Nederland ville aldri blitt fratatt seieren

Etter at EBU endret resultatlisten fire dager etter finalen har mange spurt seg hva som ville skjedd om Nederland ikke hadde vunnet likevel.

Hvis det hadde vist seg at Nederland ikke hadde vært vinneren av Eurovision, hadde landet likevel aldri mistet seieren eller retten til å arrangere Eurovision neste år. 

I Eurovision-reglenes punkt 2.3.3 heter det:

The respective winners of the Semi-Finals and of the Final shall be the song(s) which, according to all information made available to the EBU Permanent Services by the pan-European voting partner, has/have obtained the highest combined number of points once the results of the National Audiences and of the National Juries have been added at the time of announcement of the results.

Det betyr at vinneren er den som blir presentert som vinner under den direktesendte finalen, selv om resultatet i etterkant viser seg å være feil. 

I år fikk 23 av de 26 landene ny plassering og/eller poengsum etter finalen. Bare timer før finalen ble den hviterussiske juryen diskvalifisert, og EBU måtte bruke et aggregert resultat. Dette resultatet ble presentert i feil rekkefølge, slik at landet som havnet på bunn fikk 12 poeng, landet som kom nest sist fikk 10 poeng og så videre. Dette innrømmet EBU fire dager etter finalen, og korrigerte samtidig den offisielle resultatlisten.

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien