Blogg: En MGP-finale trenger publikum

Foto: Alexander Gjørøy / escnorge.no

Fredag kom sjokket i Danmark. Finalen i DMGP ville gå uten publikum. Jeg reiste til København, og dette er min opplevelse av en publikumsfri finale.

Koronaviruset satte en demper på det som skulle vært en folkefest når København endelig fikk arrangere finalen igjen, i en fantastisk Royal Arena. På fredag kom den kjedelige nyheten om at alle arrangementer med over tusen tilskuere måtte avlyses, etter oppfordring fra Danmarks statsminister. Det er heldigvis ikke DRs feil at de måtte refundere samtlige ti tusen billetter, men jeg skjønner at folk ble skuffet.

Stemningen i København var en helt annen i Trondheim, hvis det var noen stemning i København i det hele tatt. Men det var mye å glede seg til i helgen. Ti fine låter, en flott scene og gode sceneshow. DR hadde til og med slått på stortromma og hentet tilbake liveorkesteret, for første gang på 21 år. Programlederne tok det fint, og gjorde en kul greie ut av det at publikum ikke var der, men applausene kunne DR spart seg for.

Ingen adgang
Først ble flyet mitt kansellert, så fikk jeg heldigvis et nytt fly. Men da hadde jeg dårlig tid til å rekke generalprøven. Hell i uhell kommer det da en beskjed fra DRs presseansvarlige om at alt er utsatt, bortsett fra livesendingen som skal gå som planlagt kl. 20 lørdag kveld.

Generalprøven skulle startet 15.30. Det er der vi i pressen får se og ta bilder av showet. Jeg møtte opp til det nye tidspunktet kl. 18, og ventet spent på å få se showet i Royal Arena. Men pressen fikk ikke se generalprøven, for den var allerede gjennomført. Det eneste vi fikk lov til var å komme inn bak i salen og ta bilder av et tomt Royal Arena.

Foto: Alexander Gjørøy / escNorge.no

Jeg får sitte i salen
I presserommet var det amper stemning, og flere var tydelig misfornøyd med å ikke få lov til å sitte i salen under livesendingen. De eneste som fikk være inne salen var artistene og DRs medarbeidere. Kun to seter i hele salen var i bruk, av to pressefotografer.

Pressen måtte pent holde seg i presserommet under hele sendingen. Men på slutten får vi oss en skikkelig overraskelse. Noen få fotografer, inkludert meg selv, får lov til å se vinnerfremføringen til Ben & Tan fra salen. Vi løper frem mot scenen for å finne oss en plass midt i livesendingen. I kaoset som oppstår rives flere seterader over ende, vi må hoppe over kameraskinner og bøye oss for å ikke ødelegge for seerne der hjemme.

Foto: Alexander Gjørøy / escnorge.no

Trist og magisk
Å sitte foran i arenaen, se vinnerne av Dansk Melodi Grand Prix opptre med vinnerlåta «Yes», for så å snu seg og se ti tusen tomme stoler, var en trist og magisk opplevelse. Alle følelser på en gang, i hvert fall når jeg tenker på det i ettertid. Der og da var det stress, og en kamp om å få de beste bildene.

Det var en helt spesiell kveld, det er tross alt ikke alle som kan skryte av å ha opptrådt foran ti tusen tomme stoler. Og jeg kjenner litt på det selv, for det er heller ikke alle som kan skryte av å ha vært der – i et tomt Royal Arena under DMGP 2020. Men en MGP-finale trenger et publikum for at det skal bli en skikkelig fest.

Del:
Relaterte artikler