EBU annonserer endringer for Eurovision 2021

Reglene for Eurovision Song Contest er endret for å sikre at det VIL bli Eurovision Song Contest 18-22. mai 2021, og i mange år fremover, uansett hva.

– Erfaringene vi har tatt med oss fra våren 2020, er at vi må planlegge for en eventuell global krise, og vi har skreddersydd konkurransens regler for å være forberedt. Vi må kunne være mer fleksible og gjøre endringer, til og med formatet i seg selv, og hvordan vi organiserer arrangementet i disse utfordrende tider, sa Martin Österdahl, Eurovision Song Contests nye «Executive Supervisor».

Eurovision Song Contest 2021 vil avholdes i Ahoy arena, Rotterdam. Datoene er satt til 18. 20., og 22. mai 2021.
Foto: Charles Batenburg / Eurovision.tv

Reglene for Eurovision Song Contest 2021 er godkjent av referansegruppen, konkurransens styre, og ble videreformidlet til alle medlemslandene til EBU som ønsker å delta i neste års konkurranse.

Som et ledd i tiltakene for å sikre at vi får mange flere år med Eurovision Song Contest, har referansegruppen besluttet, på ett års prøvetid, å fjerne forbudet mot å bruke forhåndsinnspilte bakgrunnsvokaler (harmonier).

Tanken bak endringen er å tilby deltakende kringkastere muligheten til å utforske nye kreative ideer, få muligheten til å reise med en mindre delegasjon og redusere de tekniske utfordringene på vertskanalen.

Det gjør det også mulig for låtskrivere og produsenter å presentere arbeidet sitt så nært som mulig studioversjonene av låta og, viktigst av alt, sikrer at konkurransen følger tiden og holder seg moderne.

Bruken av innspilt bakgrunnsvokal vil være helt valgfritt. Hver delegasjon kan velge å bruke korister, enten de er på eller bak scenen. En kombinasjon av både live korister og forhåndsinnspilt er også tillatt. Alle hovedvokaler skal fremdeles være helt live.

NPO, NOS og AVROTROS i Nederland jobbet hardt i samarbeid med EBU om forberedelsene for neste års Eurovision og alle utfordringene som kan være i vente.

– Vi må tilpasse oss alt som skulle skje i fremtiden, selv om vi helst vil, og håper på at vi kan komme tilbake neste år med konkurransen som vi kjenner og elsker den med en fullsatt arena med fans og delegasjoner, sier Österdahl

Han legger til: – Det er mitt oppdrag å sikre at Eurovision Song Contest holder seg relevant og moderne, men samtidig tro til konkurransens tradisjoner, verdier og historie. Når vi bringer konkurransen tilbake i 2021, bringer vi det tilbake for godt!

Ny Executive Supervisor for Eurovision Song Contest! Martin Österdahl tar over stillingen etter norske Jon Ola Sand.
Foto: Sören Vilks / eurovision.tv

Q&A med Martin Österdahl, Eurovision Song Contests nye «Executive Supervisor».

Hvordan kan du garanterer for at det blir en konkurranse neste år?
– Vi har oppdatert reglene for Eurovision Song Contest slik at hvis det blir nødvendig, er vi i stand til å gjøre endringer i formatet til showet og organiseringen av arrangementet, for å gjøre at konkurransen fortsatt kan finne sted, til tross for restriksjoner pålagt oss av et nå ukjent scenario. De gamle reglene tillot ikke dette.

Hva slags endringer ser du for deg?
– Det er foreløpig for tidlig å spekulere i forskjellige scenarier som vi kan komme til å bli møtt med, og eventuelle endringer det medfører for neste års eller fremtidige Eurovision sendinger. Det er selvfølgelig vårt største ønske at vi kan komme tilbake neste år med konkurransen slik vi kjenner og elsker den idag, med en fullsatt arena med fans og delegasjoner.

Hva har endret seg i reglene for bruk av støttevokal ved Eurovision Song Contest?
– Tidligere år måtte alle vokalene fremføres live på scenen, om det så var foran eller bak kameraet. Selvom hovedvokalen fortsatt mp fremføres helt live på scenen, gir vi nå kringkasterne muligheten til å inkludere bakgrunnsvokal som er spilt inn på forhånd i opptreden.

Hvorfor bestemte du deg for å gjøre endringen?
– Vi tror at det å tillate forhåndsinnstilling av bakgrunnsvokaler øker det kreative potensialet og mangfold. Det er også med på å modernisere Eurovision Song Contest. Det lar også låtskrivere og produsenter presentere arbeidet sitt så nært som mulig den opprinnelige komposisjonen. Endringen gir også fleksibilitet for deltakende kringkastere til å minimere størrelsen på delegasjonene, og dermed spare kostnader.

At vi nå tillater innspilt bakgrunnsvokal bidrar også til å redusere den tekniske belastningen og kostnadene for vertsnasjonen. Alt dette bidrar til bærekraftig drift av konkurransen.

Vil en delegasjon fortsatt kunne bruke korister live på eller av scenen?
– Ja. Bruken av innspilte bakgrunnsvokaler er helt valgfritt.

Er det noen krav for innholdet i de innspilte bakgrunnsvokalene?
– De forhåndsinnspilte vokalene kan ikke inneholde hovedvokalen til artisten/bandet som opptrer eller vokaler som sikter mot eller har som mål om å erstatte eller unødig assistere selve artisten sin vokale liveopptredenen på scenen.

Kan en sang fremføres med live og innspilt bakgrunnsvokal?
– Ja. En sang kan fremføres med en kombinasjon av live og innspilt bakgrunnsvokal, om det er ønskelig.

Vil det være en grense for antall vokalister man kan bruke på en forhåndsinnspilling?
– Nei. Av hensyn til kreativiteten, og i tråd med moderne produksjonsteknikker, er det ingen grenser for hvor mange vokalister man bruker i innspillingen. Den friheten gis til delegasjonene.

Er regelendringen permanent?
– Nei, ESC sin referansegruppe gikk med på å prøve endringene i ett år. Som med alle regler for Eurovision Song Contest, vil den bli gjennomgått etter neste års begivenhet.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien