Dette er fansen bak verdens største musikkonkurranse: Ingunn Alice Fanebust

Ingunn Alice Fanebust. Skribent escNorge

Velkommen til escNorges sin serie som vi har valgt å kalle «Dette er fansen bak verdens største musikkonkurranse».


I denne serien presenterer vi i escNorge noen av de mange fans i landet som er fan av denne fantastiske konkurransen, nærmere bestemt Eurovision Song Contest (ESC). I denne serien vil dere få bli kjent med ulike fans, og høre hva deres forhold er, til nettopp Eurovision! Nå er det dags for å slå av en prat med Ingunn Alice Fanebust, som også er en del av team escNorge!

Navn: Ingunn Alice Fanebust
Alder: 41
Jobb: Lærar
Hobby/Fritid: MGP/ESC, jul og familie.

Ingunn, hva er ditt favorittbidrag i Eurovision gjennom tidene?
– Sangen «Hold me now» som representerte Irland i 1987, framført av Johnny Logan

Noen her som kunne holdt Johnny Logan?

Hva er ditt favorittbidrag som har deltatt i Melodi Grand Prix da?
– Maria Mittet , som i 2008 heitte Maria Haukaas Storeng og framførte låta «Hold on be strong». Jeg kunne ha nevnt mange flere, men den låta trekker det lengste strået.

My child, hold on be strong!

Hva er ditt favorittår i Melodi Grand Prix?
– Jeg synes MGP bare blir bedre og bedre. 2018 var nok et favorittår, men 2019 var knallbra òg. Kanskje fordi begge de årene har jeg vært på selve finalen og sett den live. Artistene er så mye bedre live enn gjennom tv-skjermen.

Hva er ditt beste Eurovision-minne?
– Da Norge vant i 1995 med sangen Nocturne. Jeg var mest opptatt av at hun som sang de få ordene, Gunnhild Tvinnereim, var fra mitt nærområde, og at det var «vi» som vant den gangen. Jeg var skikkelig stolt, og lykkelig over at Norge skulle få holde ESC året etter på grunn av Gunnhild. I ettertid ser jo jeg at Rolf Løvland sin rolle var vel den avgjørende, men som 16 åring tenkte jeg ikkje på det.

Hva er ditt beste Melodi Grand Prix-minne?
–Det å få oppleve MGP-finalen live for første gang i 2019 sammen med mine 4 søstre. Beste bursdagsgaven jeg noen sinne har fått! Alt det som skjer rundt og utenfor selve finalen er også bare helt fantastisk. Alle de vakre menneskene vi blir kjent med fordi de har den samme interessen. MGP er bare glede fra ene enden til den andre.

Hva betyr MGP/ESC for deg?
– Det betyr utrolig mye, kanskje for mye? Det er 2 ting jeg gleder meg til gjennom året, det er MGP/ESC og jul, og det har jeg gjort siden jeg var liten jente. Jeg blir glad bare av å tenke på at så mange nasjoner samles til en musikkonkurranse der ingen egentlig blir tapere. Alle som deltar er vinnere i utgangspunktet, og alle får promotere seg selv, samtidig som vi som elsker musikk får mye underholdning servert på gullfat.

Hvorfor er du fan av MGP/ESC?
– Jeg tror det handler om underholdningsverdien, at det er musikk i alle slags sjangrer, flotte, stygge, morsomme og rare kostymer, spektakulære og underholdende show, og ikke minst at det gir meg en grunn til å argumentere for at mitt syn på de ulike bidragene er det eneste rette synet 🙂 MGP/ESC er en stor fest med glitter og glam!

Når ble du fan av MGP/ESC?
–Tidlig på 80-tallet var dette en av de tv-programmene familiene samlet seg rundt en lørdagskveld. Mine foreldre og søsken såg på, og derfor gjorde jeg det og. Min far tok opp ESC 1984 på video, og jeg såg programmet igjen og igjen, og ble fullstendig facinert av innholdet. At Norge vant året etter med Bobbysocks , gjorde ikke interessen mindre. Jeg var da som 5-6 åring hektet på musikken, showet og alle de vakre klærene deltagerene gikk i.

Var det noe som gjorde at du ble fan? En ytre påvirkning eller noe?
– Som nevnt, så var nok familiens generelle interesse starten på at jeg blei hekta. Jeg er nok den ivrigste i familien nå, men de ligger ikke så langt unna meg de andre heller. Jeg blei så betatt av damene som representerte Storbritannia i 1984, det samme med svenskene det året, og at Norge vant i 1985 i rosa paljetter fikk nok meg til å alltid ville se på ESC.

Hva liker du med MGP/ESC?
– Det meste! Glitter og glam, show og musikk, vakre og rare låter. Alle variablene man kan oppleve i ett og samme program.

Er det noe du ikke liker med MGP/ESC?
–T ja, jeg blir dypt fortvilet når sanger jeg har hatt i bunnplassering på min rangeringsliste vinner, som i 2017 da Portugal vant med sangen «Amar pelos dois» fremført av Salvador Sobral . Da skulle jeg ønske vi kunne begynne på nytt, og at folk måtte høre mine argument før de stemmer igjen, slik at en av de jeg har på topp-10 listen min kan stå øverst på pallen. Heldigvis er dette noe som sjelden skjer.

Hva mener du kan forbedres med MGP/ESC?
– Ikke så mye annet enn at man MÅ ha en backup ved stemmegiving, som gjør at folket kan stemme frem vinnerene, og ikke en jury. Jeg er for både internett-stemmer og sms stemmer.

Hvordan er MGP/ESC i fremtiden? Hva ser du for deg? Hva håper du på?
– Jeg håper MGP/ESC gjør som de har gjort hittil, for jeg er fornøyd med det slik det er. Jeg har ingen behov for store forandringer. Det eneste vi fikk erfare i år er at ESC blir avlyst pga Korona, det håper jeg vi slipper oppleve igjen. Får helt abstinenser av å måtte vente enda et år på det fantastiske programmet.

Favorittvinner i MGP og ESC? Av de som har vunnet konkurransen.
– Er det lov med flere? «La de swinge» med Bobbysocks i 1985 er den soleklare norske favoritten. Fra andre land er det «Rise like a Phoenix» som Østerrike vant med i 2014, og Serbia sin «Molitva» som vant i 2007.

Vi takker Ingunn Alice Fanebust for å ha satt seg tid til å stille til intervju for escNorge!

Vil du gjenhøre favorittene til Ingunn? Ikke noe problem! Her er et par av dem:

La det swinge til du mister absolutt all kontroll!
Out of the ashes kom Conchita Wurst og vant hele Eurovision!
Mooolitvaaa ?

Vil du være med i denne serien? Da kan du sende inn dine svar til: [email protected]

Husk bilde av deg selv, og si gjerne litt om deg selv også!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien