tenker stort – det eneste jeg mangler er tid så det kan hende jeg må klone meg selv. 

For en snau uke siden slapp MARUV sin nye singel «Mon Amour» i samarbeid med den sveitsiske DJ’en og produsenten Mosimann. Videoen er allerede sett snart 1,5 millioner ganger på YouTube. Hør låten nedenfor.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien