Blogg: Kvinnenes år i Melodifestivalen

Det er i år seks år siden Sanna Nielsen representerte Sverige i Eurovision. Hun var den siste kvinnen som deltok for landet, men i år skal det nok endelig skje igjen, nemlig at en kvinne får delta for Sverige.

Det er ikke slik at kvinnene ikke har hatt sterke og gode låter med de siste årene, men det har vært slik at herrene har trukket det lengste strået når det gjelder å vinne.

I år derimot er det seks kvinner, som alle kan forandre litt på statistikken. Spørsmålet blir bare hvem av kvinnene skal Sverige velge?

Slik jeg ser det står seieren mellom Anna Bergendahl, Dotter eller Hanna Ferm. Sterke outsidere finner jeg i The Mamas, som jeg mener blir kraftig undervurdert på ulike forum og avstemninger.

Anna Bergendahl er tilbake for andre året på rad. For ti år siden vant hun Melodifestivalen, for så å ikke kvalifisere seg til finalen i Eurovision. Anna ble den første og den siste med den skjebnen. Vinner Anna på lørdag går hun trygt videre til en Eurovisionfinale med sitt lekre nummer og sterke låt Kingdom Come. Anna treffer også godt i alle aldersgrupper. Velger Sverige henne, så vil de nok også oppleve en oppsving i antall telefonstemmer i Eurovision, for der har de virkelig ikke hatt flaksen med seg.

Dotter sin låt Bulletproof, er nettopp det, Bulletproof. Dette er profesjonellt til fingerspissene. En kjølig og moderne poplåt, krydret med det siste av teknologi når det skal fremføres. Dette er favoritten til å vinne på lørdag, og alle skjønner jo hvorfor. Det jeg er redd for er at Dotter faller igjennom i Eurovision når det gjelder stemmene til det vanlige folket. Bulletproof kan i likhet med fjorårets svenske bidrag fremstå veldig polert og glatt, og man kan slite med å koble seg på følelsene og sårbarheten denne låten spiller på.

Så har vi Hanna Ferm. Ungt, lekent og sprettent. Nok en veldig god poplåt, som jeg tenker kan gjøre det godt i Eurovision, hos både folket og seerne. Ved en eventuell seier så må det nok jobbes litt med sceneshowet i Rotterdam, slik det er nå blir det litt kjedelig og rett opp å ned utført.

Så til outsiderne i lørdagens finale, nemlig The Mamas. Og dette er litt av en kraftbombe av en låt, som blir fremført 100% solid. Sceneshowet er også godt utført, og damenes harmonier er himmelsk når de treffer hverandre. Hvorfor denne er så undervurdert vet jeg ikke helt. I en undersøkelse utført blant 95 utvalgte personer, så scoret The Mamas høyest av alle deltagerne, langt foran de andre konkurrentene.

Så gjenstår det å se hvem som vinner på lørdag. Uansett vinner er nok Sverige garantert sin vanlige topp ti plassering. Og i 2020 kan de skryte av at de har blitt 3, 1, 14, 3, 1, 5, 5, og 5 siden 2011. Det er litt av en rekke.

Jeg gleder meg masse til finalen på lørdag, og jeg heier nok litt ekstra på Anna Bergendahl og Kingdom Come.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien