Favoritter fra Albania

Etter 11 år i escNorge er det på tide å takke for meg og la andre engasjerte flotte folk ta over roret, men først kommer en siste artikkelserie fra undertegnede.

En av de største gledene jeg har hatt ved å være en del av EscNorge er hvordan vi sammen har tatt vare på ESC-historien, ikke bare siste års konkurranser og låter. Hvis dere ser på siden vår kan dere lese masse om både ESC og MGP gjennom tidene.

I min siste serie som jeg vil kalle «Favoritter fra…..» skal jeg trekke frem mine favorittbidrag gjennom tidene fra hvert eneste land som har deltatt i Eurovision Song Contest. Sammen med personlig synsing vil jeg prøve å bidra med litt historie, fun facts og forhåpentligvis noen perler du ikke har hørt før. Her kan jeg garantere deg at det ikke bare blir trukket frem Abba, Celine, Rybak og Verka eller bare «minneverdige øyeblikk». Jeg håper denne serien vil få flere til å se over den flotte ESC-historien vi har og sette seg inn i gamle konkurranser og bidrag.

Nu kjör vi!

Første land ut er Albania. Albania er et land man aldri kan si for sikkert hva kommer til å stille med. Jeg setter stor pris på at de er seg selv nær i konkurransen og velger bidrag fra Festival I Këngës. De har virkelig gitt oss en variert bukett av låter og fremføringer. Flotte orkesterarrangementer og spesielt flott koring kjennetegner finalen som foregår rett før julaften hvert år. Det har vært mange «skrikedame-ballader» fra Albania, men også noen skikkelig høydepunkter – hvertfall for meg. Debuten i 2004 har alltid vært kjær for min del. Anjeza stilte med en overraskende frisk og moderne poplåt. Vi må huske at Albania ikke lenge før dette åpnet seg for input fra resten av verden. Anjeza er utrolig sjarmerende, låta fengende og dette er rett og slett en liten humørpille i et litt trasig ESC-år! Resultatet er fortsatt Albanias andre beste etter Suus fra 2012.

2009 var mitt første fulle år med titting på nasjonale finaler. En av årets favoritter for min del kom tidlig på året og da såklart fra Albania. En ung pike på 16 år, Kejsi Tola, sang Më merr në ëndërr og da var jeg solgt. En ordentlig kraftfull etnisk poplåt. I ESC ble den omdøpt til Carry Me In Your Dreams og sunget på engelsk. Fremføringen er vel noe av det merkeligste jeg har sett på en ESC-scene med tanke på at danserne gir ingen mening for låten. En respektabel 17. plass ble det på Albania. Forøvrig har de endt på 17. plass hele 4 ganger i en såpass kort ESC-karriere.

Neste på listen er nok én av fremføringene som har fascinert meg mest de siste 10-årene. Det er noe styggpent over både låten Suus og fremføringen til Rona Nishliu, men vi kan hvertfall si at vi aldri, aldri, har sett eller hørt noe lignende på Eurovision-scenen. Og det er vel derfor vi elsker Eurovision? En helt ekstrem vokalprestasjon fra kosovo-albaneren sendte Albania helt oppe på 5. plass og til deres beste plassering noensinne.

En personlig favoritt som dessverre floppet totalt i finalen var da superstjernen på den tiden i Albania, Elhaida Dani, deltok i 2015. Låten ble spilt ihjel av undertegnede og skuffelsen var like stor da Elhaida kollapset fullstendig på scenen i Mai. Låten var dessverre altfor vanskelig å synge og låten kom ikke tli sin fulle rett i Stockholm. Velger derfor denne gang å vise studioversjonen.

En som virkelig imponerte vokalt var Eugent Bushpepa i 2018. Albania har faktisk bare sendt menn i 25 % av bidragene sine og vi er vant til at en «syngedame» vinner «FIK», men det var ingen som kunne tukte Eugent i 2018. Mall er en musikalsk perle skrevet av artisten selv. Låten er fengende, man forstår at han prøver å formidle noe, låta har en fin oppbygning og for meg er det som oftest et pluss at man synger på originalspråket. Albansk har som kjent liten tilknytning til andre språk og ansés som en helt egen språkgren. I tillegg fremføres låten på en fantastisk måte. Min siste albanske favoritt kommer derfor her:

Neste land blir Andorra. Gi gjerne tilbakemelding på hvilke låter DU liker best!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien