Blogg: Nei, Knut Nærum; Eurovision er ikke en drikkelek.

Ketil Mørland er en av musikere som har brukt MGP og Eurovision til å vise fram musikken sin for et større publikum. Foto: Alexander Gjørøy / escNorge

Dagen etter søndagens finale i Maskorama skrev satiriker, forfatter og komiker Knut Nærum, som er mest kjent som et mangeårig medlem av panelet «Nytt på Nytt» en kommentar i Dagbladet. Han skrev om mangelen på programmer på norsk TV der artister og musikere får gjøre ting de kan:

«Jovisst får man fortsatt synge på tv, men man må i så fall a) synge noe fra en sjanger man ikke kan, som i «Stjernekamp», b) synge andres sanger, som i «Hver gang vi møtes», eller c) synge forkledd som en enhjørning eller et troll eller en prydbusk, uten nødvendigvis å være sanger. Eurovision Song Contest regner jeg ikke med, siden det åpenbart ikke er et musikkprogram, men en drikkelek.»

Dette kan jeg bare ikke la bli stående uten å svare. Så her er mitt svar.

Eurovision og MGP er jo nettopp et sted hvor musikere og andre kan dyrke musikken. Enten en har det som jobb, eller som lidenskap. Her er jeg i studio på grunn av nettopp MGP.

IKKE UENIG

Jeg vet at mange leser bare overskriften. Noen henger kanskje med i de fire første setningene. Så er det noen kjempesmarte og tålmodige som henger med helt til slutt. For de som kun leser overskriften så ser det ut til at Knut og jeg er kjempe-uenige her, og at jeg synes Nærum er en dust. 

Det stemmer ikke. Knut Nærum og jeg er tidligere kolleger på komi-scenen og jeg har stor respekt for hva han står for. Også i kommentaren hans «La dem ta av seg maska». Jeg er faktisk enig i det aller meste. Det mangler gode programmer der musikere og andre artister får gjøre det de faktisk kan, og lever av. Mer av det.

NEDLATENDE

Men så synes jeg Knut Nærum plumper uti med begge beina og blir nedlatende når han i sin oppramsing av ulike underholdningsprogrammer med musikk skriver : «Eurovision Song Contest regner jeg ikke med, siden det åpenbart ikke er et musikkprogram, men en drikkelek»

Da faller dessverre mye av det øvrige resonnementet til Nærum sammen. For Melodi Grand Prix og Eurovision Song Contest er jo nettopp et eksempel på et program hvor artister og musikere får vise fram musikken sin.

Ikke bare får de vist fram musikken sin, men de får vist fram sin aller nyeste musikk.

16.januar får vi den første av fem delfinaler i MGP 2021. Gjennom disse skal vi finne 12 finalister som skal konkurrere om å representere Norge i Eurovision i Mai. 

RESPEKT

I år ble det sendt inn rundt 1000 låter. Mange av disse er spilt inn i små og store studioer rundt om i landet, og vurdert av lyttegrupper i ulike aldre. Noen fra musikkbransjen. Men de fleste helt vanlige folk. 

Så skal altså 26 av disse nye låtene presenteres gjennom seks lørdager på NRK. 

Tenk for en jobb musikere over hele landet har lagt ned i dette. Både de som blir tatt med i Melodi Grand Prix og de som i denne omgangen ikke har fått æren. 

Å nedvurdere denne innsatsen til å kalle det en drikkelek er stygg hersketeknikk. 

I den tida vi nå lever i, hvor kulturarbeidere og musikere er tatt i fra store deler av sin mulighet for å utøve yrket sitt vik neste års Melodi Grand Prix bli viktigere enn noen gang. Både for bransjen, men også for seerne som trenger noe å samle seg rundt. 

Jeg klarer nesten ikke å vente på å høre hva albanske musikere har fått til i sin Festivali i Këngës. For oss Eurovison fan er dette en stor musikkfest med levende orkester, og både avansert og enkel pop-musikk. Så følger San Remo i Italia med sin nasjonale uttaking. 

Alt dette er respektabel utøvelse av musikk. 

DRIKK GJERNE

At noen har en drikkelek når de ser Melodi Grand Prix er bare gøy! Det er nok av ting å lage «bingo av» i dette konseptet.Det finnes de som har drikkeleker når de ser partilederdebatt før Stortingsvalg også. En Jägermeister hver gang Støre sier «brede løsninger», eller når Trygve «Fuglesekremsel» Vedum sier «tjenester nær folk». Det er også bare gøy. Men det reduserer ikke en politisk debatt til en drikkelek av den grunn. 

Så om bare få uker kan Knut Nærum ta seg en liten knert i glasset, sitte i sofaen og se norske musikere presentere nyskreven musikk i seks uker i beste sendetid på NRK. Og forresten, Melodi Grand Prix er snart det eneste musikkprogrammet hvor det ikke er tillat med auto-tune. Så her må du virkelig kunne greiene dine, altså musikk, for å lykkes. Og Knut skulle du ha blitt nysgjerrig på noe av denne musikken, så kan du her få se og høre Kjetil Mørlands bidrag i MGP 2019, som også bildet i artikkelen er hentet fra. Fortell meg gjerne hvilken drink du tok til denne låta ?

Anders Martinius Tangen, foredragsholder, musikkentusiast og skribent i escNorge

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien