Vurdering Finland: «Dette tror jeg rett og slett kan bli magisk!»

Foto: Yle/Mona Salminen, Milla Määttä

Årets finske utvelgelse, UMK avholdes førstkommende lørdag, og noen av oss i teamet har vurdert de syv låtene som konkurrerer om å bli Finlands representant i årets Eurovision Song Contest.

Finalen av Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) avholdes lørdag den 20. februar kl. 21:00 lokal tid (20:00 her) i Mediapolis tv-studio i Tammerfors. Konkurransen blir også sendt online.

Vurderingen vår skjer etter den vanlige Eurovision-skalaen, med poeng fra 1-8, 10 og 12 poeng. I tillegg har alle gitt en liten kommentar til de fleste låtene.

De som har vært med og vurdert låtene er:

Bidragene:

Vi har vurdert bidragene i den rekkefølgen de opptrer på lørdag.

Teflon Brothers X Pandora . «I Love You»

Alexander – 12 poeng: Ekstremt fengende, dansbar og lett å synge med på. Det er mange som blander språk, og her funker det fett! Det finske språket gir låta noe ekstra, og jeg tar meg selv i å synge med på de finske versene. Vi trenger en gøy låt i Eurovision. Krysser fingrene for at finnene er enig, og vil ha denne til Rotterdam!

Tove – 7 poeng:  Fengende refreng og god driv.

Knut Olav – 6 poeng.

Charlotte – 7 poeng: 90-talls-dance blandet med litt schlager og nesten noen “Take on me»-tangenter også! Det blir “too much” til tider, men likevel veldig gøy og fengende.

Tommy – 8 poeng: Fengende, morsomt og en liten lykkepille av en låt. Kanskje denne som vinner i Finland? Men vær forsiktig, den setter seg veldig lett på hjernen!

Mandy – 6 poeng:  Denne setter seg så lett på hjernen! Gøy med retro-feelingen. Blir i kjempegodt humør, men den blir litt for «lett» og repetitivt i ESC-sammenheng.

Endre – 8 poeng: Utrolig gøy med den her Retrospill fokuset i sangen. Denne sangen er veldig fengende, men jeg er kanskje mer med på refrenget enn med den finske rappen. Gleder meg til å se hva de gjør ut av sceneshowet! Årets guilty pleasure!

Heidi – 7 poeng: Digger 80-talls-vibben i refrenget, men er ikke helt solgt på finsk hiphop. Setter seg lett fast på hjernen!

Aksel – «Hurt»

Alexander – 6 poeng:  Aksel er tilbake med en fin ballade. Den er ikke så hakkete som fjorårets bidrag, men jeg savner noen spennende elementer.

Tove – 10 poeng: Nydelig stemme. Fin ballade med mange følelser. Litt sart og vakker.

Knut Olav – 7 poeng: Vokselåt. Aksel har kanskje den beste stemma i feltet.

Charlotte – 10 poeng: Nydelig ballade. Overrasker meg ikke om dette blir vinneren i Finland.

Tommy – 5 poeng: Småpent, fin tekst. Blir allikevel litt kjedelig i lengden. Mangler magien fra låten han vant umk med ifjor.

Mandy – 7 poeng:  Koselig låt dette her, liker versene spesielt godt. Stemmen til Aksel er nydelig, men mot slutten av låta ramler jeg litt av når koret kommer inn. Refrenget oppleves svakere enn versene.

Endre – 7 poeng: En fin ballade. Liker denne låta bedre enn hans år fra i fjor. Samtidig synes jeg Oskr’s låt er en bedre ballade. Denne blir fort veldig repetativ. Men en god låt.

Heidi – 10 poeng: Elsker den sarte, såre stemmen til Aksel. Låta er nydelig, og den bygges opp veldig vakkert.

Laura – «Play»

Alexander – 7 poeng:  Det kunne fort vært sju slike låter i årets UMK, men Yle har klart å begrense seg til én. Laura har stått på Eurovision-scenen før (for Estland), så det ville vært et trygt valg. Låten skiller seg kanskje ut i UMK i år, men i Eurovision ville den nok blitt for anonym.

Tove – 3 poeng.

Knut Olav – 6 poeng.

Charlotte – 7 poeng: Fengende poplåt dette her, men mangler kanskje det lille ekstra?

Tommy – 3 poeng: Feltets skuffelse for min del, da jeg tidligere har likt Lauras låter, og hennes ESC 2017 låt var en av mine favoritter. Dette blir for kjedelig og repeterende for min del.

Mandy – 5 poeng: Ikke det beste Laura har kommet med. Det blir litt tannløst og repetitivt. Får ikke helt tak på teksten heller. Helt grei poplåt, hverken mer eller mindre.

Endre – 6 poeng: Synes Laura kommer med en fin låt. Den skiller seg kanskje ikke så ut i et sterkt felt. Synes det er gøy å se henne skinne alene med en god poplåt. Skulle ønske den hadde løftet seg litt mer.

Heidi – 5 poeng: En helt enkel poplåt med ett litt spennende countrypreg. Skulle ønske det var dette preget som hadde blitt fremhevet.

Danny – «Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua«

Alexander – 12 poeng: Kombinasjonen av finsk, stemmen til Danny og måten han fremfører den på er bare så utrolig flott! Denne traff meg rett i hjertet.

Tove – 2 poeng.

Knut Olav – 8 poeng: Stemningsfullt og nedpå. Det er noe ekte og nært over låten som jeg liker. Har vokst veldig på meg.

Charlotte – 5 poeng: Er dette Finlands Johnny Cash? Ganske så fint, men også litt stillestående for min del.

Tommy – 7 poeng: Kjempefin låt, som jeg har blitt glad i. Det er noe rørende ved at han synger om sin egen begravelse. Realistisk sett er nok denne sjanseløs i ESC, men skal ha poeng for å ha gitt meg en fin opplevelse.

Mandy – 2 poeng: Småkoselig og sikkert herlig nostalgisk for folk i Finland, men dette er ikke min type låt i det hele tatt. Når det endelig skjer noe de siste 15 sekundene, er det for sent.

Endre – 4 poeng: En veldig nedpå låt. Den er jo fin, men den klarer ikke å fenge meg helt. Samtidig synes jeg at låta er litt for «lett» i oppbygningen.

Heidi – 4 poeng: Danny har en fin stemme, og låtens betydning er rørende, men den blir for stillestående for meg.

Oskr – «Lie»

Alexander – 7 poeng: Denne minner meg om Tysklands «You Let Me Walk Alone» fra 2018, men den griper ikke tak i meg på samme måte. Oskr har en behagelig stemme, som kler låta.

Tove – 12 poeng:  Vakker låt, fin stemme som treffer meg.

Knut Olav – 6 poeng.

Charlotte – 6 poeng: Veldig fint dette her. God stemme. Men kanskje litt stillestående i lengden.

Tommy – 5 poeng: Småpen låt, liker stemmen hans. Føler allikevel låten blir litt kjedelig i lengden.

Mandy – 12 poeng:  Dette er en kjempevakker sang. Teksten er nydelig og historien Oskr forteller er hjerteskjærende. Vil høre den igjen og igjen. Min favoritt i årets finske line-up.

Endre – 10 poeng:  Denne låta synes jeg er rett og slett vidunderlig vakker! Oskr har en utrolig behagelig stemme, og det er en sterk låt som treffer. Om ikke denne vinner UMK, så skal den ivertfall ligge på spillelista mi videre!

Heidi – 12 poeng: Denne låta går rett i hjertet på meg, både melodi og tekst. Oskr har en utrolig flott stemme og han fremfører «Lie» med følelse og innlevelse. Jeg tror på ham, og føler meg berørt.

Blind Channel – «Dark Side»

Alexander – 10 poeng: Det overrasker meg ikke om denne stikker av med seieren i UMK. Akkurat passe bråkete for Eurovision, og den fester seg.

Tove – 4 poeng.

Knut Olav – 12 poeng:  Herlig og røff metal, elsklåt.

Charlotte –  8 poeng: Dette er vanligvis ikke min sjanger, men denne er jo ganske kul. I et felt med en del rolige låter, skiller den seg ut.

Tommy – 6 poeng:  Dette hører man er en veldig god låt, minner om Linkin Park etc, band som var populære på tidlig 2000-tall. Litt støyende for min del, men tror denne kan fenge veldig mange, og ikke minst score en del poeng fra juryen.

Mandy – 10 poeng: Litt Linkin Park over dette. Ikke hardt nok til at den vil skremme bort de som ikke liker rock og metall. Personlig liker jeg ikke rap så derfor når den ikke helt opp på skalaen, men «bjeffinga» her er kjempegøy, så da blir ikke totalen så verst til slutt.

Endre – 10 poeng: WOW! Finnene kan virkelig rock. BlindChannel har en ufattelig kul rockelåt som er fengende. Jeg er ikke den som er mest glad i rock, men denne synes jeg virkelig var kul! Finland kan gjøre det bra i Rotterdam om de sender denne låta. Jeg er med på reisen til BlindChannel!

Heidi – 8 poeng: Elsker denne typen metal, melodiøs og akkurat passe hardt. Ikke helt fan av rap-delen, så det trekker ned litt, men alt i alt er det en ganske bra låt.

Ilta – «Kelle mä soitan»

Alexander –  8 poeng: Dette er som tatt ut av en finskspråklig Disney-film. Låten handler om ensomhet, og ser man musikkvideoen er det ingen tvil om at Ilta fint klarer å formidle dette selv om teksten er uforståelig. En vakker følelsesladd ballade fra Finland.

Tove – 5 Poeng: Fin stemme, men litt intetsigende ballade.

Knut Olav – 10 poeng:  Nydelig ballade fra A til Å.

Charlotte –  8 poeng: Jeg liker veldig godt pianomelodien her, og synes det er en fin tekst. Vakker låt, som vokser for hver lytt.

Tommy – 12 poeng: Min favoritt i Finland. Flott ballade, med masse fin orkestrering, og et ordentlig godt refreng. Blir veldig glad om denne vinner.

Mandy – 12 poeng:  Kjempefin ballade dette her, og så herlig at hun får finsk til å høres fint ut i en sang, det kunstverket føler jeg mange sliter med. Her tar Ilta meg med på en herlig reise på 3 minutter og følelsen etter låta er slutt er at jeg ikke har fått nok.

Endre – 12 poeng: Finland har noen fantastiske ballader i år, og det er jammen denne låta her også. Jeg synes finsk kan fort bli vanskelig å høre på i lengden, men dette synes jeg er både sterkt og behagelig å høre på. Kelle mä soitan treffer meg dypt! Dette tror jeg rett og slett kan bli magisk! Heia ILTA!

Heidi – 10 poeng: Nydelig ballade! Jeg skjønner fint lite av hva Ilta synger om, men jeg føler det! Ilta har en utrolig vakker stemme, og låta er ett musikalskt eventyr.

Vår rangering blir da som følger:

7. plass: Laura – «Play» – 42 poeng

6. plass: Danny – “Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua”  – 44 poeng

5. plass: Teflon Brothers X Pandora – «I Love You» – 61 poeng

4. plass: Aksel – «Hurt» – 62 poeng

3. plass: Blind Channel – «Dark Side» – 65 poeng

2. plass: Oskr – «Lie» – 70 poeng

1.plass: ILTA – «Kelle mä soitan» – 77 poeng.

Vi gratulerer Ilta med seieren i vår vurdering av de finske låtene og ønsker henne lykke til på lørdag! Er du enig i vår vurdering?

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien