Dette er fansen bak verdens største musikkonkurranse: Steinar Mogen

Velkommen til escNorges sin serie som vi har valgt å kalle «Dette er fansen bak verdens største musikkonkurranse».

I denne serien presenterer vi i escNorge noen av de mange fans i landet som er fan av denne fantastiske konkurransen, nærmere bestemt Eurovision Song Contest (ESC). I denne serien vil dere få bli kjent med ulike fans, og høre hva deres forhold er, til nettopp Eurovision! Nå er det dags for å slå av en prat med Eurovisionleksikonet Steinar Mogen!

Navn: Steinar Mogen
Alder: 46
Jobb: Den Norske Kirke
Hobby/Fritid: Musikk (deriblant GP), venner, reising, lesing, yoga, biodanza, fotball, film og quiz.

Steinar, hva er ditt favorittbidrag i Eurovision gjennom tidene?
– Jeg kan kanskje sette opp en pall. Bronsemedalje – etter tett kamp – går til Jugoslavias progrocklåt fra 1974, «Generacija 42». (La oss si at den tapte etter omkamp mot den franske elektronikalåten «Divine» fra 2008.  Sølv gir jeg til Israels  humørpille «Time» fra 2012. Gull tilfaller «Take Him Home», Irlands bidrag 1988. Nydelig rockeballade, med hint av gospel og country. Blir aldri lei 🙂

Hva er ditt favorittbidrag som har deltatt i Melodi Grand Prix da?
– Nr. 3 for meg blir Contenders’ «Munn til munn-metoden» fra 1992. Nr 2 bluegrasslåten «Sweet and Heavy» med Lucky Lips fra 2013. Mens den britpopaktige «One» med Alfie (2003), fortsatt troner toppen av seierspallen for meg!

Hva er ditt favorittår i Eurovision?
– Alle perioder har sin sjarm synes jeg. 1975 var et sterkt musikkår, også i ESC. 1999 hadde mange gode tidsriktige sanger. Mest imponert er jeg over 2011. ikke minst grunnet den enorme sjangerbredden det året.

Hva er ditt favorittår i Melodi Grand Prix?
– Synes 1981 var et strålende og slitesterkt år, både med tanke på kvalitet, sjangerbredde og artistene som deltok. Synes også 2010 var kanonbra, med låter som «Yes Man», «Life Is Here Today», «The Dragontower etc.

Hva er ditt beste Eurovision-minne?
– Har to som stikker seg ut. Da Finland vant med «Hard Rock Hallejuah» synes jeg det var fantastisk. Endelig vant en skikkelig rockelåt. Ellers var vår seier i 2009 en flott opplevelse. Så finalen sammen med min daværende kjæreste. Hun var nok minst like gira som meg. Etterpå gikk vi ut for å feire!

Hva er ditt beste Melodi Grand Prix-minne?
– Da Wig Wam vant i 2005 ble jeg nærmest ekstatisk. Etter 45 års venting hadde vi vår første rockelåt i ESC. En av mine mange gode GP-venner hevder at han aldri har sett meg så glad som jeg var da «In My Dreams» vant. Det skulle vel si sitt?

Hva betyr MGP/ESC for deg?
– Masse! Er min største interesse. Mye fin musikk, og selve konseptet har så mye ved seg. Like viktig er det at jeg har mange venner som deler samme hobby!

Hvorfor er du fan av MGP/ESC?
– Musikken er det viktigste, samtidig som vennskapet / samholdet med andre fans betyr like mye. Ellers er det mye historie, både med statistikk, TV-produksjon og ikke minst musikk. Et stort show (i blant FOR stort), spennende med konkurranse, samleverdi, tradisjon etc.

Når ble du fan av MGP/ESC?
– Har likt GP siden jeg så det første gang i 1981. Var på den tiden jeg fikk min store generelle forkjærlighet for musikk!

Var det noe som gjorde at du ble fan? En ytre påvirkning eller noe?
– Virkelig «fan» ble jeg først i 1987. Tilsynelatende tilfeldig. Jeg fant en kassett med gamle GP-opptak i bilen til besteforeldrene mine. Det var gøy å høre låtene igjen, som jeg jo i grunnen alltid hadde likt. Så fant jeg ut jeg skulle prøve å begynne å samle på GP-opptak. Dermed var snøballen begynt å rulle…

Hva liker du med MGP/ESC?
– Er en flott muilighet til å lære ny, variert og (oftest) fin ny musikk å kjenne. Hvor ellers hører man indierock fra Georgia, eller rap fra Montenegro? Acapella fra Belgia? Videre er jo hele totalpakka fascinerende. Som jeg har nevnt tidligere.

Er det noe du ikke liker med MGP/ESC?
– I blant kan det bli vel mye fokus på det visuelle, på bekostning av musikk. Det gjør at det faktisk i blant kan bli vanskelig å ta det helt på alvor. Samtidig skal det jo være litt show også. Ellers savnes levende musikk. Mer av det ville gitt det hele enda mer kraft. Og man er vel ikke GP-fan om man ALDRI har irritert seg over resultatene i blant. Men det er jo ingen fasit på hva som er god musikk.

Hva mener du kan forbedres med MGP/ESC?
– Det henger mye sammen med det jeg nevnte over. Tror kanskje det er vanskelig med levende musikk i ESC i våre dager, men i nasjonale finaler skulle det kunne være mulig. Synes også de internasjonale juryene burde hatt med flere folk. Helst 10-15. Og det virker som det i blant er litt tilfeldig hvem som faktisk er med i disse.

Hvordan er MGP/ESC i fremtiden? Hva ser du for deg? Hva håper du på?
– Jeg tror kanskje (dessverre) det hele vil bli mer showorientert. Men det er vel mye slik musikken utvikler seg generelt, det blir mer visuelt. Så forsåvidt naturlig. Håper likevel på et mer tydelig musikkfokus. Samtidig tror jeg det kan bli noen spennende spin off-produkter, slik som Eurovision Asia, som har vært på planleggingsstadiet lenge. Håper gamle travere som Tyrkia, Slovakia og Bosnia vender tilbake. Jeg tror ting knyttet til ESC vil bli mer nettbasert i framtiden, f.eks. avstemningen. Uansett hva som skjer – jeg kommer alltid til å elske MGP / ESC!

Favorittvinner i MGP og ESC? Av de som har vunnet konkurransen.
– Min topp 5 i ESC: 5. Rock’n’roll Kids 1994. 4: Poupée de cire, poupée de son 1965, 3. Amor pelos dois 2017, 2. Hard Rock Halleljuah 1965, 1. Nocturne 1995 .
Slik ser min toppliste ut for MGP: 5. Grab the Moment 2017, 4. I Feed You My Love 2013, 3. It’s Just a Game 1973, 2. In My Dreams 2005, 1. Nocturne 1995

Vi takker Steinar Mogen for å ha satt seg tid til å stille til intervju for escNorge!

Vil du gjenhøre favorittene til Steinar? Ikke noe problem! De finner du her:

Vil du være med i denne serien? Det er en del i køen før deg, men dersom du er tålmodig så kan de hende vi vil finne en plass til deg også. Send inn dine svar til: [email protected]

Husk bilde av deg selv, og gjerne med en kort beskrivelse av deg!

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien