Dette er fansen bak verdens største musikkonkurranse: Anders M. Tangen

Anders M. Tangen har vært fan siden 1978. Foto: Kristin Aafløy Opdan

Velkommen til escNorges sin serie som vi har valgt å kalle «Dette er fansen bak verdens største musikkonkurranse».


I denne serien presenterer vi i escNorge noen av de mange fans i landet som er fan av denne fantastiske konkurransen, nærmere bestemt Eurovision Song Contest (ESC). I denne serien vil dere få bli kjent med ulike fans, og høre hva deres forhold er, til nettopp Eurovision! Nå er det dags for å slå av en prat med Anders M. Tangen, som også er en del av team escNorge!

Navn: Anders M. Tangen
Alder: 53
Jobb: Psykoterapeut og foredragsholder
Hobby/Fritid: Mat og vin, Eurovision

Anders, hva er ditt favorittbidrag i Eurovision gjennom tidene?
– Av de godt over 1000 bidragene gjennom tidene så er det kjempevanskelig å trekke fram bare ett. Låter som mange andre har som sine åpenbare favoritter er også mine, så jeg velger et bidrag jeg kanskje er litt mer alene om. Det er Bosnias bidrag fra 2008 Laka med «Pokusaj». Det er et nummer som inneholder egentlig alt som gjør at jeg elsker Eurovision. Galskap, uvant estetikk og et naivt budskap om kjærlighet og håp.

Hva er ditt favorittbidrag som har deltatt i Melodi Grand Prix da?
– Det er en grunn til at «Fairytale» satte poengrekord. Jeg er ikke mer original enn at jeg nok må sette denne på toppen av pallen. Men jeg kunne også valgt «A monster like me», «I feed you my love» og «For vår jord» også.

Hva er ditt favorittår i Eurovision?
–Jeg er veldig glad i 2008 årgangen fra Beograd. Det var en varm og god atmosfære rundt hele sendinga. Norge stilte med en låt jeg var veldig stolt av, «Hold on be strong» med Maria Haukås, Frankrike begeistret og overrasket med meg surrealistiske «Divine», og jeg ble kjent med en by jeg senere har besøkt som turist: Beograd.

Hva er ditt favorittår i Melodi Grand Prix?
– Jeg tror jeg må trekke fram 2020. Tre gode grunner:

Publikumsrekord med 8300 betalende.

Ti låter i finalen som alle hadde fått gode anmeldelser i pressen

En fantastisk vinner som gir meg gåsehud hver gang.

Dessuten var det jo hele seks uker med et unikt engasjement rundt delfinalene, og låter med et stort genre-spenn. Spenning hver lørdag med duellene som ikke alltid var sunt for en middelaldrende fyr som meg med høyt blodtrykk.

Så var det moro å få være oppvarmer for publikum fra scenen i delfinalene. En drøm om å stå på en Grand Prix scene ble oppfylt.

Hva er ditt beste Eurovision-minne?
– Det var nok da jeg var i Malmø i 2013 for å heie på Margaret Berger iført kokkedrakt. Jeg måtte jo det, siden låta het «I feed you my love». Jeg bodde da i København og tok bare toget over til Malmø, med kokkedrakta for å heie. Det var som å ha Eurovision i to land samtidig, for det var mye og god stemning både i Malmø og i København.

Hva er ditt beste Melodi Grand Prix-minne?
– Helt klart 1984 da jeg for første gang var publikum i salen. Jeg var invitert dit som 17 åring. «Ungdommens radioavis» ville lage reportasje med meg. De var nysgjerrig på hvem jeg var, som var så stor fan. De trodde jeg var ironisk. Det var jeg ikke! Jeg elsket det. Jeg husker særlig hvor omsorgsulle og snille Lage Fossheim og Eyvind Rølles var med meg, som var kommet fra lille Hunndalen og til byen for å oppleve MGP for første gang. Siden har jeg vært tilstede på samtlige norske finaler, med unntak av 1987, da hadde jeg litt andre ting å tenke på, som nyforlovet, forelsket tenåring.

Hva betyr MGP/ESC for deg?
– Det er som en motor som trekker meg fram gjennom året. Uten mgp og esc mister jeg noe av framdriften. Det merker jeg i år når det er avlyst. Avlysingen er så tung for meg at jeg ikke har klart å engasjere meg så mye i årets låter som jeg hadde ønsket meg. Å høre årets låter føles litt som et evigvarende likskue. Så jeg har beskyttet meg litt ved å holde litt avstand. Men engasjementet er tilbake nå, og jeg har Italia som favoritt i år, og gleder meg veldig til MGP 2021 med fem nye delfinaler og stor finale.

Hvorfor er du fan av MGP/ESC?
– Aller meste fordi jeg er glad i Europeisk musikk. Det treffer meg bedre enn for eksempel amerikansk. Så gir det en sterk følelse av en europeisk identitet og fellesskap, takket være en rik historie og felles opplevelser gjennom mer enn 60 år.

Når ble du fan av MGP/ESC?
– I 1978 da Jahn Teigen vant Eurovision på sin måte ved å gjøre 0 poeng til en måte å vinne på! Ikke bare var det god underholdning. Det var også en livsvisdom i det. I foredraget mitt «Optimist – for sikkerhets skyld» bruker jeg dette som et eksempel. Å bruke et tap til å vinne er selve definisjonen på å være optimist.

Var det noe som gjorde at du ble fan? En ytre påvirkning eller noe?
– Ja, det var som jeg sa om Teigen i 1978. Men det var nok stemningen hjemme i stua som gir meg gode assosisjoner. Det var noe magisk over å se direktesending fra så mange land inn til en liten boks i stua i Hunndalen.

Hva liker du med MGP/ESC?
– Galskapen, frivillig og ufrivillig humoristiske bidrag, og mye vakker musikk fra artister vi ikke hører så mye til på norske spillelister ellers i året. Dessverre.

Er det noe du ikke liker med MGP/ESC?
– Jeg synes ofte at en del av fansen blir litt for opptatt av å krangle om ting som er umulig å diskutere: Smak og behag. Det var så ille en stund at jeg valgte å lage en egen Facebookgruppe (Tangens Grand Prix Boble) der vi ikke først og fremst skal diskutere og krangle, men simpelthen dele med hverandre hva vi begeistres av i MGP og Eurovision. MGP og Eurovision er for meg en kilde til glede og begeistring, ikke krangel og konflikt.

Hva mener du kan forbedres med MGP/ESC?
– Jeg synes MGP med sin 2020 variant har funnet en formel som de kan beholde i mange år. Fem delfinaler, med fire låter og en stor finale. Så er det åpenbart at jeg ønsker meg et sikrere avstemningssystem. Så ønsker jeg meg mer åpenhet fra NRK om hvordan ting bestemmes, og av hvem. Hvem plukket for eksempel ut de forhåndskvalifiserte i årets MGP, og hvorfor?

Hvordan er MGP/ESC i fremtiden? Hva ser du for deg? Hva håper du på?
– På sikt tror jeg at både MGP og ESC blir mer og mer av en sammensmelting av en TV-sending, og en netthendelse. Kanskje vil finalen om tjue år sendes på datidas variant av YouTube med sterk deltakelse fra seere i hele verden? Personlig håper jeg at EBU og NRK fortsetter å fornye konseptet litt hvert år. Hemmeligheten til suksessen og det lange livet til Eurovision ligger i balansen mellom tradisjon og fornyelse.

Favorittvinner i MGP og ESC? Av de som har vunnet konkurransen.
– Jeg har jo nevnt «Fairytale». Men av alle vinnere så står fortsatt Severine fra Monaco og vinneren «Un banc, un arbre, un rue» som den sangen som gir meg den mest genuine og øyeblikkelige Grand Prix-følelsen. Jeg var fire år da den vant, så jeg har antakelig snappet den opp da mine tidligste minner ble formet.

Vi takker Anders M. Tangen for å ha satt seg tid til å stille til intervju for escNorge!

Vil du gjenhøre favorittene til Anders? Ikke noe problem! De finner du her:

Vil du være med i denne serien? Da kan du sende inn dine svar til: [email protected]

Husk bilde av deg selv, og si gjerne litt om deg selv også!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien