Dette er fansen bak verdens største musikkonkurranse: Christer Høiland


Velkommen til escNorges sin serie som vi har valgt å kalle «Dette er fansen bak verdens største musikkonkurranse».I denne serien presenterer vi i escNorge noen av de mange fans i landet som er fan av denne fantastiske konkurransen, nærmere bestemt Eurovision Song Contest (ESC). I denne serien vil dere få bli kjent med ulike fans, og høre hva deres forhold er, til nettopp Eurovision! Nå er det dags for å slå av en prat med Christer Høiland, som også er en del av team escNorge!

Navn: Christer Høiland
Alder: 20
Jobb: Butikkmedarbeider og student
Hobby/Fritid: ESC/MGP, gaming og litt musikkproduksjon

Christer, hva er ditt favorittbidrag i Eurovision gjennom tidene?
– For meg er fjorårets vinner, Duncan Laurence med Arcade noe av det mest magiske jeg har hørt i mitt liv. Han har vireklig en utrolig stemme, og låten i seg selv har virkelig et særpreg over seg. Vakker, magisk og one of a kind. Gåsehud hver gang! Er også veldig glad i «Playing With Fire», Romania sitt bidrag i 2010!

Hva er ditt favorittbidrag som har deltatt i Melodi Grand Prix da?
– Nå blir det veldig mye fra nylige år her, men jeg syns nivået vårt i både ESC og MGP har tatt seg veldig opp de siste årene! Keiino med «Spirit In The Sky» var jo knallbra. Det at de klarer å kombinere en poplåt med joik, og slå an så mye som den gjorde, er utrolig imponerende. Den er jo fengende, og en dødsbra låt! Utenom det så elsker jeg jo «Yes Man» av Bjørn Johan Muri!

Så må jeg jo også si at Ulrikke med «Attention» har blitt en storfavoritt for min del. Jeg hører veldig mye på den, fordi den er bare så utrolig vakker. Ulrikke er en utrolig artist og person, og sammen med låtskriverne har de virkelig produsert en magisk låt, som jeg tror kunne gjort det veldig bra i Rotterdam.

Hva er ditt favorittår i Eurovision?
– Uff, den er vanskelig! Jeg tror jeg må si både Eurovision Song Contest 2014 i København, og 2017 i Kiev. Syns det totalt sett var et knallbra år med høyt nivå på bidragene disse årene, og i tillegg var scenen i 2014 helt utrolig! 2019 i Tel Aviv syns jeg også var kjempebra, så det er vanskelig å skulle peke ut en favoritt.

Hva er ditt favorittår i Melodi Grand Prix?
– Da må jeg si 2013. Margaret Berger med «I Feed You My Love» og Adelen med «Bombo» var mine favoritter det året, og de har jeg ikke sluttet å høre på enda. For min klarte jeg ikke å velge kun en favoritt det året, noe jeg har klart i senere år. Så ja,MGP i 2013 forblir mitt favorittår.

Hva er ditt beste Eurovision-minne?
– Utenom ESC seieren i 2009, må det være da Keiino vant publikumstemmene i fjorårets ESC. Jeg var helt på gråten, for et utrolig øyeblikk det var!

Hva er ditt beste Melodi Grand Prix-minne?
– Også relativt feskt, men det må være den uhyre spennende stemmesekvensen vi hadde i årets MGP. Det var så jevnt hele veien, og når det så ut som at Kristin Husøy skulle ta det (som hadde en fantastisk bra låt), så kommer Øst-Norge inn og snur situasjonen helt rundt. Det var kjempespennende, og tidenes MGP plot-twist spør du meg. Har tatt meg selv i å se på det klippet mange ganger. For en thriller!

Hva betyr MGP/ESC for deg?
– MGP og ESC er et slags fristed hvor jeg kan komme meg litt bort fra alt som skjer i hverdagen. Når jeg føler meg nede, er det flere låter som kan hjelpe meg til å føle meg bedre. Og når jeg føler meg bra, er det masse låter som kan gjøre det enda bedre! I tillegg så syns jeg at det er så fantastisk at fans, artister og presse kan møtes og være med hverandre på tross av grenser og politikk, og bare feire språket vi alle snakker; musikk.

Hvorfor er du fan av MGP/ESC?
– Jeg er fan av MGP og ESC er todelt. For det første så syns jeg det er en så utrolig vakker konkurranse. I en uke klarer vi å legge fra oss det som skiller oss, og på tvers av landegrenser og politiske syn samles vi, hele Europa, for å feire det vi alle elsker, nemlig musikk og mangfold. Det er ikke mange andre ting som klarer å samle folk på en slik måte!

For det andre så syns jeg det er kjempebra at MGP og ESC gir små, nye og ukjente artister og låtskrivere muligheten til å vise seg frem. Keiino for eksempel har jo hatt stor suksess etter ESC, og turnert rundt i både Europa og verden for å formidle sin musikk. Jeg tror dette også er en stor faktor for alle de forskjellige bidragene vi har i konkurransen. Det er ikke noe som er riktig eller galt i Eurovision/MGP låter, og alle får sjansen til å bidra med sitt eget særpreg. I tillegg så elsker jeg jo musikk generelt, så disse tingene kombinert med min kjærlighet for musikk gjør at jeg er fan av ESC og MGP!

Jeg har jo også vært så heldig å få blitt med i det fantastiske teamet til escNorge, noe som gjør at jeg får oppleve dette sirkuset tettere på, samtidig som jeg får dele det med enda flere! Utrolig takknemlig for det ESC og MGP har gitt meg, og fortsatt gir meg.

Når ble du fan av MGP/ESC?
– Ble som mange andre bitt av basillen da Alexander Rybak tok seieren hjem i 2009, og har fulgt med hvert eneste år siden.

Var det noe som gjorde at du ble fan? En ytre påvirkning eller noe?
– Som nevnt tidligere var det jo Rybak sin seier som gjorde at jeg begynte å følge med. På den tiden hadde jeg ikke noe familie/venner med så mye interesse som det jeg har den dag i dag, så det var på eget initiativ at jeg begynte å følge med!

Hva liker du med MGP/ESC?
– Som nevnet tidligere så er det jo mangfoldet, blandet med min generelle interesse for musikk som gjør at jeg liker og følger med på MGP og ESC.

Er det noe du ikke liker med MGP/ESC?
– Jeg syns at ESC har blitt litt i overkant politisk de siste årene. Noen land stemmer alltid på hverandre år etter år, for å opprettholde en viss relasjon. Jeg skulle ønske at man kun fokuserte på musikken og artistene, og ikke det politiske. Det er jo tross alt derfor ESC arrangeres, for å løfte frem akkurat dette.

Hva mener du kan forbedres med MGP/ESC?
– Dette er kanskje litt kontroversielt å si, men jeg skulle ønske at juryen fikk litt mindre makt i ESC. Det har kanskje litt med å gjøre at jeg bærer nag fra Keiinos publikumsseier i fjor, men generelt syns jeg at det er litt dumt at en musikkjury skal ha halvparten av makten når en vinner skal krones. ESC er en folkefest, og da syns jeg folket skal få bestemme hvem som skal vinne.

Hvordan er MGP/ESC i fremtiden? Hva ser du for deg? Hva håper du på?
– Nå når disse coronatidene er over, håper og tror jeg at ESC og MGP vil komme tilbake sterkere enn noen sinne. Norges nivå, både i MGP og ESC, har virkelig tatt seg opp de siste årene. Jeg håper jo på at vi kan hente hjem vår fjerde Eurovision-seier, men hvem vet? Håper det skjer i løpet av de neste årene!

Favorittvinner i MGP og ESC? Av de som har vunnet konkurransen.
– Hvis jeg skal velge en vinner som ikke er norsk, så må jeg som nevnt tidligere si Duncan Laurence med Arcade. Utrolig bidrag! Har i ettertid også blitt stor fan av Salvador Sobral og «Amar Pelos Dois». Når den vant var jeg ikke fornøyd i det hele tatt, men i ettertid har den vokst veldig på meg. Vakker og fin låt, med et nydelig budskap. Salvador formidler låten på en helt spesiell måte, noe som gjør at låten oser av kvalitet for min del.

Når det kommer til MGP er det vanskelig å velge, men jeg må si Mørland og Debrah Scarlett med «A Monster Like Me» har vært en gjenganger på Spotifyen min helt siden den vant. Vakker og kraftfull duett, med to utrolig flinke vokalister.

Jeg må også si at Ulrikke definitivt fikk min «Attention» med låta si. Ekstremt vakker, og Ulrikke er jo en så herlig person. Som sagt tidligere, så tror jeg hun kunne gjort det veldig bra i Eurovision Song Contest.

Vi takker Christer Høiland for å ha satt seg tid til å stille til intervju for escNorge!

Vil du gjenhøre favorittene til Christer? Ikke noe problem! De finner du her:

Vil du være med i denne serien? Ta kontakt på [email protected]. Du må forvente en stund til din «tur», da det er mange som skal ut fremover.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien