Blogg: Delfinale 2 er mer åpen enn det kan se ut til

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Det kan godt være at Maria Solheim er den som treffer tidsånden og folkesjela best i kveld. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

På papiret, altså oddsen, kan det se ut til at kveldens delfinale er Raylee mot røkla, og at hennes låt «Hero» går videre på ren walkover. Jeg er slett ikke helt sikker på det.

Er det én ting jeg har lært etter å ha fulgt MGP og Eurovision i førti år så er det at du ikke vinner ved å være som alle andre. Det handler om på en eller annen måte å skille seg ut.

Tidsreise

I kveld skal vi gjennom fire musikalske tiår med hver sine retninger. Vi får Ketil Stokkans sekstitalls saxofonpop og en Stokkan ikledd knall rosa dress, rosa sko med speilfliser på og rosa briller. Vi får en Raylee på stereoider i åttitallstapning, vi får full dans og trøkk med Daniel Owen og hans dansecrew i R&B-låta «Psycho», og som representerer 2000-tallet. Så, litt i kontrast til alt dette får vi norsk visepop fra Maria Solheim og hennes «Nordlyset». Du kan si hun representerer 70-tallet i kveldens musikalske miks.

I hvilken av disse fire genrene føler folk seg mest hjemme? Vil vi danse våre sorger bort med Raylee, vil vi kjenne nostalgien og fnise borti kroken til Stokkan eller trenger vi Marias trøstesang på norsk. En sang som er som skapt til trøst akkurat på en dag som dette med et skremmende nyhetsbilde, preget av spredningen av muterte virus og ny nedstengning. Hvor mange av oss lengter hjem og inn i det trygge.

Sceneshowet avgjør

Jeg tror ikke det er gitt på forhånd at det er Raylees spektakulære dans som treffer de fleste seerne hjemme i kveld. Jeg tror også at det er mer sannsynlig at hun vinner, enn at en av de andre gjør det. Men jeg er ikke like sikker som oddsen. Oddsen mener det er 57% sannsynlighet for at Raylee vinner. Derfor tar jeg en liten sjans og tipper Maria som kveldens vinner av delfinalen. Alt henger sammen med hvordan sangene blir på scenen. Blir Raylee for mye og for overtent, Stokkan for rar, og Daniel Owen for moderne kan plutselig Maria Solheim og «Nordlyset» bli den som samler de aller fleste. Særlig nå når det er så mange som er tvunget til å sitte foran skjermen.

For bra?

Jeg har sett flere utenlandske reaksjonsvideoer (ekstern lenke) som uttrykker «wow» over den nydelige melodien med «scandinavian vibes». Det er noen som sier at denne neppe kvalifiserer seg til finalen fordi den er for bra. Dagbladets Anders Grønneberg er blant de som skriver akkurat det. Hmm, når hørte jeg det sist om en Eurovision-låt? Tja, senest i 2016 da Salvador Sobral vant med sin 50-talls orkestrale ballade «Amar pelos dois». Noen mumlet det også om den regjerende Eurovision-vinneren fra 2019, Duncan Laurence og låta «Arcade», som ble en stor hit og blant annet gjestet VG-lista Topp 20 i 2019.

Jeg er etter å ha sett MGP og Eurovision i førti år hellig overbevist om at vi ikke kan tenke oss fram til hva som funker og funker. Det som funker er å følge hjertet, og stemme på den sangen som rett og slett treffer deg i kveld. Det befriende er jo at om den sangen du liker best ikke går videre, så kan den få et wildcard og få finaleplass likevel. God fornøyelse i kveld!

Anders M. Tangen, escNorge

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien