Favoritter fra Bosnia-Hercegovina

Etter 11 år i escNorge er min tid snart over. I min siste artikkelserie som jeg kaller «Favoritter fra…..» skal jeg trekke frem mine favorittbidrag gjennom tidene fra hvert eneste land som har deltatt i Eurovision Song Contest. Sammen med personlig synsing vil jeg prøve å bidra med litt historie, fun facts og forhåpentligvis noen perler du ikke har hørt før. Her kan jeg garantere deg at det ikke bare blir trukket frem Abba, Celine, Rybak og Verka eller bare «minneverdige øyeblikk». Jeg håper denne serien vil få flere til å se over den flotte ESC-historien vi har og sette seg inn i gamle konkurranser og bidrag.

Så skal vi til et land vi ikke har sett mye til de siste 10 årene på grunn av økonomiske utfordringer hos TV-kanalen. Etter 2012 har de bare deltatt én gang, i 2016, og selv om viljen til å delta er der har de så store økonomiske utfordringer at det også ser dårlig ut for de neste årene. Dermed får vi se litt tilbake på det de har gitt oss fra før.

Når Bosnia-Hercegovina først debuterte i Eurovision var det med livet som innsats. Delegasjonen i 1993 måtte regelrett flykte fra Sarajevo for å delta i Eurovision, i en strabasiøs ferd dere kan lese mer om her:

http://www.bbc.com/culture/story/20160513-when-eurovision-was-a-matter-of-life-and-death

Av de tidligere bidragene vil jeg dra frem bidraget fra 1994 som jeg synes er veldig fint. Legg merke til at de fikk så høy applaus dette året at sangeren ikke hørte når låten startet. I tillegg klappet publikum så høyt da poengene fra Bosnia-Hercegovina skulle leses opp at talspersonen måtte starte på nytt. Dette hang sammen med krigen landet var i.

En av mine største guilty pleasures i ESC-sammenheng kommer fra Bosnia-Hercegovina. Bidraget fra 2005 er bare «fun,fun,fun» og så utrolig fengende at jeg bare ikke klarer å danse og synge med.

I det store og det hele har ikke alltid vært stor fan av bidragene til Bosnia-Hercegovina, men de står frem med et av de flotteste øyeblikkene siden jeg startet å se live, da de fremførte Lejla i 2006. Dette er balkan på sitt aller aller beste, magisk!

Siste gang Bosnia-Hercegovina var i toppen av mine personlige lister var i 2009. Dramatisk og med et flott driv, sunget med ordentlig innlevelse.

Neste land er Bulgaria!

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien