Propaganda-anklager mot hviterussisk ESC-bidrag

Foto: CLEVER ° FRANKE

Uten noen form for fanfare og «fuzz» lastet hviterussisk kringkasting (BTRC) i dag opp en video av landets bidrag til årets Eurovision Song Contest.

Det tok ikke lang tid før anklagene mot bandet Galasy ZMesta begynte å florere både internt i Hviterussland og ellers i Europa. Det hevdes at teksten til «Ya nauchu tebya» viser tydelig lojalitet til Hviterusslands mangeårige leder Aleksandr Lukasjenko, og det spekuleres i om Lukasjenko selv har hatt en finger med i spillet under utvelgelsesprosessen, som i år har blitt gjort internt i BTRC. Det i seg selv ville ikke vært unikt, da Lukasjenko ved tidligere anledning har forkastet seernes foretrukne artist for så å erstatte bidraget med sin egen favoritt.

Tittelen på årets bidrag oversettes til engelsk med «I’ll teach you», og den videre teksten inneholder linjer som kan tolkes som støtte til landets omstridte president. Strofer som «look forward, forget what’s been», «you just have to obey me» og «I’ll teach you how to walk along the line, you’ll be content, happy with everything» har satt sinnene i kok i Hviterussland, på sosiale medier og internett. Medlemmene i Galasy ZMesta har i forbindelse med opprøret mot regimet som startet i 2020 uttalt følgende på sin egen hjemmeside: “Dear friends! When “under a sauce” “political battles” try to break the country we love and in which we are living, we cannot stay indifferent…”

Dette ble den gang tolket av mange i Hviterussland som åpen støtte til Aleksandr Lukasjenko, noe som kombinert med teksten i årets hviterussiske bidrag altså ikke ser ut til å falle i god jord hverken hos hviterussere, ESC-fans eller bloggere.

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien