Dette er fansen bak verdens største musikkonkurranse: Alexander Gjørøy

Foto: Alexander Gjørøy

Velkommen til escNorges sin serie som vi har valgt å kalle «Dette er fansen bak verdens største musikkonkurranse».

I denne serien presenterer vi i escNorge noen av de mange fans i landet som er fan av denne fantastiske konkurransen, nærmere bestemt Eurovision Song Contest (ESC). I denne serien vil dere få bli kjent med ulike fans, og høre hva deres forhold er, til nettopp Eurovision! Nå er det dags for å slå av en prat med Alexander Gjørøy, som også er en del av team escNorge!

Navn: Alexander Gjørøy
Alder: 23
Jobb: Nestleder i Posten
Hobby/Fritid: Foto, MGP/ESC, reise

Alexander, hva er ditt favorittbidrag i Eurovision gjennom tidene?
– Uten tvil «This Is Our Night» av Sákis Rouvás, det greske bidraget i 2009. Når en av Hellas’ største mannlige artister stod på et podium i hvitt antrekk med oppkneppet skjorte og ble løftet opp mens det greske flagget kom til syne under, da ble jeg solgt. Og refrenget er enkelt og lett å synge med på, så her er alt på plass.

Hva er ditt favorittbidrag som har deltatt i Melodi Grand Prix da?
– «Jeg vet hva jeg vil» av Mia Gundersen fra 1986. Ellers er Kjersti Bergesens «Go-Go» fra året etter veldig fin.

Hva er ditt favorittår i Eurovision?
– 2010 er det året som har flest låter jeg liker. Typisk Eurovision-låter, og få treige ballader. Og en fantastisk vinner.

Hva er ditt favorittår i Melodi Grand Prix?
– Det er årets utgave. Aldri har jeg likt så mange låter i en og samme finale, og vi hadde en vinner som virkelig ville vinne! Det var akkurat det Norge trengte i Eurovision.

Hva er ditt beste Eurovision-minne?
– Å få presseakkreditering til Eurovision 2020. Dette skulle blitt tidenes Eurovision, både personlig og for Team escNorge.

Hva er ditt beste Melodi Grand Prix-minne?
– Egentlig å se Ben & Tan fremføre vinnerlåten sin i Danmark for tom arena, men skal vi holde oss i Norge så er det nok da Bobbysocks fremførte «La det swinge» i MGP 2015.

Hva betyr MGP/ESC for deg?
– MGP- og ESC-universet er som en fantasiverden hvor man kan glemme hverdagen og drømme seg bort i musikk og hygge sammen med gode venner.

Hvorfor er du fan av MGP/ESC?
– På grunn av geografi og historie, og selvfølgelig fordi jeg digger mye av musikken. 65 år med Grand Prix forteller mye mer om Europa og verden enn hvilken musikksjanger som var populær på 60-tallet eller hvilken frisyre som var in i 2002, så her er det mye interessant.

Når ble du fan av MGP/ESC?
– Rundt 2009. Sånn sett kan vi vel si at jeg var litt seint ute, ettersom mange har hatt en tradisjon med å se finalen sammen med familien siden de var små.

Var det noe som gjorde at du ble fan? En ytre påvirkning eller noe?
– At Rybak deltok i 2009, og at Oslo ble vertsby i 2010 har nok hatt litt å si.

Hva liker du med MGP/ESC?
– Samholdet, og at man har noe til felles med så mange andre, selv om man er ulike. Og musikken, de fine øyeblikkene, skandalene og den skjulte politikken.

Er det noe du ikke liker med MGP/ESC?
– Oppgulpet i sosiale medier. Voksne mennesker som ikke klarer å være saklig, og som gjør alt de kan for at andre skal føle seg dårlig, både fans og artister. Man kan mene mye, men formuler det riktig.

Hva mener du kan forbedres med MGP/ESC?
– I MGP skulle jeg ønske at vi fikk vite alle plasseringene og poengene/stemmene. Scenen de siste årene har også vært relativt kald, mye på grunn av kaldt lys, og jeg savner litt varmere farger til bidragene. Her burde vi se til Sverige. Også når det gjelder pauseunderholdning.

Hvordan er MGP/ESC i fremtiden? Hva ser du for deg? Hva håper du på?
– Et arrangement som er ganske likt som i dag, men i Eurovision har både Liechtenstein og Kasakhstan debutert. USA står fortsatt utenfor, og kan se på fra sidelinjen. Det hadde også vært fint å få tilbake noen av landene som ikke har deltatt på lenge. Og gjerne tekster på andre språk enn engelsk.

Favorittvinner i MGP og ESC? Av de som har vunnet konkurransen.
– Favorittvinner i Eurovision er «Diva» av Dana International, som vant for Israel i 1998. I Norge står det mellom «Lykken er» og «Romeo».

Vi takker Alexander Gjørøy for å ha satt seg tid til å stille til intervju for escNorge!

Vil du gjenhøre favorittene til Alexander? Ikke noe problem! De finner du her:

Vil du være med i denne serien? Ta kontakt på [email protected]. Du må forvente en stund til din «tur», da det er mange som skal ut fremover.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien