Slik blir finalen i Melodifestivalen 2021

Foto: Stina Stjernkvist / SVT. Melodifestivalen 2021.

I morgen kveld er det klart for den aller siste nasjonale finalen i år, nemlig finalen av Melodifestivalen 2021.

Direkte fra Annexet, som har vært hjemmet til Melodifestivalen de siste seks ukene, skal tolv artister kjempe om å representere Sverige i årets Eurovision Song Contest.

Klokken 20:00 starter sendingen og programlederne Måns Zelmerlöw, Shima Niavarni og Christer Björkman står klare til å lede oss igjennom den to timer lange finalen.

Finalen består av følgende artister og låter:

Danny Saucedo – Dandi Dansa (Tekst og musikk: Danny Saucedo og Karl-Johan Råsmark).

Danny ble kjent i Sverige da han deltok i idol i 2006. Han har tidligere deltatt tre ganger i Melodifestivalen før. Første gang var i 2009 med gruppen E.M.D som ble nummer tre. Deretter deltok han som soloartist i 2011 med låten In The Club og i 2012 med låten Amazing. Begge gangene ble han nummer to. Han var programleder i 2013 med Gina Dirawi.

I år er han tilbake med låten Dandi Dansa, som tok seg rett til finalen fra den første semifinalen i år.

Klara Hammarström – Beat Of Broken Hearts (Tekst og musikk: David Kreuger, Fredrik Kempe, Niklas Carson Mattson og Andreas Wijk).

Klara er artist, hesterytter og tv personlighet i Sverige. Hun ble kjent igjennom SVT serien Familjen Hammarström, en serie som handler om livet til hennes familie. Hun debuterte i Melodifestivalen med låten Nobody i 2020, som ikke gikk videre til finale.

I år er hun tilbake med låten Beat Of Broken Hearts, som etter en snartur innom Andra Chancen, ble klar for finalen forrige lørdag.

Anton Ewald – New Religion (Tekst og musikk: Jonas Wallin, Joe Killington, Anton Ewald og Maja Strömstedt)

Danser, koreograf og artist Anton Ewald er klar for sin tredje finale i Melodifestivalen etter at han deltok i 2013 og i 2014 med låtene Begging og Natural.

New Religion er navnet på årets bidrag, og han tok seg rett til finalen.

The Mamas – In The Middle (Tekst og musikk: Emily Falvey, Robin Stjernberg og Jimmy Jansson)

De koret bak John Lundvik under Eurovision 2019, og de vant Melodifestivalen i 2020, men fikk dessverre aldri representert Sverige i Eurovision med låten Move. I år er de igjen klare for finalen og ikke minst er de klare for å forsvare sin tittel fra ifjor med låten In The Middle. Låten er skrevet av blant annet Robin Stjernberg som representerte Sverige på hjemmebane under Eurovision i 2013.

In The Middle er tittelen på årets bidrag, og de tok seg rett til finale fra den siste semifinalen.

Paul Rey – The Missing Piece (Tekst og musikk: Fredrik Sonefors, Laurell Barker og Paul Rey).

Ifjor debuterte han i Melodifestivalen med låten Talking In My Sleep, som han gikk til finalen med. I år er han tlbake med en annen låt, skrevet av blant annet Laurell Barker, som står bak flere Eurovisionlåter de seneste årene. I finalen ifjor endte han på en sjette plass.

Årets bidrag heter The Missing Piece, og etter en snartur innom Andra Chancen forrige lørdag, ble han finaleklar for morgendagens finale.

Charlotte Perrelli – Still Young (Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm og Charlie Gustavsson)

Charlottes revansj, var overskriftene i de svenske avisene da det ble klart at hun gikk rett til finalen etter to magre deltagelser i Melodifestivalen 2012 og 2017. Charlotte har vunnet Melodifestivalen i 1999 og Eurovision samme året, hun vant festivalen igjen i 2008, og deltok som skrevet i 2012 og 2017. Hun er også den artisten som har deltatt i flest pausenumre igjennom Melodifestivalen, med andre ord er hun en ordentlig tungvekter i denne sammenheng.

Låten Still Young er skrevet av Thomas G:son og Bobby Ljunggren, som sammen har hatt med mange låter i både Eurovision og Melodifestivalen.

Tusse – Voices (Tekst og musikk: Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy «Joker» Thörnfeldt og Anderz Wrethov).

Tusse ble kjent i Sverige gjennom å vinne Idol i 2020, og har siden blitt en populær artist i vårt naboland. Han debuterer i år med låten Voices, og er bookmakernes store favoritt til å vinne morgendagens finale. Om det skjer er selvsagt opp til de der hjemme og de internasjonale juryene.

Låten er skrevet av et kjent team, bestående av blant annet Joy og Linnea Deb, som sto bak Sveriges siste Eurovisionvinner Heroes.

Alvaro Estrella – Baila Baila (Tekst og musikk: skrevet av Anderz Wrethov, Linnea Deb och Jimmy «Joker» Thörnfeldt)

Alvaro Estrella er klar for sin andre finale etter å ha deltatt ifjor med Dj Mendez. Han er også danser, og har danset bak blant annet Sergey Lazarev i 2016 og Robin Bengtsson i 2017 når de deltok i Eurovision. Alvaro debuterte i Melodifestivalen i 2014 med låten Bedroom, som ikke tok seg videre til finalen den gangen.

I år heter låten Baila Baila, og er en latinoinspirert popballade. Etter en snarvisitt innom Andra Chancen ble han finaleklar forrige lørdag.

Clara Klingenström – Behöver Inte Dig I Dag ( Tekst og musikk: Clara Klingenström, Bobby Ljunggren og David Lindgren Zacharias)

Clara deltar for første gang i Melodifestivalen med låten Behöver Inte Dig I Dag, som er en typisk svensk popviselåt, skrevet av blant annet veteranen Bobby Ljunggren. Clara er fra Gotland, og har tidligere vunnet en musikkonkurranse. Bidraget til Clara er blant annet en av de mest streamede låtene på Spotify i Sverige denne uken.

Etter en tur innom Andra Chancen forrige lørdag gikk hun videre til lørdagens finale.

Eric Saade – Every Minute (Tekst og musikk: Eric Saade, Linnea Deb, Joy Deb, Jimmy «Joker» Thörnfeldt)

Det er klart for et etterlengtet comeback, og en drøm som går i oppfyllelse for Christer Björkman når Eric Saade igjen synger i finalen i Melodifestivalen. I likhet med Charlotte Perrelli er Eric en tungvekter innen sangkonkurransen, og en av Sveriges mest kjente artister. Han debuterte i 2010 med låten Manboy og ble nummer tre. I 2011 vant han med Popular, og ble nummer tre i Eurovision samme året. I 2015 kom han på fjerdeplass med låten Sting. Han har vært green room vert under Eurovision 2013, og programleder for Melodifestivalen i 2019.

Låten hans i år heter Every Minute, og er skrevet av et kjent og dyktig låtskriverteam. Han gikk rett til finalen, og hans noe utradisjonelle og nyskapende fremføring har blitt nr 1 på Youtube i Sverige. Foran finalen i morgen er han selvsagt en av de store favorittene.

Kanskje får vi til og med et gjensyn med duellen fra 2011, når Danny Saucedo ble nummer to bak Eric?

Dotter – Little Tot (Tekst og musikk: Johanna «Dotter» Jansson og Dino Medanhodzic)

Artist og låtskriveren Dotter, eller Johanna, som hun egentlig heter har flere deltagelser og låter på samvittigheten innen Melodifestivalen. Hun deltok for første gang i 2018 med låten Cry, som endte på en sjetteplass. I 2020 var hun tilbake med låten Bulletproof, som hun ble nummer to med bak The Mamas. Hun har også vært med på å skrive Mariettes 2017 bidrag A Million Years og Lina Hedlunds Victorious fra 2019.

I år er hun altså tilbake med låten Little Tot, som hun har skrevet med Dino Medanhodzic. Dotter er sammen med Tusse og Eric Saade en av de store favorittene til å vinne finalen.

Arvingarna – Tänker Inte Alls Gå Hem (Tekst og musikk: Stefan Brunzell, Nanne Grönvall, Thomas G:son og Bobby Ljunggren)

Finalen rundes av med et smell når Arvingarna nok engang er tilbake i finalen av Melodifestivalen. De har tidligere vunnet i 1993, og tok Sverige til en sjetteplass i Eurovision i Millstreet i 1993.

Tänker Inte Alls Gå Hem, gikk rett til finalen fra den første semifinalen, og er skrevet av noen ordentlig tungvektere innenfor dette sirkuset.

Avstemningen i Melodifestivalen foregår slik den har gjort de seneste årene. Publikum har frem til nå hatt all makt i å velge finalistene, men i finalen må de dele halve makten med de internasjonale juryene. De internasjonale juryene er i år fra Albania, Frankrike, Kypros, Storbritannia, Island, Israel, Nederland og Sveits.

De internasjonale juryene deler ut poeng i Eurovisionstil, det vil si 1-7, så 8, 10 og 12. Seerne hjemme gir poeng prosentvis. Avstemningen blir altså helt lik slik den er i Eurovision.

Seerne hjemme kan hjärtrösta gjennom appen, eller sms og telefonstemme. Som vanlig kan man ringe et dyrere nummer der man donerer et beløp til radiohjälpen. Dette nummeret har i år innbragt flere millioner kroner til organisasjonen.

Finalen kan man se fra 20:00 på SVT 1, eller i SVT Play, som åpnes for internasjonale seere. Norske tv mottagere kan som regel få inn SVT direkte på sin tv.

En vinner av Melodifestivalen kåres rundt klokken 22:00, og da får vi altså vite hvem som skal representere Sverige i årets Eurovision.

For første gang kan man også se finalen med engelske kommentarer. Dette kan du velge hvis du ser sendingen i SVT play.

Reaksjoner, intervjuer og annet morro fra Melodifestivalen får du selvsagt her på escNorge.

Del:
Relaterte artikler