Vasil vant World Folk Vision

Det som skulle vært årets representant for Nord Makedonia, Vasil Garvanliev, fikk ikke oppleve hvordan Eurovision kunne vært, men gikk helt til topps i en annen konnurranse.

I 2017 ble det opprettet en festival som heter World Folk Vision. Den kom til via det Eurasiatiske råd av kultur, vitenskap og utdanning som en del av implementeringen World humanitarian progam, tatt opp av Roma-konvensjonen «om samarbeid i Eurasia på kultur, vitenskap og utdanning. «

Festivalen er en årlig tre-dagers festival, ikke helt ulikt vår Eurovision, med kvartfinale,semifinale og en finale. Det konkurreres i forskjellige sjangre, og det er en del for voksne og en del for barn. De som er med i konkurransen er enten folk med erfaring fra bransjen eller det kan være folk uten erfaring. De må ha et nummer som er ca 3 minutter langt og være i en av sjangrene jazz, pop, rock, kor, folk.

Vasil ble kontaktet av Global Cultural Iniative, som hadde fulgt han lenge, for å spørre om han ville være med som gjesteartist for å representere Macedonia i Doha, der finalen skulle holdes. Pga Covid-19 ble finalen i år arrangert via nett for første gang. 4000 deltakere, 5 kontinenter, og bare 3 vinnere (sang, dans, instumental). Vasil selv sier: «Jeg valgte å delta med låten Gerdan – for det var låta som fikk meg hjem og den oppsummerer hva Macedonia er for meg. Og det betalte seg i stort monn!»

Etter millioner av stemmer, og en global jurye bestående av 44 medlemmer, ble Vasil vinneren i kategorien for vokal/sang.

En rørt og takknmemlig Vasil sier «dette er beviset på at selv i tøffe tider kan gode ting skje. Vi må stå sammen og støtte hverandre – drømmer kan blir virkelige og hardt arbeid lønner seg».

Her er låta som fikk Vasil helt til topps

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien