Blogg: Hva med… Bendik Qvam?

Bendik……hvem? Det kan hende det er det du tenker når du leser dette. For veldig mange er nok Bendik Qvam et ukjent navn. Men dersom det stemmer at han er med i årets MGP så kan det bety at han står for et av de mest spennende bidragene på flere år.

Musikk med elementer av folkemusikk er ofte en suksessformel i MGP og Eurovision. Det så vi jo senest med KEiiNO i 2019. Bendik Smedåsgjelten Qvam er 25 år gammel, og kommer fra Fåset. Han er multi-instrumentalist. Han spiller bukkehorn, munnharpe, seljefløyte, gitar og andre strengeinstrumenter samtidig som han har en helt fabelaktig bass-stemme. Bare se og hør her:

https://www.facebook.com/watch/?v=672921146716825

Bendik er en travel og produktiv fyr. Nylig spilte han på den digitale festivalen folkemusikkfestivalen Introfolk og og kom der til finalen. Han har også mottatt stipend fra Gramo. 20 desember har ha to julekonserter i Tynset kirke.

Men han er ikke bare folkemusiker. Han avsluttet i 2019 studier ved populærmusikklinja på Westerdals OSLO Act.

I 2020 ga han ut sitt første album «Fark» med prosjektet «Bendik Qvam». Der har han med seg Kenneth Lien på munnharpe, Thorleif Bratval på gitar, Gaute Valdemar Lätt Furholt på bass og Even Gabrielsen på trommer.

Selv karakteriserer han på sin egen side musikken som :

«norsk folkemusikk, som beveger seg i alle mulige retninger av sjangre og lydbilder. Musikken har en stor dose lekenhet og melankoli og en dæsj power. Bendik spiller blant annet bukkehorn, et særegent ur-instrument med en sår, eldgammel klang. Dette instrumentet har tiltrukket mye oppmerksomhet både gjennom sosiale medier og scener rundt omkring i landet. Musikken fra platen er en blanding av arrangert folkemusikk, primært fra Nord-Østerdalen, og nykomponert folkemusikk. Dette er låter som Bendik har jobbet med de siste årene»

Denne uka hadde Bendik en annonse i sosiale medier til et innslag i MGP. Her søkte han etter mennesker som på ulike måter synliggjør mangfoldet blant oss.

Med en slik annonse, nylig plateslipp og bakgrunn fra Westerdals, hvor vi vet at musikksjef Stig Karlsen har vært innom flere ganger for å oppfordre dem til å sende inn låter til MGP, ja da er det ikke akkurat rakett-forskning å anta at Bendik Qwam kan være klare for å delta med en spennende folkemusikk-pop låt i MGP 2021.

Her er en smakebit fra noe han har lagt ut på YouTube av musikken sin:

FAKTA:

Bendik Smedåsgjelten Qvam: 25 år gammel. Fra Fåset i Tynset kommune i Innlandet.

Multiinstrumentalist og utdannet ved populærmusikklinja på Westerdal

Vant landskappleiken i 2019 i sin klasse i bukkehornspill foran blant andre Dronning Sonja

Aktuell med plate i 2020 med prosjektet «Bendik Qvam».

Følg ham:

Facebook: https://www.facebook.com/bendiksq

Spotify: https://open.spotify.com/artist/3LjThsOdCvZLFqnOm192oH?si=PUU49uC0QKGP3dn8lQKZVA

Anslått sannsynlighet for MGP-deltakelse i 2021: 35%

Del:
Relaterte artikler
Eurovision 2023
2022: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien