Drama i Nord-Makedonia

Foto: Martin Trajanovski

I forrige uke slapp Nord-Makedonia og Vasil Garvanliev sitt bidrag til årets Eurovision, noe som ikke har gått upåaktet hen. I starten var det bare lovord å hente om hans bidrag «Here I stand», men det tok ikke lang tid før kritikken haglet inn.

Det ble snakk om diskvalifisering, at Vasil ikke burde få representere sitt land og at videoen var en skandale. Hele saken koker ned til følelser rundt et kunstverk som ble vist i videoen, som ble filmet på National Gallery of Macedonia. Vasil vises syngende mens han vandrer rundt i gallerier fylt med kunstverk av makedonske kunstnere.   Men noen seere ble fascinert av et bestemt kunstverk, en triptykon av kunstneren Janeta Vangeli, inspirert av Jesus Kristus. Arbeidet involverte tre vertikale paneler med krem, grønn og en rusten oransje farge. For noen var dette litt for likt det bulgarske flagget, som innebærer horisontale striper av hvitt, grønt og rødt. 

Selv om Nord-Makedonia og Bulgaria har et godt forhold seg i mellom så var det noen Makedonere som følte at det var upassende for for Nord-Makedonia å vise dette kunstverket som minnet om Bulgaria.  Som et tilsvar til dette ble videoen fjernet fra alle kanaler og redigert om, slik at kunstverket ikke syntes lenger.

Men dette var ikke nok for enkelte. Noen hadde hengt seg opp i noen uttalelser som Vasil gav i et intervju med wiwiblogs i 2020, der han snakket om livet sitt og nevnte at han hadde både Makedonsk og Bulgarsk statsborgerskap. Han forklarte at han var fra byen Strumica helt øst i landet, veldig nær grensen til Bulgaria og at han har aner fra det landet.  På grunn av dette har noen makedonere følt at det var upassende at Nord-Makedonias Eurovision kandidat også hadde bulgarsk statsborgerskap, og har bedt om å erstatte Vasil.

Dette har skapt furore på nettet.  Det har blitt opprettet egne underskriftskampanjer, både for og i mot at Vasil skal delta i Eurovision song contest eller ikke.  Flere støtter han, og med emneknaggen #HereIstandwithVasil uttrykker de at han fortjener dette og at ingen andre bør representere Nord-Makedonia i år.

Selv sier Vasil om det hele: «Jeg er en ambassadør for musikk, og i musikk er det hverken religion, politikk, legning, rase eller farge. Jeg hadde overhodet ingen intensjon om å såre noen – tvert om! Jeg vil ikke beklage for å være meg, det vil jeg aldri gjøre. Men OM jeg har såret noen så beklager jeg på det sterkeste!

Som jeg sier i sangen min: They all tried to break us

                                                   Not knowing it’s what makes us

                                               This is how we found our way

                                                    Here I stand – There’s no pretend

                                                  My walls are down, my heart’s in your hand

«Fra det øyeblikket jeg visste at dette er sangen jeg vil representere meg selv og hjemlandet mitt med, tror jeg sterkt på at vi sammen med teamet vårt vil presentere oss med verdighet på Eurovision-scenen. Jeg håper at budskapet om tro og håp om en bedre morgen vil hjelpe oss å overvinne alt som skjer med oss sammen.»

Her finner du lenken til underskriftskampanjen som støtter Vasil på veien mot Eurovision:

https://www.change.org/p/government-of-the-republic-of-north-macedonia-support-for-vasil-gavranliev-to-represent-macedonia-on-eurovision-song-contest-2021?recruiter=1186112839&recruited_by_id=c7d68d70-85af-11eb-bf57-0d4855cc2b06&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign=petition_dashboard

og videoen, uten kontroverser

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien