escNorge vurderer MGP-finalen: «Låten kan dra i land det gjeve trofeet i mai for Norge!»

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK. Christoffer Gunnestad. Montasje escNorge.

Etter fem uker med delfinaler gjør vi oss nå klare for en storslått finale og en folkefest. Tolv heldige finalister skal kjempe om hvem som skal få representere Norge i Rotterdam i år. Her er vår vurdering.

18 av våre skribenter har vurdert låtene. Noen kommentarer fra skribentene og samlet poengsum kommer til hver låt, mens dere kan finne den samlede vurderingen nederst i artikkelen.

Atle Pettersen – «World on Fire»
Tekst og melodi: Atle Pettersen, Jesper Borgen, Magnus Clausen, Alexander Pavelich og Peter Daniel Newman

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Anders T: Du trenger egentlig ikke å se Melodifestivalen i år. For du har inkarnasjonen av Melodifestivalen i låta til Atle Pettersen. «World on Fire» kunne deltatt der, og vunnet. Men det blir nok for flinkt og svensk for Norge.

Charlotte: Veldig fengende låt, som setter seg lett på hjernen. Synes også Atle leverte en god scenefremføring.

Ingunn: Atle Pettersen synger «World on Fire», og han vekker i alle fall flammene i meg. Når en låt er så lett å lære seg, setter den seg på hjernen. Dette gir allsangfaktor og feststemning, noe som er perfekt i MGP/ESC sammenheng.

Knut Olav: En gjennomført og proff låt, og ikke minst meget godt fremført av Atle.

https://www.youtube.com/watch?v=rZNQ8zAThTs

Poeng: 77

Raylee – «Hero»
Tekst og melodi: Andreas Stone Johansson, Anderz Wrethov, Laurell Barker, Thomas Stengaard og Frazer Mac

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Anders S: Jeg har alltid elsket 80-tallsmusikk! Og for en hyllest til dette tiåret denne låten er! Sabla fengende!

Charlotte: 80-tallsmusikken har kommet litt tilbake i det siste, og «Hero» er utrolig fengende. En låt som setter seg lett på hjernen! Må jo også si at vannshowet til Raylee er ganske stilig på scenen.

Heidi: Her er det masse girlpower og en fantastisk 80-tallsbeat. Raylee får meg til å ville danse som ingen ser meg!

Knut Olav: Liker denne mye bedre enn «Wild» fordi den er mye mer fengende. Jeg digger 80-tallsvibbene. Jeg synes også at Raylee viser at hun er en god vokalist.

Poeng: 91

Stavangerkameratene – «Who I Am»
Tekst og melodi: Tommy Fredvang, Robin Sharma, Lars Horn Lavik, Alexander Pavelich og Peter Daniel Newman

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Anders T: Stavangerkameratene har en koselig NRK P1 låt. På engelsk blir den en koselig irsk Eurovision-låt fra tje år tilbake. Det surrer og det går. Ingenting å mislike. Men ikke noe å elske heller.

Charlotte: «Who I Am» er en fin og fengende låt, og Stavangerkameratene leverer alltid stødig. Jeg synes det var ekstra sjarmerende på norsk.

Knut Olav: Folkelig og lunt fremført av fire artister som er trygge på hverandre og trygge på seg selv. Jeg hører at de koser seg, så dette er en trivelig låt å ha med i finalen.

Kristian: Noe av det jeg liker best med låta er det nostalgiske preget, noe jeg dessverre synes svekkes i den engelske versjonen. Jeg synes at dette er en skikkelig fin låt. God vokal og fin rytme.

Poeng: 52

KIIM – «My Lonely Voice»
Tekst og melodi: Kim Rune Hagen, Espen Andreas Fjeld, Vebjørn Jernberg og Niklas Rosström

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Charlotte: For en stemme KIIM har! Noen har bemerket likheten med Nederlands «Arcade», men jeg merker ikke så mye til akkurat det. Nydelig låt som har vokst en del for hver lytt.

Heidi: En helt nydelig låt med høy gåsehudfaktor. Her er det masse følelser og en flott stemme. KIIM er vår tids Jan Werner!

Ingunn: Gåsehudalarm! Denne gutten kan synge! «My Lonely Voice» er en rørende vakker låt som får nakkehårene til å reise seg på de høye tonene. For et talent! Powerballader hører med i MGP/ESC, og KIIM leverer!

Kristian: Nok en emosjonell ballade med flott vokal, og den modulasjonen gir meg frysninger hver gang!

https://www.youtube.com/watch?v=F9FjK_ia5dk

Poeng: 69

Blåsemafian fett. Hazel – «Let Loose»
Tekst og melodi – Jørgen Lund Karlsen, Sigurd Evensen, Stig Espen Hundsnes, Benjamin Sefring og Caroline Teigen

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Charlotte: Denne overrasket meg i delfinalen. Mye glede, fest og farger i sceneshowet deres. Synes kanskje instrumentdelen kan bli litt monoton, men ellers en morsom låt.

Christer: Så utrolig gøy å få korpsmusikk inn i MGP! «Let Loose» er jo en knakende bra partylåt, som definitivt vil lage feststemning hvis vi sender den til Eurovision. Den setter meg på hjernen fra første lytt. Jeg har tatt meg selv i å nynne på den alt for mange ganger. Catchy, partystemning og kul – hva mer kan man ønske seg?

Ingunn: Blåsemafian har fått meg til å like korpsmusikk. 17. mai vil aldri bli det samme fremover. Folk vil danse seg gjennom toget, akkurat slik publikum vil danse når gjengen står på scenen lørdag. Det er umulig å holde seg i ro når «Let Loose» kommer på.

Kristian: Utrolig fengende, den beaten er jo helt rå! Flott vokal og vel blåst!

Poeng: 68

Emmy – «Witch Woods»
Tekst og melodi: Olli Äkräs, Elsa Søllesvik, Morten Franck

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Anders T: Det er ikke ofte at MGP har låter som blir et fenomen blant de unge på TikTok. Vi skal ikke undervurdere den kraften. Emmys «Witch Woods» er et fenomen på TikTok og kan overraske.

Charlotte: Denne synes jeg er veldig morsom og original. Skiller seg definitivt ut, og det er alltid et stort pluss.

Ingunn: Emmy har bergtatt meg. Den pikeaktige stemmen er en herlig kontrast opp mot det mørke, mystiske og røffe i låta «Witch Woods». Dette er noe nytt, og helt perfekt for MGP/ESC.

Knut Olav: Spennende låt og kult sceneshow. Artist at vi har en slik type låt med i finalen, selv om det ikke er helt min type musikk.

Poeng: 75

TIX – «Fallen Angel»
Tekst og melodi: Andreas Haukeland

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Anders T: TIX er en fyr som er lett å like. Mannen som har gått fra ufordragelig russelåtprodusent, til å være allemannseie og lørdagsunderholder. Låta for meg er en gammeldags nittitallsballade med litt «danseband»-tekst og oppbygging. Det er en låt jeg tror vil strande i semifinalen i Eurovision dessverre.

Charlotte: Jeg har ikke noe stort forhold til TIX sin musikk fra før, men denne er veldig fin. Spent på å høre hvordan den blir på engelsk.

Ingunn: Jeg får så lyst til å kose pelsen hans ihjel, og omfavne det sårbare han får frem i låta. Jeg elsket at han sang på norsk, det gjør at man lett lærer seg hele teksten på kort tid. I MGP sammenheng er det veldig viktig. Jeg er også glad i den engelske versjonen, da jeg tror det det vil gi mer oppmerksomhet om han når Eurovision-finalen.

Knut Olav: TIX berører langt inn i hjerterota med denne sangen her. Det er den låten i årets felt som jeg føler treffer meg mest. Det er så ekte, nært og det er et sceneshow som er oppe i ligaen med Teigen og skjelettdrakta og Ketil Stokkan med Great Garlic Girls.

Poeng: 82 poeng

Kaja Rode – «Feel Again»
Tekst og melodi: Magnus Martinsen, Mirjam Johanne Omdal, Andreas Gjone og Erika Dahlen

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Anders S: Det er noe oppløftende med antrekk og melodi! Når pandemien er over, skal jeg kjenne meg sånn som denne melodien innvendig!

Anders T: «Feel Again» har sneket seg inn i hjernen min, og det er den jeg kanskje oftest går og nynner på. Dessuten vil låta få et løft når sceneshowet fungerer bedre, men mer kontakt med Kaja og hennes utstråling.

Charlotte: » Veldig fint låt, og for en stemme Kaja har! Dette er en låten jeg har gått og nynnet mye på de siste ukene.

Kristian: Kjempekraftig vokal kombinert med fengende vokal? Jeg er solgt!

Poeng: 94

Rein Alexander – «Eyes Wide Open»
Rein Alexander Korshamn, Christian Ingebrigtsen og Kjetil Mørland

Anita: Dette er en låt jeg synes er sofitikert, spennende og catchy.

Charlotte: «Eyes Wide Open» er en fin og mektig låt, som løftet seg med King Wings på scenen. Personlig likte jeg nok fjorårets «One Last Time» litt bedre, men absolutt en fin oppfølgerlåt.

Ingunn: Rein med «Eyes Wide Open» har noe majestetisk over seg. Både høye og lave toner får det til å vibrere i hele kroppen. En poplåt fra Rein var en overraskelse, men en sjanger han mestrer godt. Vokalen er bunnsolid fra start til slutt. Dette blir bra!

Knut Olav: En ny sterk låt av Rein. Denne liker jeg bedre enn den i fjor. Utsøkt dramaturgi, og snakking de første sekundene som er nesten «upløyd mark» i MGP. Det blir spennende å se hvordan folk tar i mot den.

Poeng: 45

IMERIKA – «I Can’t Escape»
Tekst og melodi: Erika Dahlen (IMERIKA), Bjørn Olav Edvardsen, Morten Franck og Ben Adams

Anders T: Det er fortsatt en mulighet for at Eurovision i år blir en ren TV-produksjon. Da er låter som krever publikumsfriere litt vanskeligere å nå gjennom med. IMERIKA har en ekte utstråling som når gjennom TV-skjermen, og som vil kle en TV-produksjon bedre enn en svær scene med titusener av publikummere. Derfor kan dette være helt riktig låt å sende i et år som dette.

Charlotte: Dette er en av årets store overraskelser for meg. Veldig godt produsert låt, om IMERIKA har jo en så fin og egenartet stemme. Liker også veldig godt det strykepartiet mot slutten.

Christer: Dette er en av de vakreste balladene jeg har hørt i MGP på lenge! Når Stig Karlsen snakket om at han hadde 2-3 bidrag som han mente kunne ta seieren hjem til Norge, må dette være en av de. Så ektefølt, nydelig og vakkert! IMERIKA kunne ikke debutert på en bedre måte!

Kristian: Nydelig og emosjonell ballade. Forstår referansene til Billie Eilish, men jeg synes dette blir noe helt eget.

https://www.youtube.com/watch?v=QVNEAgJCa5w

Poeng: 101 poeng

KEiiNO – «Monument»
Tekst og melodi: Tom Hugo Hermansen, Alexander Nyborg Olsson, Fred Buljo, Alexandra Rotan og Rüdiger Schramm

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Anders S: Jeg var så spent på deres bidrag at jeg ikke klarte å ta den innover meg på de første lyttingene! Satt med lupe og skyhøye forhåpninger: Er dette en ny «Spirit in the Sky»? OM DER ER!!! Nå klarer jeg ikke slutte å høre på den! Jeg ELSKER låta, og jeg får gåsehud av Fred sine partier og Alexandra synger som en engel! Låten kan dra i land det gjeve trofeet i mai for Norge!

Christer: Gøy at KEiiNO returnerer til MGP, og nå med en sang som potensielt kan falle i smak både blant jury og publikum! Tom og Alexandra synger utmerket som vanlig, og jeg elsker at Fred har fått en større rolle gjennom hele låta. Den høye tonen til Alexandra er jo noe av det beste jeg har hørt! Alt klaffer for meg i denne låten, og je tror at denne har stort potensiale i Eurovision!

Ingunn: Denne låta vekker følelser i hver eneste nerve i kroppen. Jeg vil danse, smile, synge og vifte stolt med det norske flagget i en ren lykkerus. Det er kvalitet fra start til slutt gjennom hele låta.

Kristian: Kjempefengende låt. Jeg elsker dynamikken og vokalprestasjonene!

Poeng: 199 poeng

JORN – «Faith Bloody Faith»
Tekst og melodi: Åge Sten Nilsen, Jørn Lande, Eirik Renton, Kjell Åge Karlsen

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Anders S: Hadde denne som favoritt etter første lytting, men her mangler det dessverre noe i fremføringen for min del.

Anders T: Det er kjempegøy at JORN er med i MGP. Låta fenger meg da også, kanskje fordi dette er heavy som er litt «MGP-fisert». Den åpner døra på gløtt for oss som ikke er fan av genseren fra før. Det er sympatisk, og jeg tar i mot invitasjonen jeg.

Charlotte: Heavyrock er nok ikke min favorittsjanger, men dette er en spennende og godt gjennomført låt som har vokst for hver lytt. Liker godt versene, og de litt østlige tonene som smyger seg inn der.

Knut Olav: En herlig rockelåt med skikkelig trøkk bestaltet av en av verdens beste heavy-metalvokalister. Det bare må bli en innertier, og jeg elsker alt ved den. Spennende orientalsk touch midtveis som bare gjør den ennå mer spennende. Refrenget går også rett hjem hos meg da låta har en hit og slager skrevet over seg.

Poeng: 91

escNorges vurdering: Resultat

 1. KEiiNO – «Monument» – 199 poeng
 2. IMERIKA – «I Can’t Escape» – 101 poeng
 3. Kaja Rode – «Feel Again» – 94 poeng
 4. JORN – «Faith Bloody Faith» – 91 poeng*
 5. Raylee – «Hero» – 91 poeng
 6. TiX – «Fallen Angel» – 82 poeng
 7. Atle Pettersen – «World on Fire» – 77 poeng
 8. EMMY – «Witch Woods» – 75 poeng
 9. KIIM – «My Lonely Voice» – 69 poeng
 10. Blåsemafian feat. Hazel – «Let Loose» – 68 poeng
 11. Stavangerkameratene – «Who I Am» – 52 poeng
 12. Rein Alexander – Eyes Wide Open» – 45 poeng
  *Flere 12ere

Gratulerer til KEiiNO med seier i vår vurdering. Vi ønsker alle artistene masse lykke til i kveld! Nå skal vi lade opp til kveldens folkefest. I kveld blir det livestream med Endre, Mandy, Morten og Anders på escNorge sin facebookside. Bli med på folkefesten!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien