Dette er semifinalen Norge skal delta i, i Rotterdam!

Direkte fra årets vertsby Rotterdam ble det i dag klokken 16:00 trekt hvilke land som skal delta i hvilken semifinale for årets Eurovision Song Contest som går av stabelen 12, 14 og 16. Mai.

Det var i dette rådhuset som ble bygget mellom 1914-1920 at det i dag ble trukket hvilke land som skal konkurrere i hvilken semifinale. Rådhuset er et av de eldste bygningene i Rotterdam.

Foto: Arnoud Verhey

Det hele startet med den kjente Eurovisionfanfaren, både slik vi kjenner den, samt i et vakkert klokkespill fra rådhusets klokker. De tre programlederne Chantal Janzen, Jan Smit, og Edsilia Rombley som skal ta oss igjennom årets Eurovision åpnet det hele med litt historie om rådhuset. Deretter var det tid for å minnes Tel Aviv da Nederlands vinner, Duncan Laurence tok seieren hjem til Nederland. Så ble det en prat med Zippi Brand, varaordføreren i Tel Aviv om fjorårets konkurranse, før det ble en nøkkelseremoni der Zippi Brand ga nøkkelen videre til Ahmed Aboutaleb som er ordføreren i Rotterdam. Når nøkkelen ble overført, ble offisielt Eurovision flyttet over fra Tel Aviv til Rotterdam. Så ble det en prat med ordføreren, som kunne si i et intervju med Jan Smit at han elsker all type musikk, og det han liker best med Eurovision er konkurransepreget. Etter et intervju med ordføreren i Rotterdam ble videoen som omhandlet årets slagord vist.

Her er årets programledere som i dag gjorde selve trekningen!

Jon Ola Sand gir seg etter i år

Jon Ola Sand

Etter en video som omhandlet årets slagord, ble det en veldig kort prat med Jon Ola Sand, etterfulgt av en video der vi så flere programledere fra tidligere sendinger rope ut navnet Jon Ola Sand rett før stemmene skulle leses opp. En slags minnevideo, nå som Jon Ola Sand gir seg som øverste leder for Eurovision. Det ble også en kort video der tidligere vinnere mimret litt om sin startrekkefølge i sin Eurovisionfinale.

Så startet selve trekningen!

Så startet selve trekningen! Det hele startet med en trekning av hvilke land av de fem store, pluss Nederland som skulle få stemme i hvilken semifinale. Og det endte slik:

Disse får stemme i den første semifinalen:
Tyskland, Italia og Nederland.

Disse får stemme i den andre semifinalen:
Spania, Frankrike og Storbritannia.

Så ble det til slutt trukket over hvilke land som skulle få lov til å delta i hvilken semifinale, og om de havnet i den første eller andre halvdelen av semifinalen. Dette endte slik:

I den første semifinalen finner vi foruten Norge, landene Nord-Makedonia, Hviterussland, Litauen, Sverige, Slovenia, Australia, Irland, Russland, Kypros, Kroatia, Aserbajdsjan, Malta, Israel, Ukraina, Romania og Belgia. Hvilken halvdel de ulike landene skal opptre i ser du i bilde over. Norge skal opptre i andre halvdel av den første semifinalen. NB! Dette er ikke startrekkefølgen! Denne vil bli bestemt på et senere tidspunkt.

Norge har ikke deltatt i første semifinale siden i 2011, da Stelle Mwangi representerte oss i Düsseldorf med «Haba Haba».

I den andre semifinalen finner vi landene Østerrike, Moldova, Polen, San Marino, Serbia, Island, Tsjekkia, Hellas, Estland, Danmark, Bulgaria, Sveits, Finland, Armenia, Latvia, Georgia, Portugal og Albania. Igjen, dette er ikke startrekkefølgen. Denne vil som nevnt bli presentert på et senere tidspunkt.

Semifinalistene var på forhånd delt inn i grupper ut fra stemmemønsteret de siste årene. Blant annet er de nordiske landene samlet i samme gruppe, og de eks-jugoslaviske landene samlet i en annen gruppe. Landene i hver stemmegruppe ble deretter fordelt på de to semifinalene. Dette blir gjort for å redusere effekten av nabostemming, og for å forhindre at et land klarer å kvalifisere seg til finalen takket være stemmer fra nabolandene. Systemet ble innført i 2008.

Har du noen tanker? Hva synes du om at Norge skal delta i den første semifinalen? Del gjerne dine tanker med oss i escNorge på våre Facebook sider!

Vil du se trekningen? Se den her!

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien